Теми статей
Обрати теми

Неоплачувану відпустку (не) включаємо до відпускного стажу

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
З усім відомої причини останнім часом відпустки без збереження заробітної плати стали користуватися особливою популярністю. При цьому їх надання в окремих випадках впливає на відпускний стаж працівника. Як же правильно порахувати кількість днів щорічної відпустки, на яку має право працівник, якщо протягом робочого року він був у неоплачуваній відпустці? Про це читайте у нашій статті.

Відпустка без збереження зарплати

Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) поділяє відпустки без збереження заробітної плати (або як їх ще називають — відпустки за власний рахунок) на два види.

1. Відпустки за власний рахунок, які надаються роботодавцями в обов’язковому порядку. Скористатися такими відпустками можуть окремі категорії працівників у разі настання подій, перелічених у ст. 25 Закону про відпустки. Відмовити в їх наданні роботодавець не має права. Виняток — працівники, залучені до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення). Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136) у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити цим працівникам у наданні будь-якого виду відпустки без збереження зарплати.

2. Відпустки за власний рахунок, які надаються за згодою сторін на підставі ст. 26 Закону про відпустки. Щоб отримати таку відпустку, лише бажання працівника та наявності певних обставин недостатньо. Має бути ще згода роботодавця.

Врахуйте, що відпустки без збереження зарплати можуть бути передбачені й іншими законодавчими актами. Наприклад, згідно з ч. 4 ст. 12 Закону № 2136 у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за кордон або отримав статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО), в обов’язковому порядку надає неоплачувану відпустку тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів. Право на отримання такої відпустки виникло з 19.07.2022*.

* Дата набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі