Теми статей
Обрати теми

Гарантії гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Резиденти Дія Сіті можуть використовувати працю фізичних осіб не лише на підставі трудових договорів, а й шляхом укладення гіг-контрактів. При цьому права та гарантії, передбачені законодавством для гіг-спеціалістів, відрізняються від трудових прав та гарантій працівників. Які ж «плюшки» зобов’язані надавати резиденти Дія Сіті своїм гіг-спеціалістам? Про це наша подальша розмова.

Давайте спершу згадаємо, що таке гіг-контракт. Визначення знаходимо у п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ (далі — Закон № 1667). Це цивільно-правовий договір (далі — ЦПД), за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника. У свою чергу, резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги та забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт (надання послуг), а також соціальні гарантії, передбачені розд. V Закону № 1667.

Про які соціальні гарантії йдеться? З наведеного визначення гіг-контракту випливає, що для гіг-спеціалістів вони встановлені не КЗпП, а розд. V Закону № 1667. Це й зрозуміло, адже відносини за гіг-контрактом є не трудовими, а цивільно-правовими. Давайте подивимося, яких же гарантій резидент Дія Сіті повинен дотримуватися.

Час роботи та відпочинку

Гіг-контрактом або внутрішніми документами резидента Дія Сіті можуть визначатися час виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціаліста та час його відпочинку (див. ч. 1 ст. 20 Закону № 1667).

При цьому сторони гіг-контракту можуть погодити кількість годин на день та/або на тиждень для виконання гіг-спеціалістом робіт (надання послуг). Однак майте на увазі, що

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі