Теми статей
Обрати теми

Земельно-нерухомі зміни: що приніс Закон № 3603*

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Чергові вдосконалення ПКУ не забарилися. Зачепили вони й такі майнові податки, як плата за землю і податок на нерухомість. Із вартих уваги змін ми нарахували всього три: по одній на кожний податок окремо і ще одну спільну новацію для обох податків. Розповімо про кожну з них по черзі.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» від 23.02.2024 № 3603-ІХ. У тій частині, що стосується теми статті, набрав чинності 16.03.2024.

Земельне звільнення, якщо знищено нерухомість

Перший розділ — для платників плати за землю (як земельного податку, так і орендної плати за землю), на земельних ділянках яких розташована знищена нерухомість. Щось схоже ми вже бачили в рішенні Харківської міської ради від 14.07.2023 № 403/23 (див. статтю «Нові пільги з плати за землю для харків’ян на 2023 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 62). Однак законодавці підійшли до вирішення цього питання по-своєму.

Новим п.п. 69.141 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено, що

не нараховується та не сплачується плата за землю за земельні ділянки, на яких розташовані об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф

Обмеження за площею. Для юридичних осіб — власників знищених об’єктів таке звільнення буде стовідсотковим, якщо загальна площа знищеного об’єкта нерухомості дорівнює або перевищує одну третину площі земельної ділянки, на якій був розташований зруйнований об’єкт нерухомого майна.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі