Теми статей
Обрати теми

Підстави і процедура анулювання ПДВ-реєстрації

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Реєстрація платника ПДВ може бути анульована як добровільно, так і примусово за рішенням контролерів. Усе залежить від причин та умов такої ПДВ-розреєстрації. Поговоримо докладно про підстави ПДВ-анулювання та їх особливості.

ПДВ-анулювання: добровільне та примусове

Підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ визначені п. 184.1 ПКУ і продубльовані у розд. V Положення № 1130*. Анулювання реєстрації здійснюється шляхом виключення платника ПДВ з Реєстру платників податку на додану вартість.

* Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 № 1130.

Ініціатором анулювання ПДВ-реєстрації може бути як сам платник ПДВ, так і контролюючий орган.

Ініціатива платника. За ініціативою платника ПДВ-реєстрація може бути анульована на підставах, визначених у пп. «а» — «з» п. 184.1 ПКУ (п. 5.3 Положення № 1130). Для цього платник заповнює і подає до контролюючого органу за місцем перебування на обліку заяву за формою № 3-ПДВ (додаток 3 до Положення № 1130). Таку заяву ПДВ-платник може подати в електронній формі.

ср. USER_SHOW_IDРішення про анулювання ПДВ-реєстрації за заявою платника податківці приймають протягом 10 календарних днів (п. 5.3 Положення № 1130)

У разі відсутності законних підстав для ПДВ-розреєстрації або якщо особа відповідає критеріям обов’язкової реєстрації платником ПДВ (див. статтю «Платник ПДВ: хто може ним бути, а хто зобов’язаний» // «Податки & бухоблік», 2024, № 29), фіскали протягом 10 календарних днів після надходження від платника заяви за формою № 3-ПДВ нададуть йому вмотивовану письмову відмову з поясненнями із цього питання (п. 184.4 ПКУ, п. 5.4 Положення № 1130).

Рішення контролерів. Анулювання ПДВ-реєстрації за самостійним рішенням податківців може бути здійснене на підставах, визначених у пп. «б» — «з» п. 184.1 ПКУ.

Рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою контролерів оформляється за формою № 6-РПДВ (додаток 5 до Положення № 1130)

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі