№76

Податки & бухоблік, вересень, 2023/№ 76 Інші номери журналу ›
  • Реєструємо ПРРО: нюанси заповнення заяви Нові касові апарати, які є обовʼязковими з 1 січня 2022 року, встановлювались, попри війну, й у 2022, й у 2023 роках. Однак, безперечно, темпи встановлення зросли цьогоріч наприкінці літа в очікуванні 1 жовтня, коли починають діяти штрафні санкції за невикористання РРО/ПРРО*. Напередодні цієї дати розповімо вам, як без зайвого клопоту заповнити заяву на реєстрацію ПРРО.
  • Розрахунок пільг з ПДВ у додатку Д5: відповіді на запитання Платники податку на додану вартість — пільговики повинні не лише показати пільгові постачання в декларації з ПДВ, але й розрахувати суму пільг з ПДВ у додатку Д5. Відповімо на запитання, пов’язані із заповненням цього додатка і розрахунком ПДВ-пільг, у статті.
  • Призупинення дії трудового договору: чи можна звільнити, якщо з працівником немає зв’язку? Підприємство більше року тому у звʼязку із збройною агресією рф призупинило дію трудових договорів, укладених з працівниками, до припинення або скасування воєнного стану. Зараз директор вирішив звільнити таких працівників. Оскільки з ними вже довгий час немає звʼязку, хочемо припинити трудові договори на підставі п. 8 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Чи допустимо це? За якими ще підставами можна звільнити таких працівників? Чи виплачувати їм компенсації за невикористані дні відпустки?
  • Розмістили рекламу у Facebook, Google, OLX — наслідки Підприємство — загальносистемник, платник ПДВ планує розміщувати рекламу в Інтернеті та корпоративною (бізнесовою) платіжною карткою (КПК) сплачувати за цю рекламу Facebook, Google і OLX. Чи мають ці компанії представництва в Україні? Як підприємству підтвердити витрати на рекламу та відобразити їх в обліку? Які наслідки будуть мати ці операції стосовно ПДВ, податку на прибуток і податку з доходів нерезидента? На що ще слід звернути увагу?
  • Компенсація за працевлаштування осіб з інвалідністю Держава стимулює суб’єктів господарювання приймати на роботу осіб з інвалідністю. Зокрема, роботодавець, який працевлаштував осіб з інвалідністю, може отримати компенсацію витрат, понесених у зв’язку з облаштуванням для них робочих місць. Хто може претендувати на таку компенсацію, як її отримати та обліковувати, ви дізнаєтеся з цієї статті.
  • Не подали документи щодо заблокованої ПН? Отримайте штраф! Консультація в БЗ 101.27*
  • Бюджетне відшкодування старше 1095 днів: Верховний Суд проти! Суть спору. Підприємство в декларації з ПДВ за червень 2021 року заявило до бюджетного відшкодування (БВ) оплачений податковий кредит (ПК) серпня 2016 року. Податківці відмовили в бюджетному відшкодуванні (направивши ППР «В3»), оскільки вирішили, що підприємство заявило його неправомірно — пізніше 1095 днів. Платник звернувся до суду з вимогою визнати протиправним і скасувати ППР податківців.
  • Коригувальні акти до актів виконаних робіт: а що в обліку? Трапляються випадки, коли вже до підписаного акта виконаних робіт у наступних періодах постачальник надсилає коригувальний акт. Або таке коригування попереднього акта відображається окремим рядком в поточному акті виконаних робіт. Який статус має такий коригувальний акт? Як в обліку проводити таке коригування?
  • Виправлення помилок в акцизних накладних та Заявках На прохання читачів цей матеріал присвячуємо питанням виправлення помилок в акцизних накладних (АН), зареєстрованих в ЄРАН*, та в Заявках на поповнення залишків пального. Мову ведемо переважно про документи, пов’язані із обігом пального, але майже все нижчевикладене стосується виправлення аналогічних документів, які супроводжують обіг спирту етилового (АН форми «С» та Заявок на поповнення залишків спирту етилового)!
  • Компенсація відпустки за новими правилами Роз’яснення Мінекономіки від 15.09.2023*, лист Мінекономіки від 17.09.2023 № 4707-05/49717-09
  • Компенсація зарплати: доходи за 2011 — 2023 рр. виплачено у вересні 2023 року Роботодавці, які на один і більше календарних місяців затримують виплату зарплати, зобов’язані розрахувати і виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з її несвоєчасною виплатою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі