Теми статей
Обрати теми

Замість РК «20» склали звичайний «анулюючий» РК: чи можна позбавитись ∑Перевищ?

Казанова Марина, податковий експерт
Зареєстрували дві ПН на одне постачання, але для виправлення помилки склали «звичайний» анулюючий РК («103»), а не РК з типом причини «20». З’явилося ∑Перевищ. Як виправити?

За роз’ясненнями податківців,

щоб позбутися ЕПеревищ у такому випадку, платник може скласти додатковий «нульовий» (без заповненої табличної частини) РК з типом причини «20»

Нагадаємо, що якщо на одну й ту саму операцію зареєстровано дві та більше ПН і це виявлено згодом, то для уникнення ∑Перевищ до такої ПН треба скласти РК з типом причини «20»* (у «шапці» — у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин»).

* Більш детально про це дивіться статтю «Помилкові податкові накладні і ліміт постачальника» // «Податки & бухоблік», 2023, № 35.

При цьому складений РК з типом причини «20» може бути, тільки якщо одночасно дотримуються такі умови:

1) у ЄРПН на одну операцію вже зареєстровано 2 та більше ПН (одна з яких — правильна);

2) таблична частина зайвої (помилкової) ПН і правильної ПН збігаються (є абсолютно ідентичними);

3) до зайвої (помилкової) ПН не складався РК, яким показники не виводилися в «нуль» (тобто не було якихось «часткових» РК до такої ПН).

Але що робити, якщо, як у нашій ситуації, платник до зайво зареєстрованої ПН склав не РК з типом причини «20», а звичайний анулюючий РК «103» і тепер з’явилося ∑Перевищ?

Зазначимо, що в самому Порядку № 1307** передбачена можливість складання двох видів РК з типом причини «20»:

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

1) основного — «анулюючого», коли нам потрібно прибрати зайво складену ПН і при цьому до неї раніше не складався «анулюючий» РК;

2) «нульового» РК (без заповненої табличної частини) — коли ми до помилкової ПН вже реєстрували «анулюючий» РК. Раніше податківці зазначали, що такий «нульовий» РК міг застосовуватися тільки у випадку, якщо до ПН анулюючий РК був зареєстрований до 01.12.2018 (лист ДФСУ від 27.11.2018 № 36942/7/99-99-15-03-02-17).

Проте нинішні роз’яснення податківців свідчать про те, що «нульовий» РК з типом причини «20» може застосовуватися платником і зараз.

Так, наприклад, у листі ДПСУ від 20.10.2021 № 3930/ІПК/99-00-21-03-02-06 податківці говорять, що якщо для анулювання повторної ПН був складений «звичайний» РК «103», то для уникнення ЕПеревищ платнику треба скласти додаткового до зайвої ПН ще й «нульовий» РК з типом причини «20».

У такому РК:

— у верхній лівій частині у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» зазначається тип причини «20»;

— у заголовній частині РК у полі «до податкової накладної» зазначаються дата і номер зайво складеної податкової накладної;

таблична частина РК (розділи А і Б) — не заповнюється;

в інформаційному полі 1 (з даними про правильну ПН) — зазначаються дані щодо правильно складеної за операцією ПН);

в інформаційному полі 2 (з даними про попередній «анулюючий» РК) — зазначають дані РК, яким раніше анулювалася помилкова ПН (дата його складання, порядковий номер і реєстраційний номер).

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем).

Як показує практика, такі «нульові» РК з типом причини «20» зараз реєструються в ЄРПН. Тож є шанс за допомогою такого РК позбутися ∑Перевищ, що виникло.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі