Теми статей
Обрати теми

Чорнобильська відпустка: готуємося надавати у 2024 році

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
До кінця жовтня поточного року роботодавцям, у яких працюють «чорнобильці» певних категорій, треба зареєструватися в органах соцзахисту населення для отримання у 2024 році фінансування «чорнобильських» відпускних. Часу для цього залишилося обмаль. Тож не зволікаємо і вивчаємо, як правильно це зробити, та пригадуємо особливості надання «чорнобильської» відпустки.

Особливості відпустки

Додаткова чорнобильська відпустка зі збереженням зарплати передбачена Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 № 796-XII (далі — Закон № 796). Тобто ця відпустка належить до інших видів відпусток, установлених законодавством (ч. 2 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

Головними особливостями чорнобильської відпустки є, по-перше, те, що вона надається як пільга та компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи. Тож правила її надання відмінні, зокрема, від щорічної відпустки. По-друге — те, що

оплата додаткової чорнобильської відпустки фінансується державою

Про механізм фінансування поговоримо нижче. А зараз визначимося з колом тих працівників, хто має право на таку особливу відпустку.

Кому надається?

Якщо у вас працюють «чорнобильці», то перш ніж надавати їм додаткову відпустку, з’ясуйте, до якої категорії постраждалих від аварії на ЧАЕС вони належать. Річ у тім, що право на додаткову «чорнобильську» відпустку мають особи, віднесені до категорії 1 (п. 22 ч. 1 ст. 20 Закону № 796) та категорії 2 (п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону № 796).

Підтвердить приналежність до відповідної категорії посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС або потерпілого від Чорнобильської катастрофи

Форму та порядок видачі посвідчення регламентує постанова КМУ від 11.07.2018 № 551.

Зауважимо, що право на «чорнобильську» відпустку має також один батьків (особа, яка їх замінює) неповнолітньої дитини, яка належить до потерпілих від Чорнобильської катастрофи відповідно до ст. 27 Закону № 796 та якій встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою (див. п. 3 ч. 3 ст. 30 цього Закону). Проте наразі такі випадки — рідкість. Тож на них не будемо зупинятися.

Тривалість відпустки

Законодавчо встановлена тривалість додаткової «чорнобильської» відпустки — 14 робочих днів на рік (п. 22 ч. 1 ст. 20 та п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону № 796). Проте ч. 1 ст. 5 Закону про відпустки вимагає тривалість всіх відпусток, у тому числі визначених іншими законами, визначати виключно в календарних днях. Дотримуємося вимоги.

У перерахунку на календарні дні

тривалість «чорнобильської» відпустки становить 16 календарних днів на рік

Чому так? Бо відповідно до роз’яснень Мінсоцполітики, наведених у листі від 29.08.2016 № 584/20/112-16, в часи запровадження відпустки для «чорнобильців» відпустки надавалися за графіком шестиденного робочого тижня й вихідний день у суботу включався до тривалості відпустки. Тож у розрахунку на календарні дні отримуємо 16 календарних днів на рік.

Далі розглянемо основні правила надання додаткової відпустки «чорнобильцям».

Правила надання відпустки

Правило 1. «Чорнобильську» відпустку надаємо за календарний рік. Тривалість відпрацьованого у роботодавця часу протягом календарного року значення не має. Річ у тім, що ця відпустка не пов’язана із робочим процесом. Тому відпрацювавши навіть один робочий день у поточному календарному році, «чорнобилець» матиме право на таку відпустку повної тривалості (див. лист Мінсоцполітики від 29.08.2016 № 584/20/112-16).

Правило 2. Відпустка не накопичується. «Чорнобильська» відпустка згорає, якщо її не використати протягом календарного року.

Відпустка, початок якої припадає на один рік, а закінчення на наступний, вважається відпусткою за той рік, на який припадає її початок

Про це йдеться у листі Мінпраці від 14.06.2006 № 206/13/116-06 (ср. ).

Правило 3. Надаємо за основним місцем роботи. За сумісництвом отримати таку відпустку не вийде (див. лист Мінсоцполітики від 18.05.2011 № 164/13/116-11). Тож якщо працівник хоче відпочити від роботи одночасно і за основним місцем роботи, і за сумісництвом, він може, наприклад, за основним місцем роботи оформити «чорнобильську» відпустку, а за сумісництвом взяти, зокрема, відпустку без збереження зарплати на підставі п. 14 ст. 25 Закону про відпустки або ж частину щорічної відпустки (за наявності невідгуляних днів).

Правило 4. Надаємо незалежно від інших видів відпусток. У загальному випадку підставою для видання роботодавцем наказу про надання «чорнобильської» відпустки є заява працівника, в якій останній вказує бажану дату початку відпустки (див. лист Мінсоцполітики від 24.10.2011 № 310/13/133-11). Також орієнтиром для роботодавця може бути графік «чорнобильських» відпусток, який він складає для органу соцзахисту (див. нижче).

А ось уключати «чорнобильські» відпустки ще й до загального графіка відпусток законодавство не вимагає.

Правило 5. Відпустку за відповідний рік надаємо за одним місцем роботи. Новоприйнятий на основне місце роботи «чорнобилець», який в році прийняття працював в іншого роботодавця, для отримання «чорнобильської» відпустки, крім заяви про її надання, має надати довідку з попереднього місця роботи про те, що він у відповідному році не скористався «чорнобильською» відпусткою (див. лист Мінсоцполітики від 11.10.2019 № 131/0/205-19).

Правило 6. На частини не ділимо. «Чорнобильську» відпустку надають повної тривалості — 16 календарних днів. Поділ цієї відпустки законодавством не передбачений.

Правило 7. Не переносимо та не продовжуємо через поважні причини. Тобто навіть якщо працівник захворіє під час «чорнобильської» відпустки, продовжити або перенести таку відпустку не вийде. Дні хвороби, що збіглися з днями «чорнобильської» відпустки, не оплачують (див. лист Мінсоцполітики від 29.08.2016 № 584/20/112-16).

Правило 8. Не компенсуємо при звільненні. На цьому наголошується у листі Мінпраці від 18.06.2007 № 150/13/133-07. Тому якщо працівник у році звільнення не скористався «чорнобильською» відпусткою у попереднього роботодавця, то у випадку працевлаштування до іншого роботодавця в цьому ж році він може отримати таку відпустку за цей рік на новому місці роботи.

Добре, з правилами надання «чорнобильської» відпустки розібралися. Переходимо до механізму фінансування її оплати державою.

Спочатку фінансування, потім виплата

Розраховує суму «чорнобильських» відпускних роботодавець. Зауважимо, що середньоденну зарплату для «чорнобильської» та щорічної відпустки обчислюють за єдиними правилами, визначеними Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 № 100. Детально про розрахунок — у статті «Оплата відпусток» // «Податки & бухоблік», 2023, № 44.

Виплату відпускних за дні «чорнобильської» відпустки роботодавець здійснює після того, як отримає фінансування від органу соцзахисту

У цьому питанні керуємося Порядком, затвердженим постановою КМУ від 20.09.2005 № 936 (далі — Порядок № 936).

Мінсоцполітики в листі від 10.10.2019 № 136/0/205-19 наголошує, що Порядком № 936 не передбачено відшкодування витрат підприємств, пов’язаних з вже здійсненою оплатою відпусток працівникам-«чорнобильцям». Тож дотримуйтесь правила: спочатку фінансування, а потім виплата.

Як же отримати фінансування? Для цього роботодавцю треба перш за все зареєструватися в органі соцзахисту.

Реєстрація в органі соцзахисту

Роботодавцям, які мають основних працівників-«чорнобильців» категорії 1 та 2,

для отримання фінансування «чорнобильських» відпускних у 2024 році необхідно зареєструватися в органі соцзахисту не пізніше 31 жовтня 2023 року

При реєстрації до органу соцзахисту подаємо такі документи (п. 6 Порядку № 936):

— відомості про підприємство з визначенням кількості постраждалих осіб за категоріями отримувачів компенсацій за формою № 2 (паспорт даних підприємства), затвердженою наказом Мінсоцполітики від 22.06.2018 № 928 (далі — наказ № 928);

списки працівників із зазначенням прізвища, імені та по батькові, категорії, серії та номера посвідчення, місця проживання (перебування), реєстраційного номера облікової картки платника податків (у разі відмови від номера — серії (за наявності) та номера паспорта) кожного з них;

— графік «чорнобильських» відпусток (це окремий графік, не плутайте його з загальним графіком відпусток, в якому зазначаються щорічні відпустки);

— розрахунок витрат на «чорнобильські» відпустки на наступний бюджетний рік (суми відпускних та ЄСВ).

А якщо відомості щодо підприємства або постраждалих осіб згодом зміняться? Наприклад, протягом 2024 року працівник-«чорнобилець», щодо якого були подані відомості під час реєстрації в органі соцзахисту у 2023 році, звільниться, або навпаки посеред 2024 року роботодавець прийме на роботу за основним місцем новенького «чорнобильця». У такому разі підприємство зобов’язане повідомити про це орган соцзахисту. Це необхідно зробити протягом 20 днів місяця, наступного за місяцем зміни.

Отримання фінансування

Для отримання фінансування з бюджету роботодавцеві потрібно до 25-го числа місяця, за який проводять нарахування «чорнобильських» відпускних, подати в орган соцзахисту:

— розрахунок витрат (загальна сума нарахованих відпускних та ЄСВ) за формою № 3, затвердженою наказом № 928;

реєстр отримувачів виплат, в якому зазначити: прізвища, ім’я та по батькові отримувачів, їх категорії, номера посвідчень, реєстраційні номери облікової картки платника податків (у разі відмови від номера — серії (за наявності) та номери паспортів), відомості про нараховані виплати.

Після перевірки, реєстрації, обліку поданих розрахунків органи соцзахисту перераховують роботодавцям необхідні суми.

Зауважте, що якщо фінансування затримується і роботодавець не виплатить «чорнобильські» відпускні до початку відпустки, хвилюватися не потрібно. Вини роботодавця в цьому немає.

Оподаткування, звітність та облік

ПДФО, ВЗ. «Чорнобильські» відпускні оподатковують ПДФО за ставкою 18 % та ВЗ за ставкою 1,5 % як звичайну зарплату, адже їх сума входить до фонду оплати праці (див. п.п. 2.2.12 Інструкції, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5).

Зауважте, що працівники-«чорнобильці» категорії 1 або 2 мають право на підвищену податкову соціальну пільгу (далі — ПСП) (див. п.п. «в» п.п. 169.1.3 ПКУ). Гранична сума доходу, яка дозволяє скористатися цією пільгою у 2023 році, — 3760 грн, при цьому сума підвищеної ПСП складає 2013 грн.

У 4ДФ Податкового розрахунку оплату додаткової «чорнобильської» відпустки показуємо у складі зарплати з ознакою доходу «101».

ЄСВ. На суму оплати за дні «чорнобильської» відпустки нараховуємо ЄСВ, оскільки така сума є заробітною платою.

У Д1 Податкового розрахунку відпустку «чорнобильців» відображаємо так само, як і щорічну відпустку окремим рядком, проставляючи у графі 09 код типу нарахувань — «10».

Звітність про виплату відпускних. За отриманими та використаними бюджетними коштами на оплату «чорнобильських» відпускних передбачено складання і подання фінансової звітності (див. п. 14 Порядку № 936). Подавайте звітність до органу соцзахисту за формою № 1 («7 ВК»), затвердженою наказом № 928.

Табель. Для позначення періоду «чорнобильської» відпустки використовуйте буквений код «Ч» або цифровий — «10».

Зверніть увагу, що документи (довідки, заяви, списки, копії наказів про відрядження, протоколи вручення, журнали реєстрації посвідчень, табелі обліку використання робочого часу тощо) на осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зберігають 75 років (ст. 685 розд. І Переліку типових документів.., затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.2012 № 578/5).

Висновки

  • Право на «чорнобильську» відпустку тривалістю 16 календарних днів мають особи, віднесені до категорій 1 і 2, які постраждали унаслідок Чорнобильської катастрофи, та працюють у роботодавця за основним місцем роботи.
  • «Чорнобильська» відпустка є державною пільгою за шкоду здоров’ю через аварію на ЧАЕС.
  • Фінансування на виплату «чорнобильських» відпускних роботодавцю надає держава.
  • Розраховує оплату за дні «чорнобильської» відпустки роботодавець. Виплату відпускних здійснюємо після отримання фінансування від органу соцзахисту.
  • Для отримання фінансування оплати «чорнобильських» відпускних у 2024 році роботодавцеві треба зареєструватися в органі соцзахисту не пізніше 31 жовтня 2023 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі