Теми статей
Обрати теми

Правила складання експортної податкової накладної

Децюра Сергій, податковий експерт
Якщо підприємство вивозить за межі території України товари, то таке вивезення потрапляє під оподаткування ПДВ і експортер має скласти та зареєструвати у ЄРПН експортну податкову накладну. Що це за накладні, як її складати і на що слід звернути увагу при складанні, обговоримо далі.

Коли складають експортну ПН

Експортні податкові зобов’язання з ПДВ виникають за особливими правилами — на дату оформлення митної декларації (МД), тобто на дату завершення процедури митного оформлення експорту товару (п.п. «б» п. 187.1 ПКУ). Визначають таку дату за фактом, коли посадова особа митного органу проставить на всіх аркушах МД відбиток особистої номерної печатки, а в разі електронного декларування — за наявності внесеної до МД посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про завершення митного оформлення з використанням електронного підпису чи печатки, що базуються на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

Саме на цю дату експортер повинен скласти ПН (БЗ 101.06).

Враховуючи це, можна констатувати, що:

— по-перше, при експорті правило «першої події» не працює. Тому попередня оплата вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України (надходження валютної виручки), не призведе до виникнення ПЗ в експортера (тобто ніяк не вплине в експортера на ПДВ-облік) (п. 187.11 ПКУ);

— по-друге, при експорті товарів дата виникнення податкових зобов’язань з ПДВ не пов’язана з датою виникнення доходу в бухобліку і може не збігатися з нею.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі