Теми статей
Обрати теми

Складаємо штатний розпис

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Штатний розпис — це внутрішній документ підприємства, який активно використовується в роботі різними фахівцями — і кадровиками, і бухгалтерами, і економістами тощо. Водночас для більшості працівників підприємства він є таємницею за сімома печатками. А ще інформація, яка в ньому міститься, зазвичай, дуже цікавить інспекторів праці. Отже, герой нашої сьогоднішньої розмови — штатний розпис.

Чи обов’язково мати штатний розпис?

Можливо, це вас здивує, але прямої норми щодо обов’язкової наявності у роботодавця штатного розпису ви у законодавстві не знайдете. Немає в ньому і визначення самого поняття «штатний розпис». Разом з цим у ч. 3 ст. 64 ГКУ зазначено, що підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Свого часу Мінпраці у листі від 27.06.2007 № 162/06/187-07 наголошувало, що для забезпечення прав працівників затвердження штатного розпису підприємства є обов’язковим. Позиція щодо необхідності мати штатний розпис підтримується і сьогодні Мінекономіки (лист від 16.12.2020 № 3512-06/74414-09). Ба більше, фахівці Держпраці розглядають відсутність штатного розпису як порушення iнших вимог законодавства про працю (див. роз’яснення). І це попри те, що трудове законодавство, як вже було зазначено вище, не вимагає обов’язкової наявності у роботодавця цього документа.

Водночас штатний розпис — це дійсно корисний документ, який дозволяє вирішити безліч кадрових питань. Тож якщо не бажаєте ламати списи з Держпраці, радимо все ж таки мати штатний розпис на підприємстві.

Окремо зупинимося на ФОП, які є роботодавцями. На думку Мінсоцполітики, яка була викладена в листі від 21.05.2019 № 34/0/23-19/133, для ФОП чинне законодавство обов’язку мати штатний розпис не передбачає. Тому складати штатний розпис чи ні, кожен підприємець, який використовує найману працю, визначає для себе сам.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі