Теми статей
Обрати теми

Нове місце — нові клопоти, або Як ФОП працювати після переїзду

Клец Віталіна, податковий експерт
Наразі не тільки юрособи, а й ФОП переїжджають і навіть перевозять увесь свій бізнес в інші регіони. Але просто переїхати — то лише пів діла. Куди звітувати і сплачувати податки після переїзду? Чи треба повідомляти нову адресу податківцям і як? Чи доведеться змінювати якісь документи у зв’язку з переїздом? Не впевнені, що точно знаєте відповіді на ці запитання? Тоді ловіть шпаргалку-підказку.

Запитання

Відповідь

Чи може ФОП, прописаний у Харкові, вести бізнес у Києві?

Так. ФОП може бути прописаний в одному місці, а вести діяльність в іншому або на всій території України чи навіть за кордоном. Місць провадження діяльності може бути скільки завгодно.

А от на облік податківці візьмуть його саме за пропискою. Це — те саме місцезнаходження*, або податкова адреса ФОП, і воно може бути одне-єдине. У податкову, яка взяла на облік, ФОП подає декларації і сплачує податки та ЄСВ. У нашому випадку — у харківську

* Детальніше про місцезнаходження ФОП та місце провадження діяльності ми писали в статті «Місце діяльності ФОП-спрощенця: що це таке і з чим його їдять?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 50.

Фізособа, прописана в Харкові, наразі мешкає у Львові.

Надумала стати ФОП і почати бізнес у Львові. Чи може вона, не змінюючи прописку, стати на облік саме у львівській податковій, бо так їй буде зручніше звітувати?

За загальним правилом такого ФОП мали б узяти на облік саме в Харкові. Але з будь-якого правила є винятки. Так і тут: ФОП-ВПО може зробити так, щоб його поставили на податковий облік не за пропискою, а за фактичною адресою, яка зазначена у ВПО-довідці (ч. 6 ст. 7 Закону № 1706*).

Для цього спочатку отримуємо статус ВПО, потім реєструємо ФОП, зазначивши у графі «Місцезнаходження» саме фактичну львівську адресу із довідки ВПО, і вуаля — вас візьме на облік саме львівська податкова.

Втім тут є секрет: стати на облік не за пропискою можна і без ВПО-статусу. Для цього на практиці реєструють новенького ФОП через «Дію» і зазначають в графі «Місцезнаходження» фактичну адресу. Ніхто її не перевіряє. Хоча надійніше і правильніше все-таки йти ВПО-шляхом.

Ну і в будь-якому випадку пам’ятайте, що адреса, яку ви зазначили в графі «Місцезнаходження», — це ваша офіційна адреса. Саме на неї податківці будуть надсилати запити, листи та інші документи, які не можна проґавити**. Тому якщо ви знову переїжджатимете, не забудьте її оновити (про те, як це зробити, — далі)

* Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706-VII.

** При цьому не забуваємо про нове правило в ПКУ, що до припинення або скасування воєнного стану документ, надісланий контролюючим органом до електронного кабінету, вважається врученим платнику податків (п.п. 69.21 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

ФОП переїхав з Дніпра в Чернівці. Але бізнес продовжує вести в Дніпрі. Як правильно оформити такий переїзд?

Якщо ФОП не змінюватиме прописку, то взагалі нічого робити не треба. Все залишиться без змін

Якщо ж він хоче перейти на облік у чернівецьку податкову, доведеться або змінити прописку, або отримати статус ВПО.

Після цього вносимо до ЄДР нове місцезнаходження (нову прописку або адресу фактичного місця проживання згідно з довідкою ВПО). Як це зробити? Доволі просто.

Крок 1. Відкриваємо «Дію», тиснемо на кнопку «Увійти до кабінету» та обираємо спосіб авторизації. Майте на увазі, що зайти в «Дію» можна й за допомогою BankID (тобто так само, як у Приват24), але щоб підписати заяву про зміну адреси та відправити її, все одно знадобиться електронний підпис (ЕП).

У вас його ще немає? Не біда. Завантажте його онлайн за пару хвилин з Приват24 (пункт меню «Сервіс» — «Бізнес» — «генерація ключа ЕЦП для бізнесу»).

Крок 2. Обираємо у «Дії» пункт «Усі послуги» — «Внесення змін про ФОП». Натискаємо кнопку «Подати заяву».

Крок 3. Обираємо, що ми хочемо змінити. Наразі це «Місцезнаходження» — і натискаємо «Редагувати». Після цього ви побачите поле з вашим старим місцезнаходженням (пропискою) та поле «Інша адреса». Ось у це поле «Інша адреса» і заводьте вашу нову адресу (у Чернівцях).

Можете не хвилюватися: ніяких документів про нову прописку чи договору оренди «Дія» не вимагає. Просто вказуємо нову адресу і тиснемо на кнопку «Відредагувати». Нова адреса ФОП автоматично висвічується у секції «Місцезнаходження».

Крок 4. Перевіряємо секцію «Контактні дані». Обов’язково вказуємо номер телефону та email ФОП. Без цих даних ви не зможете рухатися далі (кнопка «Далі» буде неактивною).

Крок 5. Далі система запитає вас, чи є ви єдиноподатником. Якщо поставити галочку в полі «так», «Дія» автоматично сформує ще й заяву податківцям на внесення змін до Реєстру платників єдиного податку.

Крок 6. Далі відкриється вікно, в якому потрібно буде вказати назву та адресу вашої нової податкової (в Чернівцях). Підготуйте цю інформацію заздалегідь.

Крок 7. Знову зазначаємо нову адресу ФОП у полі «Місце реєстрації ФОП», а також вказуємо місце провадження діяльності.

Крок 8. Перевіряємо обидві заяви (до держреєстратора про внесення змін до ЄДР та у податкову про внесення змін у Реєстр платників єдиного податку), накладаємо ЕП та відправляємо їх.

Крок 9. Після цього з’явиться вікно з оплатою збору за зміну місцезнаходження ФОП. До речі, електронне подання документів коштує на 25 % дешевше, ніж паперове (≈ 200 грн замість 268 грн).

Оплату можна зробити карткою онлайн (навіть якщо це не ФОП-рахунок, а особиста картка фізособи). Далі чекайте на внесення змін протягом 24 годин.

Крок 10. Перевірити свою нову адресу можна в Електронному кабінеті у розділі «Облікові дані платника». Також рекомендуємо замовити витяг з Реєстру платників єдиного податку. Для цього в Електронному кабінеті формуємо та надсилаємо форму F1302101. Якщо в отриманому витягу буде нова адреса ФОП, значить все вдалося!

Нова податкова візьме ФОП на облік автоматично після отримання даних від держреєстратора про зміну місцезнаходження ФОП.

Крок 11. Перереєстровувати РРО/ПРРО не треба (податківці самі внесуть нові дані). ПДВ-перереєстрація також не потрібна (категорія 101.02 БЗ).

А ось переоформити ліцензії (якщо вони є у ФОП) таки доведеться, бо в них зазначається старе місце проживання ФОП.

Також якщо у ФОП уже був ЕП, його треба буде скасувати і зробити новий

ФОП прописаний у Херсоні, переїхав у Рівне і перевіз бізнес. Прописку не змінював. Як правильно оформити такий переїзд?

Цей ФОП продовжує обліковуватись у старій податковій (у Херсоні). Туди ж він подає звіти та сплачує податки. Ніяких змін в ЄДР вносити не потрібно.

Що потрібно зробити, так це:

1) подати ф. № 20-ОПП у херсонську податкову, де вказати

— попередні об’єкти оподаткування (магазини, кафе тощо), які ФОП закрив у Херсоні (код ознаки надання інформації — 6);

— нові об’єкти оподаткування (магазини, кафе тощо), які ФОП відкрив у Рівному (код ознаки надання інформації — 1).

Строк подання ф. № 20-ОПП — 10 робочих днів після відкриття нового магазину, кафе тощо (перебіг цього строку відновлено з 01.08.2023);

2) перереєструвати РРО, КОРО чи ПРРО, бо ФОП їх буде застосовувати за новою адресою*;

3) внести зміни до ліцензій, якщо вони у вас є, бо в ліцензії повинно бути зазначено нове місце провадження діяльності;

4) ФОП-єдиноподатник повинен внести нове місце провадження діяльності в Реєстр платників єдиного податку. Для цього подаємо заяву F0102003 (про застосування спрощеної системи оподаткування на зміни). В ній ставимо галочку в п. 5.4 (місця провадження господарської діяльності) та зазначаємо в п. 6 нову адресу вашого магазину, кафе тощо (у Рівному).

Врахуйте: якщо ФОП одночасно змінив і прописку, і місце діяльності, то такий ФОП повинен внести нову адресу (прописку) в ЄДР та Реєстр платників єдиного податку (як це зробити, ми розказали у відповіді на попереднє запитання)

* Як це зробити — читайте у статті «Змінюємо місцезнаходження юрособи: організаційні моменти» // «Податки & бухоблік», 2021, № 71.

Чому спрощенцям важливо повідомити податківців про переїзд?

Це особливо важливо для спрощенців груп 1 та 2. Чому? Бо їхня ставка ЄП залежить від податкової адреси (в кожному регіоні ставки різняться).

Але якщо ФОП працює за межами сільської, селищної, міської ради, в якій він прописаний (тобто його податкова адреса та місце діяльності знаходяться в різних міськрадах) або має бізнес одночасно в декількох регіонах країни, він зобов’язаний сплачувати максимальну ставку ЄП* (у 2023 році це 268,40 грн для групи 1 або 1340 для групи 2) — п. 293.7 ПКУ.

Пам’ятайте також, що самостійно вирішувати, чи сплачувати їм ЄП груп 1 та 2 з 01.08.2023 (тобто починаючи зі сплати за серпень 2023) мають лише ті ФОП, податкова адреса яких знаходиться на територіях активних бойових дій / можливих бойових дій / на тимчасово окупованих територіях відповідно до Переліку № 309** станом на початок таких активних бойових дій / можливих бойових дій / тимчасової окупації (п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

При цьому можливість несплати зберігається до кінця місяця, в якому ФОП було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження на територію, що не відноситься до зазначених вище територій***.

Важливо! Не можна виключати, що податківці у разі неповідомлення про переїзд можуть навіть скинути ФОП з єдиного податку (стосується будь-якої групи!) — категорія 107.04 БЗ. Ми з цим не згодні, але сперечатися, напевно, доведеться в суді****

* Вас може зацікавити стаття «Важливість місця провадження діяльності ФОП-спрощенця» // «Податки & бухоблік», 2023, № 61.

** Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309.

*** Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Сплата ЄП та ЄСВ «за себе» ФОП груп 1 та 2: як з 01.08.2023?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 61.

**** Аргументи «проти» думки податківців ви знайдете в статті «Місце діяльності ФОП-спрощенця: що це таке і з чим його їдять?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 50.

В який строк спрощенець зобов’язаний подати заяву про зміну прописки чи місця діяльності?

Єдиноподатник групи 1 або 2 — не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому він змінив прописку чи змінив місце діяльності (п. 298.5 ПКУ).

Єдиноподатник групи 3 — не пізніше останнього дня кварталу, в якому він змінив прописку чи змінив місце діяльності (п. 298.6 ПКУ).

Увага! Перебіг цих строків відновлено з 01.08.2023 (оновлений п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ)

Куди звітувати і платити податки та ЄСВ після переїзду?

Якщо ФОП не змінював прописку, а просто перевіз бізнес у інший регіон, він повинен звітувати та платити у «стару» податкову, бо його податкова адреса (місцезнаходження) не змінилася

Якщо ж ФОП змінив прописку або отримав статус ВПО та вніс нову адресу в ЄДР, то в нього змінюється місцезнаходження. Звісно, його бере на облік нова податкова.

Тому після того, як ФОП-спрощенець подасть фіскалам заяву про зміну місцезнаходження, він повинен:

— подавати декларацію єдиноподатника у нову податкову;

сплачувати ЄСВ «за себе» у нову податкову (якщо хоче його сплачувати, бо протягом війни все ще діє ЄСВ-звільнення для всіх ФОП);

сплачувати ЄП у стару податкову до кінця року. А вже з січня наступного року ЄП буде платити у нову податкову.

Увага! Якщо ставки ЄП у старому та новому регіонах відрізняються, то нову ставку застосовуємо починаючи з місяця, у якому подано заяву про зміну податкової адреси ФОП (категорія 107.01.05 БЗ).

А от ФОП-загальносистемник після переїзду:

— подає декларацію про доходи за новою адресою;

— сплачує ПДФО за рік, ВЗ та ЄСВ «за себе» за новою адресою (нагадую, що протягом війни діє ЄСВ-звільнення для всіх ФОП):

— сплачує ПДФО-аванси у стару податкову до кінця року.

А якщо у ФОП ще є наймані працівники, то:

— об’єднаний розрахунок за них подаємо за новою адресою;

ЄСВ «за працівників» сплачуємо у нову податкову (але спершу переконайтеся, що вона вже взяла вас на облік);

— ПДФО та ВЗ із зарплати працівників сплачуємо у стару податкову до кінця року.

Важливо! Нові реквізити для сплати податків та ЄСВ можна знайти у своїй податковій або за посиланням: tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі