Теми статей
Обрати теми

Тривалість щорічної відпустки

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Незабаром літо. Отже, саме час поговорити про щорічні відпустки. Як правильно їх надавати, яка їх тривалість, як розрахувати відпускні? Відповіді на ці та інші відпускні питання ви дізнаєтесь із нашого тематичного номера. А почнемо з тривалості щорічних основних та додаткових відпусток.

Щорічна відпустка: базові знання

Право на щорічну відпустку мають особи, які перебувають у трудових відносинах з роботодавцями. Воно закріплено ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) та ст. 74 КЗпП. Таке право не залежить від статусу роботодавця (юридична чи фізична особа), його форми власності, виду діяльності чи галузевої належності. Не має значення, є працівник громадянином України, іноземцем або особою без громадянства. Також не важливі:

— вид трудового договору (строковий, безстроковий, з нефіксованим робочим часом);

— умови прийняття працівника на роботу (за основним місцем роботи або за сумісництвом, на постійну, тимчасову, сезонну роботу);

— режим роботи (повний, неповний або скорочений робочий час);

— форми організації праці (звичайна, з гнучким режимом робочого часу, надомна або дистанційна робота).

Щорічні відпустки поділяють на основні та додаткові. Додаткові відпустки, у свою чергу, можуть бути декількох видів:

— за роботу із шкідливими і важкими умовами праці (ст. 7 Закону про відпустки);

— за особливий характер праці (ст. 8 Закону про відпустки);

— інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Крім того, колективним договором, угодою та трудовим договором для працівників можуть встановлюватись й інші види щорічних відпусток.

Тривалість щорічних відпусток визначають у календарних днях незалежно від режимів та графіків роботи (ст. 5 Закону про відпустки).

Якщо тривалість щорічної відпустки в окремих нормативно-правових актах встановлена у робочих днях, то для їх перерахунку у календарні дні застосовують таку формулу (див. лист Мінпраці від 12.02.97 № 10/2-493):

Nк. дн. = Nр. дн. х 7 : 6,

де Nк. дн. — тривалість щорічної відпустки в календарних днях;

Nр. дн. — тривалість щорічної відпустки в робочих днях;

7 — тривалість тижня у календарних днях;

6 — тривалість тижня у робочих днях, відповідно до якого обчислювалася тривалість відпустки до набрання чинності Законом про відпустки.

У мирний час при визначенні тривалості щорічної відпустки святкові та неробочі дні не враховують (ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки). Однак у період дії воєнного стану ст. 73 КЗпП, яка встановлює перелік святкових та неробочих днів, не застосовується. Детальніше див. у статті «Щорічна відпустка: воєнні особливості» // «Податки & бухоблік», 2024, № 33.

Щорічні відпустки надають за відпрацьований робочий рік. При цьому

відпрацьований робочий рік обчислюють з дня укладення трудового договору

Зверніть увагу! Якщо працівник повертається на роботу після відпустки для догляду за дитиною, звільнення з військової служби, призупинення дії трудового договору тощо, для нього дата початку робочого року не змінюється.

У внутрішніх сумісників дата початку робочого року визначається окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом.

Яка тривалість щорічних відпусток? Загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток за відпрацьований робочий рік не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів (ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки). Докладніше читайте далі.

Тривалість щорічної основної відпустки

За загальним правилом щорічна основна відпустка за відпрацьований робочий рік має становити не менше 24 календарних днів (ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки). Водночас для окремих категорій працівників може встановлюватися інша тривалість (див. табл. 1).

Таблиця 1. Тривалість щорічної основної відпустки

з/п

Категорія працівників

Тривалість щорічної основної відпуски

Нормативно-правовий акт

1

Будь-який працівник, якщо законодавством не передбачено іншої тривалості відпустки

Не менше 24 календарних днів

Ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки

2

Працівники з інвалідністю I і II груп

30 календарних днів

Ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки

3

Працівники з інвалідністю III групи

26 календарних днів

4

Особи віком до 18 років*

31 календарний день

Ч. 8 ст. 6 Закону про відпустки

* Ця категорія працівників має право на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день за період роботи до дня досягнення ними 18 років. Наприклад, неповнолітнього прийнято на роботу 18.05.2023. У відпустку за перший рік роботи він йде з 01.05.2024. При цьому 23.12.2023 працівнику виповнилося 18 років. У цьому випадку за період з 18.05.2023 по 23.12.2023 тривалість щорічної відпустки працівника визначатиметься виходячи з 31 календарного дня, а з 24.12.2023 — із розрахунку 24 календарних днів. Розрахувати кількість днів щорічної відпустки, яку працівник заробив за такий робочий рік, вам допоможе формула, наведена у статті «Відпускний стаж» // «Податки & бухоблік», 2024, № 33.

5

Працівники лісової промисловості та лісового господарства, державних заповідників, національних парків, що мають лісові площі, лісомисливських господарств, постійних лісозаготівельних і лісогосподарських підрозділів інших підприємств, а також лісництв (за Списком № 570*)

28 календарних днів

Ч. 4 ст. 6 Закону про відпустки

* Список робіт, професій і посад працівників лісової промисловості та лісового господарства.., яким надається щорічна основна відпустка тривалістю 28 календарних днів, затверджений постановою КМУ від 09.06.97 № 570.

6

Працівники, зайняті на підземних гірничих роботах та в розрізах, кар’єрах і рудниках глибиною до 150 метрів

24 календарних дні зі збільшенням на 4 календарних дні

(тобто до 28 календарних днів) при стажі роботи на цьому підприємстві 2 роки і більше

Ч. 3 ст. 6 Закону про відпустки

7

Працівники, зайняті на підземних гірничих роботах і в розрізах, кар’єрах і рудниках глибиною 150 метрів і нижче

28 календарних днів незалежно від стажу роботи

8

Промислово-виробничий персонал вугільної, сланцевої, металургійної, електроенергетичної промисловості, а також зайнятий на відкритих гірничих роботах, на роботах на поверхні шахт, розрізів, кар’єрів, рудників, на будівельно-монтажних роботах у шахтному будівництві, на транспортуванні та збагаченні корисних копалин

24 календарних дні зі збільшенням за кожних 2 відпрацьованих роки* на 2 календарних дні, але не більше 28 календарних днів

Ч. 2 ст. 6 Закону про відпустки

* Час виконання зазначених робіт потрібно підсумовувати незалежно від наявності перерв у роботі та їх тривалості, а також від того, на одному або кількох підприємствах працівник виконував ці роботи (див. листи Мінпраці від 15.07.2009 № 178/13/116-09 та від 14.04.2011 № 116/13/116-11). При цьому стаж роботи, який дає право на збільшення тривалості щорічної основної відпустки, слід обчислювати з дати набрання чинності Законом про відпустки (з 01.01.97).

9

Воєнізований особовий склад гірничорятувальних частин

30 календарних днів

Ч. 5 ст. 6 Закону про відпустки

10

Невоєнізовані працівники гірничорятувальних частин

24 календарних дні зі збільшенням за кожних 2 відпрацьованих роки на 2 календарних дні, але не більше 28 календарних днів

11

Керівні працівники навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники

До 56 календарних днів

Ч. 6 ст. 6 Закону про відпустки, Порядок № 346*

* Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів.., затверджений постановою КМУ від 14.04.97 № 346.

12

Тимчасові працівники, а також сезонні працівники за Списком № 278*

Пропорційно відпрацьованому часу

Ч. 9 ст. 6 Закону про відпустки

* Список сезонних робіт і сезонних галузей, затверджений постановою КМУ від 28.03.97 № 278.

Наведена тривалість щорічної основної відпустки не поширюється на працівників, яким вона встановлена іншими актами законодавства. Але у будь-якому разі за відпрацьований робочий рік щорічна основна відпустка не може бути меншою, ніж передбачають ч. 1, 7 та 8 ст. 6 Закону про відпустки (див. пп. 1 — 4 табл. 1 вище).

Ще один цікавий момент. Якщо працівники до набрання чинності Законом про відпустки (до 01.01.97) користувалися правом на відпустку більшої тривалості, ніж встановлено чинними нормативно-правовими актами, за ними зберігається відпустка раніше встановленої тривалості (п. 2 постанови ВРУ «Про порядок набрання чинності Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 № 505/96-ВР). Проте якщо такі працівники після 01.01.97 змінювали місце роботи, посаду або професію, право на збереження раніше встановленої тривалості відпустки вони втрачають (див. лист Мінсоцполітики від 24.10.2011 № 391/13/116-11).

Також майте на увазі, що в період дії воєнного стану роботодавець може встановлювати відпускні обмеження, про які ми поговоримо у статті «Щорічна відпустка: воєнні особливості» // «Податки & бухоблік», 2024, № 33.

Тривалість щорічних додаткових відпусток

На відміну від щорічної основної відпустки, яка надається всім працівникам в обов’язковому порядку, щорічні додаткові відпустки передбачені не для всіх.

Про те, хто має на них право згідно зі ст. 7 та 8 Закону про відпустки, ви можете дізнатися з табл. 2. Зауважимо, що наведений перелік не є вичерпним, оскільки такі відпустки можуть надаватися на підставі інших законодавчих актів, а також встановлюватися колективним або трудовим договором як додаткова трудова пільга.

Таблиця 2. Тривалість щорічних додаткових відпусток

з/п

Категорія працівників

Тривалість щорічної додаткової відпустки

Нормативно-правовий акт

1

Працівники, зайняті на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів за Списком № 1290-1*

До 35 календарних днів**

Ч. 1 ст. 7 Закону про відпустки

* Список виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затверджений постановою КМУ від 17.11.97 № 1290.

** Конкретну тривалість відпустки встановлюють у колективному чи трудовому договорі залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівників у відповідних умовах.

2

Окремі категорії працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я за Списком № 1290-2*, у тому числі:

До 35 календарних днів***

П. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки

працівники, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах**

До 4 календарних днів***

П. 58 розд. XXII Списку № 1290-2

* Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затверджений постановою КМУ від 17.11.97 № 1290.

** Зверніть увагу: до таких «машин» належать у тому числі персональні комп’ютери. Вид монітора, на якому працює працівник, з метою надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, значення не має (див. листи Мінсоцполітики від 11.08.2014 № 348/13/116-14 та від 24.12.2013 № 152/13/82-13).

*** Конкретну тривалість відпустки встановлюють у колективному чи трудовому договорі залежно від часу зайнятості працівників у відповідних умовах.

3

Працівники з ненормованим робочим днем згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором

До 7 календарних днів*

П. 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки, абзац перший п. 3 Рекомендацій № 7**

* Конкретну тривалість відпустки встановлюють у колективному чи трудовому договорі залежно від часу зайнятості працівників у відповідних умовах.

** Рекомендації щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджені наказом Мінпраці від 10.10.97 № 7.

Додаткові відпустки, зазначені у табл. 2, надають пропорційно фактично відпрацьованому у відповідних умовах часу. При цьому працівник заробляє дні згаданих відпусток, тільки якщо він працює у таких умовах не менше половини встановленої для пільгової посади (роботи) тривалості робочого дня.

Щорічні додаткові відпустки, передбачені ст. 7 і 8 Закону про відпустки (див. табл. 2), надають понад щорічну основну відпустку і лише за однією підставою, обраною працівником. І тільки категорії працівників, зазначені у Списках № 1290-1 та № 1290-2 відповідними позначками, мають право на щорічні додаткові відпустки за кількома підставами одночасно.

Зазначене обмеження не поширюється на щорічні додаткові відпустки, які надають не відповідно до ст. 7 і 8 Закону про відпустки, а згідно з іншими законодавчими актами.

Також зауважте: як і для основних відпусток, законодавство передбачає особливості надання щорічних додаткових відпусток у період дії воєнного стану (див. статтю «Щорічна відпустка: воєнні особливості» // «Податки & бухоблік», 2024, № 33).

Правила надання

У загальному випадку право працівника на щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи на цьому підприємстві. Винятком є пільгові категорії, перелічені у ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки.

Так, щорічні відпустки повної тривалості до настання 6-місячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на цьому підприємстві за бажанням працівника надають:

— жінкам — перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї, а також жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;

— особам з інвалідністю;

— особам віком до 18 років;

— чоловікам, дружини яких перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

— особам, звільненим після проходження строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб з числа резервістів в особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу або альтернативної (невійськової) служби, якщо після звільнення зі служби вони були прийняті на роботу протягом 3 місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання;

— сумісникам — одночасно з відпусткою за основним місцем роботи;

— працівникам, які успішно навчаються в навчальних закладах та бажають приєднати відпустку до часу складання іспитів, заліків, написання дипломних, курсових, лабораторних та інших робіт, передбачених навчальною програмою;

— працівникам, які мають путівку (курсівку) для санаторно-курортного (амбулаторно-курортного) лікування;

— батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу;

— в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

Крім того, працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, які розташовані в іншій місцевості, за їх бажанням надається щорічна відпустка або її частина (не менше 12 календарних днів) для супроводження дитини до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямі. За наявності двох або більше дітей така відпустка надається окремо для супроводження кожної дитини.

Наведений перелік пільгових категорій працівників роботодавець може розширити, закріпивши відповідну норму в колективному договорі або в трудовому договорі, укладеному з працівником.

Якщо новачок не належить до пільговиків, але захотів відпочити до закінчення 6-місячного терміну роботи, тривалість його відпустки розраховують пропорційно до часу, відпрацьованого на цьому підприємстві. Про те, як визначити зароблену працівником тривалість відпустки, див. у статті «Відпускний стаж» // «Податки & бухоблік», 2024, № 33.

А чи може новачок-непільговик отримати щорічну відпустку повної тривалості до закінчення 6-місячного терміну роботи, якщо роботодавець не проти? Заборони на це законодавство не містить. Щоправда, у разі звільнення працівника до закінчення робочого року у роботодавця додасться головного болю через необхідність утримати з такого працівника відпускні за надміру використані ним дні. Але ця проблема у загальному випадку може виникнути і в разі використання щорічної відпустки повної тривалості до закінчення другого і наступних років роботи. Річ у тім, що за другий та наступні роки роботи відпустка повної тривалості може бути надана працівнику в будь-який час відповідного року, погоджений з роботодавцем.

Щорічна відпустка на прохання працівника може бути поділена на частини за умови, що основна безперервна частина такої відпустки становитиме не менше 14 календарних днів

Це встановлено ч. 6 ст. 79 КЗпП та ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки. Причому не обов’язково використати таку частину відпустки першою. Головне, щоб будь-яка з частин, на які поділена щорічна відпустка працівника, становила не менше 14 календарних днів.

Зауважимо, що поділ щорічної відпустки на частини відбувається на прохання працівника та за згодою роботодавця. При цьому, враховуючи виробничі потреби, роботодавець може відмовитися ділити відпустку так, як хоче працівник, а запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки або не ділити її взагалі.

Невикористана частина щорічної відпустки може бути надана з будь-якого дня тижня, незалежно від того, в якому з днів тижня закінчилася попередня використана частина.

Із загального правила про 14-денну безперервну частину відпустки є виняток для осіб, щодо яких застосовується спрощений режим регулювання трудових відносин. На прохання таких працівників щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості без дотримання згаданої вище норми (див. п. 2 ч. 8 ст. 495 КЗпП). Але врахуйте, що діє спрощений режим регулювання трудових відносин лише під час воєнного стану.

Висновки

  • Тривалість щорічних відпусток визначають у календарних днях незалежно від режимів та графіків роботи.
  • За загальним правилом щорічна основна відпустка за відпрацьований робочий рік має становити не менше 24 календарних днів.
  • У загальному випадку право працівника на щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи на цьому підприємстві.
  • За загальним правилом щорічна відпустка на прохання працівника може бути поділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна частина такої відпустки становитиме не менше 14 календарних днів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі