Теми статей
Обрати теми

Помилки в податкових накладних: ситуації

Солошенко Людмила, податковий експерт
При заповненні податкової накладної (ПН) помилки можуть допускатися в різних реквізитах. Утім, єдиного універсального підходу до виправлення всіх ПН-помилок немає. Тому зберемо найпоширеніші помилки і розберемо порядок їх виправлення в різних ситуаціях.

Передусім слід врахувати, що небезпечні помилки в обов’язкових реквізитах ПН п. 201.1 ПКУ): номенклатурі, коді УКТ ЗЕД, сумах, даті складання ПН, ІПН тощо, що заважають ідентифікувати операцію (п. 201.10 ПКУ). І, за великим рахунком, не страшні помилки в порядковому номері, імпортній відмітці, одиниці виміру, коді пільги — такі, що не заважають її ідентифікації. Тому при невеликих похибках у ПН, які дозволяють підтвердити зміст операції, період, сторони і суму ПДВ у зв’язку з придбанням товарів/послуг, покупець має право на податковий кредит (ПК) (БЗ 101.13). Хоча на практиці податківці чіпляються і до таких помилок і ставлять під сумнів ПК у покупця. Узяти, наприклад, помилки в лівій верхній частині ПН — хоча вони, суворо кажучи, не заважають ідентифікувати операцію, проте податківці їх вимагають виправляти за повною програмою (на виправленні таких помилок зупинимося окремо).

Тому помилки краще все-таки виправити. При цьому залежно від виду допущеної помилки виправити її можна або перевиписуванням ПН (через зменшуючий РК і нову ПН), або за допомогою РК.

Сумова помилка в ПН

Ситуація: склали ПН на суму більше/менше, ніж у первинці.

Як виправити? Одразу скажемо, що сумові помилки податківці вимагають виправляти перевиписуванням ПН. Тому для виправлення помилки треба скласти:

зменшуючий РК-103 (тобто з кодом причини коригування 103 «Повернення товару або авансових платежів», див. коди причин коригування на сайті ДПСУ) поточною датою виявлення помилки — для обнулення помилкової ПН. Такий зменшуючий РК реєструє покупець — платник ПДВ або продавець, якщо ПН не видавалася покупцеві (п. 192.1 ПКУ), і

нову ПН датою виникнення ПЗ (першої події).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі