Теми статей
Обрати теми

Страховий стаж працівниці менше 6 місяців: розраховуємо декретні з урахуванням нових обмежень

Димитренко Світлана, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Реформи в системі соцстрахування викликали чимало запитань у бухгалтерів-практиків. На найпопулярніші з них відповіді вже готові (див. «ОП», 2015, № 2, с. 13). Час рухатися далі та освоювати тонкощі, що залишилися «за кадром».
Поговоримо про розрахунок декретних для працівниць зі страховим стажем менше 6 місяців. Тему обрано невипадково, адже з початку 2015 року під час таких розрахунків потрібно врахувати одразу два обмежувачі. Безпомилково визначити допомогу по вагітності та пологах для зазначених категорій декретниць допоможе ця стаття.

Перш ніж перейти до нюансів розрахунку декретних заявлених працівниць, поговоримо про базові моменти для такої виплати.

По-перше, допомогу по вагітності та пологах їм виплачують за рахунок соцстрахівських коштів.

По-друге, відсотковий розмір такої допомоги не залежить від страхового стажу майбутньої матусі. Тобто нараховуємо декретні у 100-відсотковому розмірі.

По-третє, щоб знайти розмір допомоги по вагітності та пологах, використовуйте просту формулу:

Кількість календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами х Середньоденна зарплата.

У свою чергу, середньоденний заробіток визначають шляхом ділення нарахованої зарплати в розрахунковому періоді на кількість календарних днів у такому періоді.

Нагадали про трьох «декретних китів»… Тепер про гучні нововведення в розрахунку декретних — законодавчі обмеження за розміром суми (верхньої та нижньої планок) зазначеної виплати (див. рис. 1 нижче):

Обмеження розміру допомоги по вагітності та пологах

Загальний випадок (ч. 2 ст. 26 Закону № 1105)

Сумарний страховий стаж менше 6 місяців (п. 2 ч. 4 ст. 19 Закону № 1105)

Нижня планка — мінімальний розмір допомоги

Не менше МЗП*

Не менше МЗП*

Верхня планка — максимальний розмір допомоги

Не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ**

Не більше двократного розміру МЗП*

* МЗП, установлена законом у місяці настання страхового випадку. ** Максимальна величина бази нарахування ЄСВ дорівнює 17 розмірам ПМПО. У 2015 році вона складає: у січні — листопаді — 20706 грн., у грудні — 23426 грн.

Рис. 1. Обмеження розміру декретних з 1 січня 2015 року

Для працівників зі страховим стажем менше 6 місяців аналогічне ноу-хау вже намагалися запровадити за часів Закону № 2240, але в судовому порядку його визнали неконституційним. У 2015 році законодавці здійснили другу спробу, яку ми зараз і розглянемо.

«Декретні» обмежувачі за ст. 19 Закону № 1105: хто в зоні ризику

Обмеження в розмірі допомоги по вагітності та пологах за ст. 19 Закону № 1105 стосуються виняткового (обмеженого) кола застрахованих осіб — працівників зі страховим стажем менше 6 місяців* упродовж 12 місяців перед настанням страхового випадку. Якщо конкретніше, то ці обмеження поширюються на:

* Зверніть увагу: до страхового стажу місяць уключається як повний, якщо сума сплачених внесків за такий місяць не менше мінімального страхового внеску. В іншому випадку для розрахунку страхового стажу доведеться скористатися спеціальною формулою, наведеною в ч. 3 ст. 21 Закону № 1105 (деталі див. в «ОП», 2011, № 13, с. 14). — Прим. ред.

— новоприйнятих працівників, які тільки починають свою трудову діяльність;

— працівників, які протягом 12 місяців перед «декретною» відпусткою працювали в режимі неповного робочого часу або перебували у відпустці без збереження зарплати, унаслідок чого розрахований страховий стаж за останній рік виявився менше 6 місяців;

— жінок, які вийшли на роботу після відпустки для догляду за дитиною до 6 років за медвисновком;

— працівників, які до працевлаштування не працювали 6 і більше місяців.

Важливо! Страховий 6-місячний стаж визначають сумарно (а не повні 6 місяців) протягом останніх 12 календарних місяців, що передують настанню страхового випадку.

Роботодавець може дізнатися про сумарний страховий стаж працівника:

— за даними ЄСВ-звітності — за період роботи у цього роботодавця;

— на підставі відомостей про страховий стаж, зазначених у довідці з ПФУ за формою ОК-7, — за період роботи в попередніх роботодавців. Зверніть увагу: таку довідку в ПФУ працівник повинен отримати особисто і передати своєму роботодавцю (лист ФСС ТВП від 17.01.2015 р. № 2.4-17-92 // «ОП», 2015, № 3, с. 7).

Вивчаємо критерії обмежень

З нашими претендентами на обмеження* визначилися. Саме час поговорити про самі обмежувальні параметри. Для цього озвучимо норму п. 2 ч. 4 ст. 19 Закону № 1105:

* Ще раз нагадаємо: допомогу по вагітності та пологах з урахуванням законодавчих обмежень згідно з п. 2 ч. 4 ст. 19 Закону № 1105 слід нараховувати застрахованим особам зі страховим стажем менше 6 місяців упродовж останнього року. — Прим. ред.

допомога по вагітності та пологах розраховується виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачувався ЄСВ, але з розрахунку на місяць НЕ ВИЩЕ двократного розміру МЗП і не менше розміру МЗП, установленої законом у місяці настання страхового випадку.

Правила допоможуть нам застосувати цю норму.

Правило 1. Визначаємо розмір нижнього та верхнього обмежувачів (умовно — Сmin і Сmax). Для цього нагадаємо: Порядком № 1266 установлено, що середньоденна «декретна» зарплата не може перевищувати максимальну суму (граничну величину) зарплати, з якої сплачують страхові внески, з розрахунку на 1 день. Визначають її шляхом ділення такої граничної величини в останньому місяці розрахункового періоду на 30,44 (абз. 5 і 7 п. 14 Порядку № 1266).

Саме ця величина середньомісячної кількості календарних днів (30,44) і братиме участь у розрахунку наших показників — Сmin і Сmax. Коливання кількості календарних днів в тому чи іншому місяці значення не мають. Для розрахунку Сmin і Сmax завжди застосовуйте 30,44.

Важливо! Для обчислення Сmin (Сmax) слід мінімальну зарплату (двократний розмір МЗП), установлену в місяці настання «декретної» відпустки, поділити на 30,44.

Таким чином, у 2015 році верхня та нижня середньоденні межі з оплати декретних виглядатимуть так (див. рис. 2 нижче):

Розрахунок мінімальної та максимальної середньоденної зарплати

Показник мінімальної та максимальної середньоденної зарплати для розрахунку декретних у 2015 році, грн.

січень — листопад

грудень

Сmin = МЗП : 30,44

40,01

45,27

Сmax = 2 х МЗП : 30,44

80,03

90,54

Рис. 2. Показники Сmin і Сmax на 2015 рік

Правило 2. Допомогу по вагітності та пологах оплачують за одним з показників середньоденної зарплати. Для цього необхідно спочатку розрахувати фактичний середньоденний заробіток (Сфакт) відповідно до Порядку № 1266 (за загальноприйнятими правилами), а потім і середньоденний заробіток з урахуванням установленої нижньої та верхньої планок (Сmin і Cmax). Далі — порівняти всі величини. У результаті можливі три ситуації (також див. рис. 3 нижче):

— фактична середньоденна зарплата (Сфакт) менше мінімального розміру середньоденної зарплати (Сmin) — допомогу по вагітності та пологах розраховують виходячи з Сmin;

— фактична середньоденна зарплата (Сфакт) більше максимального розміру середньоденної зарплати (Сmax) — у розрахунку декретних використовують саме Сmax;

— фактична середньоденна зарплата (Сфакт) більше мінімального розміру середньоденної зарплати (Сmin) і при цьому менше максимального розміру середньоденної зарплати (Сmax) — декретні розраховуємо за Сфакт.

Порівняльні розрахунки

Показник, за яким оплачуємо декретні

Сфакт < Сmin

Сmin

Сфакт > Cmax

Cmax

Сmin < Сфакт < Cmax

Сфакт

Рис. 3. Ситуації та показники, за якими оплачують декретні

Оскільки «декретний» лікарняний оплачують одразу (сумарно) за всі дні «декретної» відпустки, то проводити порівняльні розрахунки для кожного з «декретних» місяців не потрібно.

Правило 3. Обмеження згідно з ч. 2 ст. 26 і п. 2 ч. 4 ст. 19 Закону № 1105 (ср. ) не містять уточнень щодо суми допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць у разі повної (неповної) зайнятості.

Важливо! Для режиму неповного робочого часу за основним місцем роботи Сmin і Cmax визначають на загальних підставах, тобто без урахування зайнятості працівниці.

Наприклад, за основним місцем роботи жінка працює на 0,5 ставки. Незважаючи на те що завантаження працівниці неповне, у січні — листопаді 2015 року зазначені обмежувачі для неї становитимуть: Сmin = 40,01 грн., Cmax = 80,03 грн.

Тобто для жінок, які працюють і на повну ставку (повний робочий день), і на 0,25; 0,5; 0,75 ставки, (неповний робочий час) верхню і нижню планки розміру «декретної» допомоги застосовують на загальних підставах.

Практикум з розрахунку декретних з урахуванням обмежень

Тепер закріпимо теорію на практиці. Наведемо приклади, в яких для «декретної» оплати будуть використані обмежувачі Сmin і Сmax, так звані нестандартні* ситуації. Підкреслимо: усі вони стосуватимуться працівниць, у яких протягом року перед «декретною» відпусткою страховий стаж складає менше 6 місяців. Для них ми застосовуємо обмеження, установлені п. 2 ч. 4 ст. 19 Закону № 1105.

* Приклади нарахування декретних у класичних випадках (оплата за Сфакт) див. в «ОП», 2015, № 2, с. 17 — 18. — Прим. ред.

Приклад. З 19.02.2015 р. в установі працює жінка (основне місце роботи), посадовий оклад якої становить 1218 грн. Це її перше місце роботи. Вона йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 18.05.2015 р. тривалістю 126 календарних днів. Розрахунковий період: березень — квітень 2015 року, кількість календарних днів у розрахунковому періоді — 61 к. дн. (31 к. дн.березень + 30 к. дн.квітень).

№ з/п

Ситуація

Керівництво щодо спірних моментів

Пояснення на прикладі

1

2

3

1

Робота на повну мінімальну ставку

Якщо фактична середньоденна зарплата менше Сmin, то допомогу по вагітності та пологах «дотягуємо» до нижньої планки (Сmin)

Нарахована зарплата в розрахунковому періоді склала 2436 грн. (1218 грн. х 2 міс.).

Визначимо фактичну середньоденну зарплату:

2436 грн. : 61 к. дн. = 39,93 грн.

Оскільки Сфакт (39,93 грн.) < Сmin (40,01 грн.), допомогу по вагітності та пологах слід оплатити за Сmin:

40,01 грн. х 126 к. дн. = 5041,26 грн.

2

У розрахунковому періоді відпустка «за свій рахунок»

Відпустка без збереження зарплати не належить до поважних* причин у розумінні Порядку № 1266. Тому дні такої відпустки не виключають з розрахункового періоду

Нарахована зарплата в розрахунковому періоді склала 1218 грн. (березень повністю не відпрацьований у зв’язку з відпусткою «за свій рахунок»).

Визначимо фактичну середньоденну зарплату:

1218 грн. : 61 к. дн. = 19,97 грн.

Оскільки Сфакт (19,97 грн.) < Сmin (40,01 грн.), допомогу по вагітності та пологах слід сплатити за Сmin:

40,01 грн. х 126 к. дн. = 5041,26 грн.

3

Установлено неповний робочий час (0,25 ставки)

При роботі в «неповному» режимі за основним місцем роботи верхній і нижній обмежувачі для оплати «декретного» лікарняного слід застосовувати без урахування зайнятості працівниці

Нарахована зарплата в розрахунковому періоді склала 609 грн. (1218 грн. х 2 міс. х 0,25).

Визначимо фактичну середньоденну зарплату:

609 грн. : 61 к. дн. = 9,98 грн.

Порівняємо Сфакт з верхньою і нижньою планками (Сmin і Сmax).

Як бачимо, Сфакт < Сmin (9,98 < 40,01), тобто весь період «декретної» відпустки оплачуємо за Сmin.

Допомога по вагітності та пологах становитиме:

40,01 грн. х 126 к. дн. = 5041,26 грн.

4

Неповний робочий час + неоплачувана відпустка

Незважаючи на те що за основним місцем роботи працівниці встановлено «неповний» режим роботи, для порівняння Сфакт з верхньою і нижньою межею, визначаємо Сmin і Сmax за загальними правилами, тобто без урахування зайнятості працівниці. Причому дні неоплачуваної відпустки при розрахунку Сфакт не виключають з розрахункового періоду

Працівниця перебувала у відпустці без збереження зарплати з 14.04.2015 р. по 27.04.2015 р. включно. Зарплата, нарахована в розрахунковому періоді, становить 464 грн. ((1218 грн. х х 0,25) + (1218 грн. х 0,25 : 21 роб. дн. х 11 роб. дн.)).

Розрахуємо фактичну середньоденну зарплату:

464 грн. : 61 к. дн. = 7,61 грн.

Порівняємо Сфакт з верхньою і нижньою планками (Сmin і Сmax).

Як бачимо, Сфакт < Сmin (7,61 < 40,01). Отже, допомогу оплачуємо за Сmin:

40,01 грн. х 126 к. дн. = 5041,26 грн.

5

Фактична середньоденна зарплата перевищує верхню межу

Якщо фактична середньоденна зарплата перевищує верхню межу, то допомогу по вагітності та пологах оплачуємо виходячи з Сmax

Припустимо, що сумарний заробіток працівниці за березень — квітень 2015 року становить 7000 грн.

Фактична середньоденна зарплата складає 114,75 грн. (7000 грн. : 61 к. дн.).

Оскільки Сфакт (114,75 грн.) > Сmax (80,03 грн.), допомогу по вагітності та пологах слід оплатити за Сmax:

80,03 грн. х 126 к. дн. = 10083,78 грн.

6

У розрахунковому періоді не було заробітку

Якщо в розрахунковому періоді не було заробітку з поважної причини*, то фактичну середньоденну зарплату визначають виходячи з посадового окладу, установленого в місяці настання «декретної» відпустки. При цьому також порівнюють Сфакт з Сmin і Сmax

Припустимо, що в розрахунковому періоді (листопад 2014 року — квітень 2015 року) працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 6 років.

Визначимо фактичний середньоденний заробіток для розрахунку допомоги (абз. 8 п. 14 Порядку № 1266):

1218 грн. : 30,44 к. дн. = 40,01 грн.,

де 1218 — посадовий оклад, установлений у травні 2015 року (місяць виходу в «декретну» відпустку);

30,44 — середньомісячна кількість календарних днів.

Отримали, що Сфакт = Сmin, тому сума допомоги по вагітності та пологах становить:

40,01 грн. х 126 к. дн. = 5041,26 грн.

* Порядок № 1266 передбачає вичерпний перелік поважних причин. Це тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до 3 (6) років. Також див. консультацію «У розрахунковому періоді — відпустка для догляду за дитиною до 16 років: як розрахувати лікарняний» // «ОП», 2015, № 6, с. 19. — Прим. ред.

Як бачимо, у ситуаціях із застосуванням обмежень за нормою п. 2 ч. 4 ст. 19 Закону № 1105 для жінок з високою зарплатою, в яких страховий стаж склав менше 6 місяців, вимальовується не дуже радісна картина. А ось жінки з неповною зайнятістю за основним місцем роботи отримали додатковий бонус — допомога по вагітності та пологах не може бути менше МЗП. Такі реалії сьогоднішніх соцстрахівських реформ.

Пам’ятайте і про строки звернення для призначення соцстрахівських виплат. Якщо ви забули своєчасно подати листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами і пропустили встановлений 12-місячний період після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то у призначенні відповідної допомоги вам відмовлять. Не втрачайте пильність!

Висновки:

— У загальному випадку допомога по вагітності та пологах не може перевищувати 17 розмірів ПМПО і не повинна бути менше МЗП, установленої в місяці настання страхового випадку.

— З 01.01.2015 р. запроваджено обмеження за розміром допомоги по вагітності та пологах для жінок, страховий стаж яких протягом 12 місяців перед настанням тимчасової непрацездатності склав менше 6 місяців.

— Розмір «декретної» допомоги для зазначених категорій працівниць з розрахунку на місяць не повинен перевищити розмір двократної МЗП, але не має бути нижче МЗП, установленої в місяці настання страхового випадку.

— Верхній і нижній обмежувальні пороги обчислюють діленням одно- і двократного розміру МЗП на 30,44.

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ і СКОРОЧЕННЯ

Закон № 1105 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (у редакції Закону України від 28.12.2014 р. № 77-VIII).

Закон № 2240 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Порядок № 1266Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

МЗП — мінімальна заробітна плата (у січні — листопаді 2015 року — 1218 грн., у грудні 2015 року — 1378 грн.).

ПМПО — прожитковий мінімум для працездатної особи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі