Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Преміально-доплатні виплати заступникам керівника — на совісті голови установи

Постановою КМУ від 05.08.2015 р. № 566 унесено зміни до абз. 5 п. 4 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

Правками із зазначеної норми виключено заступників керівників. Що це означає? Передбачається, що керівник установи самостійно прийматиме рішення про преміювання своїх заступників, установлення їм надбавок і доплат та надання матдопомоги. Нагадаємо: до таких модифікацій повноваження з надання перелічених виплат заступникам керівників перебували у віданні органу вищого рівня.

Цілком обґрунтовані правки: кому, як не керівнику установи, знати про успіхи (деколи — промахи) своїх найближчих помічників — заступників.

Будьте уважні! Порядок надання премій, надбавок, доплат і матдопомоги, рішення про виплату яких покладене на голову установи, прописують у внутрішніх документах — колективному договорі, Положенні про преміювання. Так от, у ці документи слід унести зміни в частині прийняття рішення про здійснення зазначених виплат заступникам керівника.

Постанова КМУ № 566 набула чинності 21.08.2015 р.

Трудова сторона у заповненні Повідомлення про прийняття на роботу: думка Мінсоцполітики

Чи припустимо, щоб у Повідомленні про прийняття на роботу (додаток до постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413) збігалися: дата наказу про прийняття на роботу і дата початку роботи? Подібне запитання спочатку було поставлене фіскалам. Проте вони направили за відповіддю до Мінсоцполітики (див. категорію 301.01 ЗІР).

Головне трудове відомство повідомило свою позицію в листі від 04.08.2015 р. № 432/13/155-15: дата наказу про прийняття працівника на роботу і дата початку роботи працівника не збігаються. При цьому аргументація зовсім не переконлива — Мінсоцполітики б’є на те, що у формі Повідомлення колонки для реквізитів цих дат різні.

Інакше кажучи, Міністерство проти ситуації, коли в один і той самий день надсилають Повідомлення і допускають новоприйнятого працівника до роботи. З такими висновками можна посперечатися. Проте щоб не наразитися на штрафи, ми рекомендуємо взяти до уваги позицію Мінсоцполітики: залишайте запас часу між датою подання Повідомлення і допуском працівника на роботу. Наприклад, наказ про прийняття на роботу видайте 21.08.2015 р. і цього ж дня подайте Повідомлення, а ось дату початку роботи потрібно зазначити іншу — наприклад, 25.08.2015 р. У такому разі, дійсно, дати видання наказу й допуску співробітника до роботи будуть різними.

Ми розповідали про заповнення Повідомлення в «ОП», 2015, № 13, с. 4 і № 15, с. 12.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі