Теми статей
Обрати теми

Не подали документи щодо заблокованої ПН? Отримайте штраф!

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Консультація в БЗ 101.27*

Висновок документа

Якщо реєстрація ПН/РК була зупинена і платник податків протягом 365 календарних днів не подав копії документів для розблокування, проте контролюючим органом за результатами перевірки виявлено факт здійсненої операції без реєстрації ПН/РК, то до платника податків застосовуються штрафні санкції, визначені п. 1201.2, п. 90 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40716

Податківці вважають, що при ненаданні копій розблокувальних документів вони мають право штрафувати за відсутність реєстрації ПН/РК. Давайте розбиратися.

Згідно з п. 1201.2 ПКУ в разі зупинення реєстрації ПН/РК штрафні санкції за відсутність реєстрації не застосовуються на період зупинення реєстрації до прийняття відповідного рішення про відновлення реєстрації таких ПН/РК.

Тобто для того, щоб податківці змогли застосувати цей штраф, вони повинні прийняти рішення стосовно ПН/РК. Зараз не акцентуватимемо, що як такого рішення «про відновлення реєстрації ПН/РК» не існує. Обмежимося лише тим, що штраф не застосовується на період зупинення.

Процес блокування/розблокування ПН/РК складається з декількох етапів. Спочатку реєстрація зупиняється (це і є початок періоду зупинення). Протягом цього періоду платники податків подають розблокувальні документи, податківці їх розглядають. Якщо їм здалося, що документів недостатньо, то вони можуть направити повідомлення про надання додаткових документів, і платник має право подати документи, яких не вистачає. А потім, за результатами розгляду документів, податківці виносять рішення або про реєстрацію ПН/РК, або про відмову в реєстрації. І ось тоді період зупинення закінчується.

Виходить, для того, щоб застосувати штраф за відсутність реєстрації ПН/РК, повинен пройти період зупинення і початися інший період, — відмови в реєстрації.

До внесення змін до Порядку № 520* так воно і було: якщо платник не надавав копії розблокувальних документів, то комісія регіонального рівня приймала рішення про відмову в реєстрації ПН/РК (п. 11). А отже, з’являлися підстави для застосування штрафу. Податківці так і тлумачили цю ситуацію (БЗ 101.27, втратила чинність з 08.03.2023).

* Зміни були внесені наказом Мінфіну від 12.01.2023 № 19.

Проте з 08.03.2023 (дата набрання чинності наказом № 19) ситуація змінилася. На сьогодні Порядок № 520 передбачає тільки два випадки прийняття рішення про відмову в реєстрації: (1) неподання або часткове подання копій додаткових документів та/або (2) надання копій документів, складених з порушенням законодавства (п. 10).

Як бачимо, в Порядку № 520 нічого не сказано про відмову в реєстрації в разі неподання копій документів протягом 365 днів. Тобто ПН/РК, імовірно, так і повинна залишатися в статусі «зупинена реєстрація». А отже, немає підстав для застосування штрафу за відсутність реєстрації ПН/РК!

Свого часу ми коментували зміни до Порядку № 520 і звертали увагу на цей момент (див. «Нове в розблокуванні податкових накладних: можна буде подати додаткові документи!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 16). Там же ми обережно припустили: цілком можливо, що податківці або не помітять змін, або вважатимуть, що перший варіант покриває всі випадки ненадання документів, і виноситимуть рішення про відмову.

Проте оптимізму додало скасування з 08.03.2023 уже згаданої консультації про застосування штрафу в разі неподання копій документів протягом 365 днів (БЗ 101.27). Тобто можна було припустити, що наші побоювання були марні.

Та де там! Як бачимо, незважаючи на внесення змін до Порядку № 520, податківці дотримуються все тієї ж позиції. Тому з (не)наданням копій розблокувальних документів краще не жартувати.

Звертає на себе увагу ще одна деталь. Як і в старій, скасованій консультації, податківці говорять, що можуть застосувати штраф, тільки якщо при перевірці буде виявлений факт здійснення операції. Виходить, якщо заблокували помилкову ПН/РК, то при бездіяльності платника податківці не мають права застосовувати штраф. Утім, щодо помилкової ПН/РК і подавати-то нічого, операції не було і жодних документів немає (у таких випадках платники зазвичай подають податківцям повідомлення в довільній формі про те, що ПН/РК помилкова, операції не було, документів немає). У цьому аспекті ми згодні з податківцями.

Але викликає здивування інша консультація, у якій на запитання «Чи застосовується відповідальність за порушення граничних строків реєстрації помилково (безпідставно) складених ПН/РК?», податківці відповідають: так, жодних винятків щод помилкових ПН/РК немає (БЗ 101.27).

І хоча тут не йдеться про блокування помилкової ПН/РК, ми вважаємо, що підхід має бути однаковим: помилкові ПН/РК не штрафуються не тому, що немає документів на розблокування, а тому, що вони не підтверджують здійснення операції, ці ПН/РК узагалі не документи. Схоже, податківці самі поки не розібралися в цьому питанні.

Детальніше про застосування штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК див. статтю «Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН: стан справ натепер» // «Податки & бухоблік», 2023, № 68.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі