Теми статей
Обрати теми

Додаток ДІЯ: розрахунок податку на операції резидента Дія Сіті — платника ПВК

Децюра Сергій, податковий експерт, Павленко Олексій, податковий експерт
Додаток ДІЯ до рядка 06.3 ДІЯ декларації з податку на прибуток — не старий, він подавався починаючи з декларації за 2022 рік*. Його подають не всі платники й навіть не всі резиденти Дія Сіті, а лише ті з останніх, хто вирішив оподатковуватись на особливих умовах. Тобто хто замість сплати податку на прибуток за звичайними правилами обрав сплату аналога податку на виведений капітал (далі — ПВК). Поговоримо, як заповнити цей додаток при звітуванні за 2023 рік.

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=39687

Хто і коли подає додаток ДІЯ

Додаток ДІЯ за 2023 рік подають тільки ті підприємства, які у 2023 році:

на початок року вже були резидентом Дія Сіті і раніше обрали оподаткування на особливих умовах (ПВК);

стали протягом року резидентом Дія Сіті та/або обрали замість сплати податку на прибуток за загальними правилами сплату ПВК та право звітувати лише за річним податковим періодом. (Про те, хто міг стати таким резидентом і як обрати ПВК, читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 74 та в інформаційному листі ДПСУ від 22.07.2022 № 4/2022.)

Нагадаємо, що у резидентів Дія Сіті — платників податку на особливих умовах (ПВК) звітний період — рік (п.п. 137.10.3 ПКУ).

Перехід на ПВК в середині року

Питання, як звітувати у випадках, коли підприємство, яке було платником податку на прибуток на загальних підставах, з якогось кварталу в середині року перейшло на оподаткування як резидент Дія Сіті — платник ПВК, податківці висвітлили в листі ДПСУ від 13.12.2022 № 16349/7/99-00-21-02-01-07*, а пізніше — в консультації в БЗ 102.20.01.

* Наш коментар до цього листа: «Декларація з податку на прибуток резидентів Дія Сіті: як відзвітувати за 2022 рік?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97.

У таких випадках, якщо новостворений «ПВКашник» до переходу був на квартальному періоді, він має подати (в 60-денний термін) декларацію за звітний (2023) рік*, в якій повинен відобразити результат діяльності за період перебування на загальній системі (перенести дані з попередньої декларації) та здійснити в цій же декларації обрахування податку, що підлягає сплаті за рік, як резидентом Дія Сіті — платником ПВК (щодо операцій, які були здійснені за період звітного року, у якому він вже був на ПВК).

* До цього він мав подати квартальні декларації за періоди цього року, коли був на загальній системі, і за які податок на прибуток вже мав бути нарахований і сплачений.

Якщо новітній «ПВКашник» був на річному періоді, то він має подати (в 60-денний термін) декларацію за підсумками звітного (2023) року, в якій показники обраховуються як за період перебування на загальній системі оподаткування (з першого календарного дня звітного року по останній календарний день кварталу перебування на звичайній системі), так і за період перебування на ПВК як резидента Дія Сіті (щодо операцій, проведених у кварталі(ах) звітного року, коли перебував на ПВК).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі