Теми статей
Обрати теми

Новий ЄСВ-звіт: «Поки я тебе чекаю, Звіт за квітень складаю…»

Болохова Тетяна, Клиженко Яна, експерти з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
І чекати залишилось недовго. Нова форма ЄСВ-звіту вже з’явилася. Проте не поспішайте звітувати за нею! Для того щоб усі гвинтики системи запрацювали без проблем, треба правильно налаштувати «звітні» шлюзи. А це справа не одного дня. Що ж, Звіт з ЄСВ за квітень подаємо за старою формою та з колишніми проблемами. «А можливо є додаткові підказки щодо заповнення непідходящої форми Звіту?» — чим ближче звітна дата, тим частіше таке запитання ставлять читачі. Ну що ж, чим можемо, тим допоможемо!

Довгоочікувана новина — нова форма № Д4 вже не тільки узгоджена та затверджена, а ще й чинна з 30 квітня 2015 року. Але, як інформує ДФСУ на своєму сайті http://sfs.gov.ua, звітувати за нею в електронному вигляді треба лише з 1 червня 2015 року. Тому за новою формою та Порядком, затвержденими наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435, подаємо ЄСВ-звіт за травень 2015 року.

Чому доведеться чекати ще майже місяць? Адже нова форма є, Порядок її заповнення також — бери та роби! Але ні. Фіскали повинні створити комфортні умови платникам ЄСВ — пристосувати свої комп’ютерні засоби для прийому і обробки інформації по-новому. Та й роботодавці — платники ЄСВ своє програмне забезпечення також повинні налаштувати під діючі оновлені норми. Як ви здогадались — ці дії триватимуть… місяць (за такий термін податківці обіцяють впоратися з комп’ютерним налаштуванням). До речі, таку позицію фіскали ще раз підтвердили у листі від 30.04.2015 р. № 15939/7/99-99-17-03-01-17. Хоча у ньому вони посилаються на ст. 46.6 ПКУ.

Нічого не поробиш, але Звіт з ЄСВ за квітень 2015 року подаємо за старою формою . Отже, знову «у грі» запитання: де відображати ЄСВ, дотягнутий до мінімалки, і як відобразити застосування понижуючого коефіцієнта?

На перше запитання розгорнуту відповідь ви знайдете в «ОП», 2015, № 3, с. 23. Не зупинятимемося на зрозумілих моментах, що стосуються заповнення цієї частини багатостраждальної форми № Д4. Нагадаємо лише, що таблицю 6 форми № Д4 заповнюємо як завжди. «Шаманимо» виключно в «потрібних місцях» рядка 2 таблиці 1.

А ось щодо понижуючого коефіцієнта зробимо декілька уточнень. Як ви пам’ятаєте, починаючи з березня до доходу застосовують нові, лояльніші правила пониження (див. статтю «Дубль 2: нові умови для зниження ставок ЄСВ» // «ОП», 2015, № 6, с. 10, та консультацію фахівця ДФСУ в «ОП», 2015, № 8, с. 13). Вважаємо, що полегшені правила «економії» на ЄСВ-нарахуваннях зацікавлять багатьох. Тому питання щодо заповнення саме цієї частини форми виникнуть у більшості читачів. Річ у тім, що у старій формі Звіту з ЄСВ відобразити відомості про понижуючий коефіцієнт просто ніде.

Що ж робити? По-перше, нагадаємо: щоб правильно заповнити Звіт з ЄСВ, доведеться «влізти» в настройки. Зокрема, у таблиці 1 форми № Д4 в меню «Правка» обов’язково відключіть функцію «автоматичний розрахунок». А тепер уручну вносимо суми ЄСВ, нараховані із застосуванням понижуючого коефіцієнта (далі — К):

— у ряд. 3.1.1 — «звичайні» роботодавці — значення ряд. 2.1.1 х (36,76 % — 49,7 %) х К;

— у ряд. 3.1.2 — роботодавці-бюджетники — значення ряд. 2.1.2 х 36,3 % х К;

— у ряд. 3.1.3 — роботодавці працівників з числа льотних екіпажів і бортоператорів — значення рядка 2.1.3 х 45,96 % х К;

— у ряд. 3.1.7 — суднобудівники — значення ряд. 2.1.7 х 33,2 % х К;

— у ряд. 3.2.1 — роботодавці, які нараховували винагороду за ЦПД за роботи/послуги, — значення ряд. 2.2.1 х 34,7 % х К;

— у ряд. 3.2.3 — підприємства-суднобудівники, які нараховували винагороду за ЦПД за роботи/послуги, — значення ряд. 2.2.3 х 33,2 % х К;

— у ряд. 3.3.1 — роботодавці, які нараховували лікарняні (крім суднобудівників), — значення ряд. 2.3.1 х 33,2 % х К;

— у ряд. 3.4.1 — роботодавці, які нараховували декретні, — значення ряд. 2.4.1 х 33,2 % х К.

Увага! Результат добутку ставки ЄСВ і К округляйте до трьох знаків після коми. Суму отриманого ЄСВ — до двох.

Понижуючий коефіцієнт не застосовують до ставки ЄСВ у розмірі 8,41 %, 5,3 %, 5,5 % і до ставок ЄСВ у частині утримань. Тому рядки 3.1.4 — 3.1.6, 3.2.2, 5.1 — 5.6 таблиці 1 Звіту з ЄСВ на понижуючий коефіцієнт не коригуємо.

Далі Звіт заповнюєте як завжди: без будь-яких «секретів». Після відправлення Звіту не забудьте включити функцію «автоматичний розрахунок».

Теги ЄСВ звіт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі