Теми статей
Обрати теми

Заповнення Заяви на обрання єдиного податку

Децюра Сергій, податковий експерт
Якщо ФОП чи юрособа, що перебували на загальній системі, вирішили стати спрощенцями з початку 2024 року, то для цього їм варто у відповідний строк подати Заяву на обрання ЄП. Про те, як це зробити, поговоримо далі.

Загальні правила подання

Строки подання Заяви. За загальним правилом ФОП чи юрособа можуть стати платником ЄП, якщо подадуть до контролюючого органу за місцем податкової адреси Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Форма такої Заяви затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308.

Причому

діючий ФОП чи юрособа, щоб стати платником ЄП, має подати таку Заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу (п.п. 298.1.4 ПКУ)

Подавши в такий строк Заяву на ЄП-реєстрацію, можна стати спрощенцем з початку наступного кварталу.

Новостворені суб’єкти господарювання можуть стати платником ЄП відразу при створенні. Але обрати вони можуть тільки ставку ЄП, яка не передбачає сплату ПДВ. Щоб стати при створенні платником ЄП (без сплати ПДВ), новостворені суб’єкти мають право подати таку Заяву або:

1) держреєстратору під час державної реєстрації створення юрособи або ФОП;

2) податківцям протягом 10 днів* з дня державної реєстрації, якщо мова йде про юросіб та ФОП, які мають намір стати платником ЄП групи 3 без сплати ПДВ;

3) податківцям до закінчення місяця, в якому відбулася держреєстрація ФОП і такий ФОП має намір стати платником ЄП групи 1 чи 2.

* Причому, на думку фіскалів, якщо 10-й день з дня їх держреєстрації припадає на святковий або вихідний день, то термін подання Заяви переноситься на перший робочий день, наступний за вихідним або святковим днем (БЗ 107.01.01).

При цьому новостворені юрособи та ФОП, які мають намір стати платником ЄП групи 3 (без сплати ПДВ, ставка 5 %), стануть платником ЄП з дати реєстрації. А от новостворені ФОП, які вирішили бути платниками ЄП груп 1 та 2, стануть ними з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулася державна реєстрація (п.п. 298.1.2 ПКУ).

Способи подання Заяви. Заява подається за вибором платника податків в один з таких способів:

1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) в електронній формі.

До відома! Крім Заяви на ЄП-реєстрацію, діючі юрособи чи ФОП мають також подати фіскалам Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування. Форма такого розрахунку затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308.

Якщо суб’єкт хоче стати платником ЄП з початку 2024 року, то у Розрахунку доходу слід зазначити дохід, отриманий за 2023 рік.

Про те, який розмір доходу, отриманого у 2023 році, дає право бути юрособі та ФОП платником ЄП з 01.01.2024, читайте у «Податки & бухоблік», 2023, № 93 (ср. ).

Тому говорити про те, як порахувати дохід претенденту на ЄП, тут не будемо.

Нагадаємо тільки те, що коли перехід на ЄП відбувається з початку календарного (2024) року, то Заяву на ЄП-реєстрацію подають за пів місяця (не пізніше 16.12.2023, п.п. 298.1.4 ПКУ). Тому у Розрахунку претендент не просто зазначає дохід, отриманий на момент подання Заяви, а збільшує його на заплановану суму доходу за період, що залишився до кінця року після подання Заяви (див. БЗ 107.01.01; 108.01.01).

Заповнення Заяви

Заяву на ЄП-реєстрацію на сьогодні і ФОП, і юрособи зазвичай подають у електронному вигляді. Якщо ви користуєтесь Електронним кабінетом, то щоб сформувати Заяву, слід зайти в меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету. Там слід обрати рік та місяць, в якому створюється Заява. А потім із переліку електронних форм обираєте Заяву:

– за формою F0102003 — для ФОП (БЗ 107.05);

— за формою J0102003 — для юросіб (БЗ 108.01.01).

Оскільки діючі ФОП та юрособи подають разом із Заявою і Розрахунок доходу, то його також слід прикріпити до створеної Заяви. Для цього платник у вкладці «Додатки» обирає опцію «Додати» Розрахунок за формою F0102103/J0102103 та заповнює обов’язкові поля.

Після створення електронної форми Заяви слід приступати до заповнення її реквізитів. Перелік обов’язкових відомостей, які мають міститися у Заяві на реєстрацію платником ЄП, визначено п. 298.3 ПКУ. Тому пильнуйте, щоб усі вони були заповнені у формі Заяви. Без цього вас платником ЄП не зареєструють.

Детальні правила заповнення кожного рядка Заяви відобразимо у таблиці, наведеній нижче.

Але перед тим як приступати до заповнення рядків Заяви, претендент на ЄП має спочатку поставити у формі Заяви позначку в тому полі, яке стосується причин подання такої Заяви. Так, якщо Заява подається для переходу з початку року на ЄП, то позначку слід поставити у полі «Реєстрація (перехід)».

Правила заповнення Заяви на ЄП-реєстрацію

Номер рядка

Інформація що наводиться

1

Вказується найменування органу ДПС, до якого подається Заява. Якщо заповнювати Заяву у електронному вигляді через Електронний кабінет, то за замовчуванням у Заяві буде вказана податкова, в якій претендент має основне місце обліку

2

Зазначають код ЄДРПОУ при переході на ЄП юрособою та код РНОКП або серію і номер паспорта, якщо переходить на ЄП ФОП.

До відома! Серію і номер паспорта слід вказувати тоді, коли фізособа, яка створила ФОП, має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта.

Крім того, у цьому рядку слід визначити особу заявника. Для цього слід поставити позначку у полі «фізична особа — підприємець» чи «юридична особа»

3

Вказуєте найменування претендента на обрання ЄП.

До відома! Якщо у юрособи є філії, податківці теж хочуть бачити їх найменування у Заяві (БЗ 108.01.01). Водночас варто пам’ятати, що податківці не вимагають подання окремих заяв до контролюючих органів за місцезнаходженням відокремлених підрозділів та філій

4

Вказуєте податкову адресу претендента, а саме — місце проживання (якщо Заяву подає ФОП) і місцезнаходження (якщо Заяву подає юрособа)

5.1

У цьому полі відображають дату обрання або перехід на ЄП. Так, якщо стати платником ЄП бажаєте з початку 2024 року, то ту слід вказати «01 січня 2024 року»

5.1.1

Тут зазначають, яку групу і ставку ЄП бажає обрати претендент.

Заповнюючи це поле, варто враховувати таке:

1) для платників ЄП групи 1 ставка встановлюється у відсотках від прожиткового мінімуму, а у формі Заяви вказано, що слід ставити ставку від мінзарплати. На наш погляд, таким ФОП групи 1 слід вказати свою ставку від прожитмінімуму. І у довільній формі пояснити, чому вони зазначили ставку у відсотках від мінзарплати;

2) для ФОП — претендентів на групи 1 чи 2, слід ураховувати таке. Якщо вони мають намір здійснювати:

кілька видів господарської діяльності, то треба вказати максимальний розмір ставки ЄП, установлений для таких видів господарської діяльності (п. 293.6 ПКУ);

— господарську діяльність на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради, то варто вказати максимальний розмір ставки ЄП, установлений для відповідної групи таких платників ЄП (п. 293.7 ПКУ);

3) якщо ФОП чи юрособа мають намір бути платниками ЄП групи 3, то вони повинні також заявити про своє бажання бути (чи не бути) платником ПДВ під час роботи на ЄП

5.3

Якщо ФОП чи юрособа вирішили бути платниками групи 3, то у цьому полі слід відобразити інформацію про ПДВ-статус, у якому претендент буде працювати на ЄП. Так, якщо:

1) претендент до обрання ЄП був платником ПДВ і ним буде й на ЄП (обрав групу 3 зі ставкою 3 %), то тут йому слід просто навести свій ІПН і вказати дату реєстрації платником ПДВ;

2) претендент на загальній системі не був платником ПДВ, але на ЄП хоче працювати на ставці 3 % зі сплатою ПДВ, тоді йому треба зареєструватися платником ПДВ, тобто подати Заяву за ф. № 1-ПДВ. Її слід подавати тільки в електронному вигляді не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку першого ПДВ-періоду (п. 183.3 ПКУ).

Тобто з цього виходить, що при переході на ЄП з 01.01.2024 Заяву за ф. № 1-ПДВ можна подати не пізніше 21.12.2023. Отже, здається, що ПДВ-заяву можна подати пізніше, ніж Заяву на реєстрацію платником ЄП.

Але на практиці без поданої Заяви на реєстрацію платником ПДВ Заяву на ставку ЄП 3 % у вас не приймуть. Та й форма Заяви на обрання ЄП вимагає додавати Заяву на ПДВ-реєстрацію.

Враховуючи все це, у ряд. 5.3 слід не просто поставити позначку у полі «Прошу зареєструвати платником ПДВ з першого числа календарного кварталу, в якому буде застосовуватись ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (реєстраційна Заява платника ПДВ додається)», а й додати Заяву за реєстрацію платником ПДВ;

3) претендент є платником ПДВ, але бажає обрати групу ЄП без сплати ПДВ (це стосується обрання юрособою і ФОП групи 3 зі ставкою 5 % або ФОП груп 1 і 2). Щоб обрати безПДВшну роботу, слід провести анулювання ПДВ-реєстрації.

Причому за загальним правилом для ПДВ-анулювання слід подати Заяву за ф. № 3-ПДВ. Але якщо ПДВ-анулювання відбувається через обрання ставки ЄП без сплати ПДВ, то можна обійтися без такої анулюючої заяви. Достатньо у цьому рядку просто зазначити свій ІПН та поставити позначку в полі «Прошу анулювати реєстрацію платником ПДВ останнім днем звітного періоду, що передує переходу на застосування ставки єдиного податку, що не передбачає сплати ПДВ (без подання Заяви про анулювання реєстрації платником ПДВ)». Про те що анулювання платником ПДВ пройде автоматично без подання окремої заяви, говорять і фіскали у БЗ 101.02.

До відома! Якщо на безПДВшну ставку переходить неплатник ПДВ — цей рядок взагалі буде порожнім

6

У цьому полі вказують місце провадження господарської діяльності. А саме тут зазначається місцезнаходження офісу, магазину, нерухомості, що здається в оренду, майстерні чи іншого об’єкта, де претендент здійснює господарську діяльність.

Податківці наголошують на таких особливостях заповнення цієї графи:

1) якщо здійснюється діяльність у заздалегідь не визначених місцях (надання послуг, торгівля на виставках, ринках), то вони радять заповнити тільки графу «Область, район, населений пункт», а саме у ній слід зазначити «Надання послуг на території України» та/або «Торгівля на території України». При цьому інші графи не заповнюються (БЗ 108.01.01 та 107.01.01);

2) якщо претендент збирається здійснювати ЗЕД-діяльність, то слід заповнити із усіх граф тільки графу «Область, район, населений пункт», в якій зазначити: «Виконання робіт чи надання послуг за межами України (експорт)» та/або «Поставка товарів за межами території України (експорт)». Інші графи не заповнюються (БЗ 107.01.01).

Нюанси визначення місця проведення діяльності спрощенця шукайте у «Місце діяльності ФОП-спрощенця: що це таке і з чим його їдять?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 50.

Звернемо увагу тільки на те, як заповнити у цьому рядку код адміністративної одиниці. Уже декілька років, як кодифікація адміністративних одиниць відбувається не за кодифікатором із КОАТУУ, а спираючись на КАТОТТГ (затверджений наказом Мінінтеграції від 26.11.2020 № 290). Водночас форму Заяви на реєстрацію платником ЄП і досі не адаптовано під нове кодування. Тому фіскали наразі вважають, що у графі «Код за КОАТУУ» слід зазначати інформацію відповідно до КОАТУУ, яка взята з Кодифікатора, затвердженого наказом Держстату від 31.10.97 № 659, який уже давно втратив чинність (БЗ 108.01.01).

А от найменування адмінтеродиниці рекомендуємо зазначати актуальне. Тобто якщо відбулося перейменування, зазначаємо перейменовану (нову) назву. І якщо внаслідок адмінреформи населений пункт почав відноситися до іншого адміністративного району, зазначаємо нову назву району.

Також зауважимо, що місце провадження господарської діяльності віднесено до обов’язкових відомостей Заяви про застосування ЄП (п.п. 4 п. 298.3 ПКУ). А тому дані про таке місце слід заповнювати доволі бережно. Якщо взагалі не вказати у Заяві на обрання ЄП місце провадження діяльності, то податківці на місцях вважатимуть, що відсутність інформації про місце провадження діяльності не дає права обрати ФОП спрощену систему оподаткування. Деталі у «Важливість місця провадження діяльності ФОП-спрощенця» // «Податки & бухоблік», 2023, № 61

7

Тут зазначають кількість осіб, які одночасно перебувають із ФОП у трудових відносинах, та середню облікову кількість працівників у юрособи.

На нашу думку, юрособам та ФОП групи 3 контролювати середньооблікову кількість працівників наразі не потрібно. Адже для юросіб-єдиноподатників та ФОП — платників групи 3 цей показник не має значення (п.п. 3 п. 291.4 ПКУ). Але оскільки цей показник є обов’язковим реквізитом Заяви, то фіскали й досі продовжують наполягати, щоб він має бути у Заяві претендента-юрособи (БЗ 108.01.01).

Також звертаємо увагу, що ФОП, які хочуть обрати групи 1 та 2, повинні рахувати кількість працівників, адже від цього залежить право стати платником ЄП. При цьому слід пам’ятати, що не рахують:

1) працівників, які виконують роботи за цивільно-правовими договорами (договорами підряду). Водночас якщо ЦП-договір містить ознаки трудового договору, то фіскали їх додадуть до загальної кількості працівників, що перебувають із ФОП у трудових відносинах (БЗ 107.01.01);

2) найманих працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку, а також якщо працівники призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період (БЗ 107.01.01)

8

У цьому полі перелічуються види діяльності, якими претендент збирається займатися на ЄП.

Для спрощенців чимало видів діяльності, які повністю заборонені. Їх перелік шукайте у п. 291.5 ПКУ. Тому в цьому полі їх вказувати не потрібно.

Якщо ж код виду діяльності за КВЕД, яким збирається займатися ФОП, включає як дозволені, так і заборонені види діяльності, то у Заяві слід зазначити тільки перелік дозволених видів діяльності, які віднесено до частково забороненого коду. Тобто видів господарської діяльності, на які встановлено заборону, у Заяві вказувати не варто (БЗ 107.01.01).

Заповнюючи це поле Заяви, радимо зазначати всі можливі для вас види діяльності, не заборонені на ЄП. Кількість видів діяльності у Реєстрі платників ЄП — не обмежена (БЗ 107.01.01). Тому і в Заяві їх можна зазначити скільки завгодно

9

Щоб стати спрощенцем, претендент не повинен мати податкового боргу (п.п. 291.5.8 ПКУ). Причому розмір боргу значення не має. Навіть копійчаний борг не дасть права бути платником ЄП.

Не рахується тільки безнадійний податковий борг, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). З таким боргом на ЄП заскочити вдасться.

Тому у полі 9 претендент має вказати, чи є у нього податковий борг і, якщо є, звичайний він чи безнадійний.

Щоб не було проблем з реєстрацією, краще, щоб у цьому полі містилася інформація, що податковий борг відсутній

10

У цьому полі прописом зазначаємо обсяг доходу за останній рік роботи на загальній системі. Він має відповідати сумі у Розрахунку

Для наочності наведемо приклад заповнення цієї Заяви.

img 1

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі