Теми статей
Обрати теми

Як надати щорічну відпустку тривалістю більше ніж 24 дні?

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Працівник має право на щорічну відпустку тривалістю понад 24 календарних дні. Чи можна її надати у повному обсязі або компенсувати під час дії воєнного стану? Чи можна щомісяця відправляти працівника у відпустку на 24 дні? З такими запитаннями звернувся до нас наш читач. Тож надаємо відповіді.

Правила надання відпусток, у тому числі щорічних, у період дії воєнного стану застосовуються з урахуванням приписів ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Перш за все зазначимо, що ці правила не змінюють тривалості відпусток, на які працівники мають право. Вони лише надають можливість роботодавцям «вмикати» певні обмеження в питаннях використання та оплати, зокрема, щорічних відпусток.

Пояснимо, про які саме обмеження йдеться. До речі, це цікавий ребус.

Щорічні відпустки та воєнні обмеження

Відпустки за поточний рік. У період дії воєнного стану роботодавець має право обмежити щорічну основну відпустку за поточний робочий рік 24 календарними днями (див. абзац перший ч. 1 ст. 12 Закону № 2136). У наданні решти днів такої відпустки (понад 24 дні за поточний робочий рік) роботодавець може відмовити. При цьому невикористана частина не згорає, а повинна бути надана працівнику після завершення воєнного стану (див. абзац другий ч. 1 ст. 12 Закону № 2136).

Щодо щорічної додаткової відпустки за поточний робочий рік, то за рішенням роботодавця вона може бути надана без збереження заробітної плати. Під дію цієї норми не підпадають керівні працівники закладів освіти та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники (абзаци третій, четвертий ч. 1 ст. 12 Закону № 2136).

Увага! Скористатися правом надавати оплачувані щорічні додаткові відпустки за поточний робочий рік без оплати роботодавець може виключно за відпустками, на які працівник набув право з 24.12.2023, тобто з дня набрання чинності положеннями абзацу третього ч. 1 ст. 12 Закону № 2136 (у редакції Закону від 22.11.2023 № 3494-IX). На це звертало увагу Мінекономіки у листі від 28.01.2024 № 4706-05/6893-09 // «Податки & бухоблік», 2024, № 12. Якщо дні такої відпустки були зароблені до 24.12.2023, то вони надаються без будь-яких особливостей, з відповідною оплатою.

Відпустки за попередні роки. Що стосується невикористаних днів щорічних відпусток (основних і додаткових) за попередні роки, то у їх наданні роботодавець взагалі може відмовити працівнику під час дії воєнного стану (див. абзац п’ятий ч. 1 ст. 12 Закону № 2136). Знову-таки, ці дні не згорають, а повинні бути надані після завершення воєнного стану.

Працівник з критичної інфраструктури. Якщо у період дії воєнного стану працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення), то роботодавець може відмовити такому працівнику у наданні днів щорічних відпусток не тільки за попередні робочі роки, а й за поточний рік, в тому числі 24-денного мінімуму (див. ч. 2 ст. 12 Закону № 2136). В такому разі невикористані дні відпусток також переносяться на післявоєнний період.

Проміжні висновки

З наведеного вище випливає, що у період дії воєнного стану роботодавець має право, проте не зобов’язаний застосовувати наведені обмеження. Тож

цілком допустимою є ситуація, за якої щорічні відпустки на підприємстві надаються і за поточний, і за попередні робочі роки у повному обсязі

Окремо зупинимось на обмеженні, встановленому ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР. Суть його в тому, що загальна тривалість щорічних основної і додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірських роботах, — 69 календарних днів.

Це обмеження стосується виключно ситуації, коли в колективному або трудовому договорі тривалість щорічної відпустки працівника за один робочий рік передбачена більше ніж 59 (69) календарних днів. У такому разі працівнику дійсно дозволено за такий рік відгуляти максимум 59 (69) календарних днів щорічної (основної та додаткових) відпустки. Інші дні, що перевищують цей ліміт, згорають.

Якщо ж тривалість щорічної відпустки працівника за робочий рік не перевищує обмежувач і ви бажаєте надати йому невикористані щорічні відпустки за декілька робочих років, то тут жодних обмежень щодо максимуму немає.

Тож якщо у вашого працівника накопичилася значна кількість календарних днів невикористаної щорічної відпустки за декілька попередніх років роботи і вас, як роботодавця, влаштовує варіант щомісяця відправляти працівника у відпустку на 24 дні — будь-ласка. Заборони немає.

Рекомендація — періоди надання щорічних відпусток зафіксуйте в графіку їх надання.

Якщо ж роботодавець «вмикає» воєнні відпускні обмеження, всі чи частково, то, на думку Мінекономіки, у разі надання працівникам оплачуваних відпусток без збереження зарплати роботодавець має обґрунтувати необхідність цього та документально підтвердити настання обставин, що спричинили таку необхідність (див. лист Мінекономіки від 28.01.2024 № 4706-05/6893-09).

Важливо! Вважаємо, що приймати рішення про обмеження у використанні днів відпусток або надання їх без оплати щодо окремих працівників не можна. Адже усі працівники повинні бути у рівних умовах (див. ст. 21 КЗпП). Інакше це буде дискримінацію окремих осіб, що є порушенням трудового законодавства.

Виплата компенсації

Отримати компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки без звільнення працівник за бажанням може у разі (див. ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР):

призову/прийняття на військову службу. Про таке бажання працівник повинен повідомити роботодавця у відповідній заяві. Цю заяву слід подати не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом/прийняттям на військову службу;

— якщо його щорічна (основна та додаткова) відпустка за один робочий рік перевищує 24 календарних дні. У такому випадку після використання працівником не менше ніж 24 календарних днів щорічної відпустки за відповідний робочий рік він може звернутися до роботодавця із заявою про бажання отримати компенсацію за решту невикористаних днів відпустки за такий робочий рік (див. лист Мінекономіки від 03.05.2023 № 4706-05/20086-09).

Увага! Отримати грошову компенсацію без звільнення можуть тільки працівники старше 18 років.

Більш детально дізнатися про надання відпусток під час дії воєнного стану, а також про розрахунок суми відпускних та компенсації відпусток ви зможете в одному з найближчих номерів «Податки & бухоблік».

Висновки

  • У період дії воєнного стану роботодавець має право, проте не зобов’язаний обмежувати надання працівнику щорічної відпустки. Цілком допустимою є ситуація, за якої щорічні відпустки на підприємстві надаються і за поточний, і за попередні робочі роки в повному обсязі.
  • Якщо у працівника накопичилися невикористані дні щорічної відпустки за декілька років, то вони можуть надаватися працівникові щомісяця під час дії воєнного стану, звісно, якщо роботодавець не проти.
  • Виплатити компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки без звільнення можна у випадку призову/прийняття працівника на військову службу або ж якщо тривалість щорічної (основної та додаткової) відпустки за один робочий рік перевищує 24 календарних дні.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі