Теми статей
Обрати теми

Сніг наприкінці весни, або Якщо отримано компенсацію середнього заробітку мобілізованих за січень і лютий 2015 року...

Ушакова Лілія, Гуль Тетяна, експерти з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Здійснилося! Компенсація середнього заробітку мобілізованих працівників почала «заходити» на рахунки роботодавців. Причому компенсують не тільки середню за березень, але, що особливо приємно, і за січень, лютий 2015 року, тобто місяці до набуття чинності Порядком № 105. А як же тоді з ПДФО, ВЗ і ЄСВ з січнево-лютневою середньою? А як з класифікацією доходу? Адже податківці наполягали, що до появи Порядку компенсації середній заробіток мобілізованих — це звичайна зарплата з відповідним оподаткуванням. Не хвилюйтеся! Вісті «з полів» хороші.

З необхідністю «перекваліфікації» середнього заробітку мобілізованих за січень і лютий 2015 року з оподатковуваної просто-зарплати в неоподатковувану компенсаційну виплату податківці погодилися несподівано швидко (див. консультацію фахівця ДФСУ на с. 22 цього номера). Як відсторнувати надмірно нараховані податки/внески/збори та показати це у звітності, читайте далі.

Сторнуємо податки та збори

Перш ніж розпочати сторнування, подбайте про документальне оформлення цієї операції. Складіть бухгалтерську довідку! У ній опишіть ситуацію, причини, що призвели до неї, суму сторнованих податків, зборів і внесків, а також кореспонденцію рахунків. Зі зразком бухгалтерської довідки ви можете ознайомитися на с. 29 цього номера.

Зверніть увагу! Сторнуйте податки і збори після отримання компенсаційних виплат.

ПДФО. Тут легко виручить добровільний перерахунок сум доходів, а також утриманого ПДФО. Його можете провести тільки за мобілізованими працівниками, яким прийшла компенсація середнього заробітку за січень, лютий 2015 року.

Правила ті самі, що і для річного перерахунку*.

* Якщо забули, як проводять такий перерахунок, освіжіть пам’ять тематичними консультаціями (див. «ОП», 2013, № 23, с. 14 і 2014, № 23, с. 21).

Який період брати для перерахунку? З моменту проведення останнього перерахунку по дату проведення поточного перерахунку включно. У більшості з вас це буде період з 1 січня 2015 року (з моменту проведення перерахунку за результатами 2014 року) по 31 травня або 30 червня 2015 року (якщо компенсація за січень — лютий 2015 року «зайшла» у травні або червні відповідно).

Розрахуйте суму «переплаченого» ПДФО. Суму такої переплати можна буде зарахувати в рахунок сплати цього податку в наступних звітних періодах або спробувати повернути.

ВЗ і ЄСВ. Після отримання компенсації середнього заробітку за січень і лютий 2015 року також визначте суми ВЗ і ЄСВ, які були надмірно утримані/нараховані. Можна не розраховувати суми утримань, ви їх знаєте — досить підняти бухгалтерські документи за січень — лютий 2015 року. Хочете перевірити ще раз себе? Тоді перемножте середній мобілізаційний заробіток, за який прийшла компенсація, на 1,5 і 3,6 % відповідно. Надмірно нарахований ЄСВ визначайте так: цей самий середній заробіток помножте на відповідну ставку ЄСВ (наприклад, для госпрозрахункових підприємств — залежно від класу профризику, для бюджетників — 36,3 %).

Обов’язково погасіть заборгованість перед працівником за середнім заробітком за січень і лютий 2015 року, що виникла після сторнування утриманих з нього ПДФО, ЄСВ і ВЗ. У який строк? У підходящий для вас час, але, бажано, не пізніше найближчого дня, установленого для виплати зарплати.

Сторнування у зарплатній звітності

Компенсація середнього мобілізаційного заробітку надійшла на рахунок у банку*, розмір надмірно нарахованих/утриманих податків і внесків ви знаєте. Справа за відображенням перерахунку у звітності.

* Як стверджують казначеї, для зарахування компенсаційних сум відкривати спеціальний рахунок у їх органах не потрібно (див. лист ДКСУ від 23.05.2015 р. № 14-11/315-15327).

Форма № 1ДФ. Податківці не перестають нас дивувати. Цього разу вони «скреативили» у відображенні проведених коригувань (сторнованих сум податків) у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ. Забудьте про уточнюючу ф. № 1ДФ за 1 квартал 2015 року (саме там ви показали нарахований середній заробіток та утримані з нього ПДФО і ВЗ)!

Результати перерахунку середнього заробітку мобілізованих за січень і лютий 2015 року відобразіть у ф. № 1ДФ за той звітний період, в якому провели перерахунок.

При цьому в розділі І ф. № 1ДФ за мобілізованим працівником відобразіть:

1) рядок з ознакою доходу «101» і зі знаками «мінус» у графах 3а і 3 (сума нарахованого/перерахованого середнього заробітку за січень і лютий 2015 року), а також 4а і 4 (сума нарахованого/перерахованого ПДФО);

2) рядок з ознакою доходу «128» з додатними значеннями у графах 3 і 3а (загальна сума «мобілізаційного» середнього заробітку, що компенсується, нарахованого/виплаченого у звітному періоді + сума перерахованого середнього заробітку за січень і лютий 2015 рік), а у графах 4а і 4 проставте прочерки.

У розділі ІІ форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір» зменшіть:

— показники граф «Загальна сума нарахованого доходу»/«Загальна сума виплаченого доходу» — на суму нарахованого/виплаченого середнього заробітку за січень і лютий 2015 року відповідно;

— суму поточних зобов’язань з ВЗ — на суму утриманого/перерахованого ВЗ із середнього заробітку за січень і лютий 2015 року.

На наш погляд, логічніше було б провести таке коригування згідно з п.п. 4.4 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4. Тобто подати «уточненку» за 1 квартал 2015 року. При цьому в ній:

— у розділі 1 прибрати неправильний рядок. Для цього потрібно повністю повторити її, але зазначити у графі 9 ознаку «1» (на виключення рядка). Потім додати рядок з правильними даними (у графі «9» поставити ознаку «0» — на введення рядка);

— у розділі 2 до рядка «Військовий збір — виключення» вписати суми середнього мобілізаційного заробітку та утриманого з нього ВЗ, за якими провели сторнування.

Звіт № Д4. Надмірно нараховані/утримані суми ЄСВ покажіть у таблицях 1 і 6 ЄСВ-звіту за місяць, в якому ці суми було відсторновано.

У таблиці 1 зачіпаєте рядки 7, 7.1, 7.3 — у них відобразіть відсторновані суми нарахованого/утриманого ЄСВ. У рядку 7.4 зазначте суму середнього заробітку за січень і лютий 2015 року, яку вам компенсували з бюджету. Не забудьте заповнити рядок без номера «Зміст помилки». У ньому можна зазначити: коригування бази справляння ЄСВ на суму компенсації середнього заробітку мобілізованих за січень і лютий 2015 року. Зауважте: сума надмірно нарахованого/утриманого ЄСВ вплине (у бік зменшення) на загальну суму зобов’язань з ЄСВ (рядок 8).

У таблиці 6 на працівника формуєте два додаткові рядки на «виїмку» оподатковуваного січневого та лютневого середнього заробітку. При цьому зазначте:

— у графі 9 — код категорії застрахованої особи, що відповідає оплаті праці (наприклад, «1»);

— у графі 10 — код типу нарахувань «3» (помилку виявлено самостійно, зменшується ЄСВ);

— у графі 11 — місяць, за який нарахований заробіток;

— у графі 18 — суму середнього заробітку, на яку надмірно нарахований ЄСВ за відповідний період;

— у графах 20 і 21 — надмірно утриманий і нарахований ЄСВ відповідно.

Зверніть увагу: графи 15 (кількість календарних днів перебування у трудових відносинах) і 17 (загальна сума нарахованої зарплати) не заповнюйте!

Практикуємося: коригування в «картинках»

Числовий приклад допоможе остаточно розібратися в усьому.

Приклад. Працівник бюджетної установи Мацай Сергій Петрович (податковий номер 2828202020) був мобілізований з 02.06.2014 р. Середня зарплата, що виплачується працівнику за період мобілізації, в січні та лютому 2015 року становить 2660 і 2940 грн.* З неї справляли ЄСВ та утримували ПДФО і ВЗ, як зі звичайної зарплати з відповідним відображенням у звітності.

* Установа скористалася рекомендаціями Кабміну про перенесення робочих днів у січні та лютому 2015 року.

У квітні 2015 року установа подала до органу праці і соцзахисту населення звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівникам, у тому числі в січні та лютому 2015 року. У травні 2015 року, суми компенсації «мобілізаційного» середнього заробітку за січень і лютий 2015 року були перераховані з бюджету на рахунок установи. У цьому ж місяці провели коригування надмірно нарахованих податків/зборів/внесків із середньої зарплати.

Установі треба сторнувати такі суми податків і зборів:

— за січень 2015 року: ЄСВ/нарахування — 965,58 грн., ЄСВ/утримання — 95,76 грн., ПДФО — 384,64 грн., ВЗ — 39,90 грн.;

— за лютий 2015 року: ЄСВ/нарахування — 1067,22 грн., ЄСВ/утримання — 105,84 грн., ПДФО — 425,12 грн., ВЗ — 44,10 грн.

Спочатку складаємо бухгалтерську довідку (див. рис. 1 на с. 29).

Перейдемо до ф. № 1ДФ. Припустимо, що сума «мобілізаційного» середнього заробітку, нарахована цьому працівнику у 2 кварталі 2015 року, дорівнює 8260 грн., а загальна база обкладення ВЗ (сума нарахованої зарплати в установі) — 100000,00 грн., сума ВЗ — 1500,00 грн.

Як виглядатиме заповнений Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ за 2 квартал 2015 року, див. на рис. 2 (с. 29).

Дійшла черга й до ЄСВ-звітності. На наш погляд, складнощі із заповненням рядків 7, 7.1, 7.3 таблиці 1 ф. № Д4 виникнути не повинні. Тому переходимо безпосередньо до таблиці 6. Припустимо, що сума середнього заробітку за травень — 2520 грн. Як заповнити таблицю 6 за умовами прикладу, дивіться на рис. 3 на с. 29.

Що ж, проводити мобілізаційні коригування нам не вперше. Колись ви вже робили схожу операцію (освіжити у пам’яті деталі допоможе «ОП», 2014, № 20, с. 16). Одне тішить — хоч працівник буде «у плюсі».

Висновки:

— Роботодавець, якому перерахували з бюджету компенсацію середнього заробітку за січень і лютий 2015 року, має право провести перерахунок податків і вивести ці виплати з-під оподаткування.

— Відсторновані суми ПДФО, ВЗ і ЄСВ, що були утримані з січневої та лютневої середньої зарплати мобілізованих, відображайте у звітності за той звітний період, в якому проводили коригування.

img 1

img 2

Рис. 3. Фрагмент таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за травень 2015 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі