Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Свіжі субсидійні зміни: акцентуємо на важливому

Механізм призначення житлових субсидій «не застиг на місці» після останніх масштабних перетворень до light-версії (про них — у спецвипуску «ОП», 2015, № 8/1, с. 3). Законодавці вносять зміни до Положення, затвердженого постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848 (див. спецвипуск «ОП», 2015, № 14/1, с. 3). Свіжа порція новин до цього порядку представлена в постанові КМУ від 23.09.2015 р. № 752 (набула чинності 01.10.2015 р.).

З 01.10.2015 р. субсидію призначають:

— одній з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку). До останніх змін субсидія оформлялася на особу, на ім’я якої відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. При цьому особі, яка зареєстрована у квартирі (будинку) та на ім’я якої не відкрито особовий рахунок, субсидія призначалася тільки за наявності рішення відповідної комісії. Як бачимо, вимога про особовий рахунок «пішла» і з 01.10.2015 р. оформити субсидію може будь-яка особа, «прописана» у квартирі (будинку) без додаткових узгоджень;

— особі, яка не зареєстрована у житловому приміщенні, але проживає в ньому на підставі договору найму (оренди) житла. Для цього необхідні позитивне рішення відповідної комісії та акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. До 01.10.2015 р. орендарю призначали субсидію без наявності рішення комісії та акта, але на нього повинен був бути відкритий особовий рахунок.

Також розширено перелік документів, які бере до уваги відповідна комісія при прийнятті рішення про те, що особа, зареєстрована у квартирі (будинку), дійсно тут не проживає. Так, до таких документів додано акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради, акти житлово-експлуатаційних організацій про фактично проживаючих осіб, договори оренди житла в іншому місці. Якщо подібних документів немає, то комісія може прийняти рішення про призначення субсидії виходячи з фактично проживаючих осіб на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Крім того, для осіб, які беруть участь в АТО, уточнено види виплат, які не беруть до уваги при розрахунку суми субсидії (грошове забезпечення, виплати та соцдопомога, отримані під час участі в АТО, + благодійна допомога незалежно від періоду виплати). Не потраплять до розрахунку субсидії і виплати, отримані особами під час проведення виборів. До речі, подібна норма міститься також в порядку, що регулює виплати під час місцевих виборів (див. с. 10 цього номера).

У МінсоцполітИки переглянули календар робочого часу у зв’язку з появою нового свята

Цього року День захисника України (14 жовтня) вперше відзначається як святковий день. Оскільки він прямо прописаний серед свят у ст. 73 КЗпП, робота цього дня не здійснюється. Отже, календар робочого часу, доведений головним трудовим відомством у листі від 09.09.2014 р. № 10196/0/14-14/13, зазнав змін у частині показників для жовтня 2015 року і в цілому за цей рік.

Мінсоцполітики звернуло увагу на такі перетворення в листі від 18.09.2015 р. № 560/13/133-15. У ньому ж і зазначено, що змінені норми тривалості робочого часу наведено в новому додатку до листа від 09.09.2014 р. № 10196/0/14-14/13. Зауважимо, що календар робочого часу, змінений у зв’язку з відзначанням нового жовтневого свята, ми наводили у спецвипуску «ОП», 2015, № 8/1, с. 31. Тоді ми розрахували показники самостійно, а тепер їх підтвердило і Мінсоцполітики.

Держслужбовець відпрацював в установі менше 6 місяців: чи виплачувати матдопомогу

До 6-місячного строку безперервної роботи в установі працівник може скористатися щорічною відпусткою повної тривалості за наявності поважних причин (див. спецвипуск «ОП», 2015, № 12/1, с. 30) або він може «сходити» у відпустку тривалістю, розрахованою пропорційно відпрацьованому часу ( ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Тоді виникає запитання: якщо держслужбовець (посадова особа ОМС) скористався правом на щорічну відпустку до закінчення зазначених 6 місяців, чи потрібно йому виплачувати обов’язкову допомогу на оздоровлення? Мінсоцполітики (лист від 21.07.2015 р. № 409/13/116-15) вважає, що в такому разі виплачувати допомогу на оздоровлення можна, якщо працівник зазначить це в заяві. Аргументація: допомога на оздоровлення виплачується при наданні держслужбовцю (посадовій особі ОМС) будь-якої частини щорічної відпустки.

Мінсоцполітики також висловило свою позицію в питанні виплати необов’язкової матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань до закінчення зазначеного 6-місячного періоду. Її можна виплатити тільки за наявності коштів на ці цілі та за умови, що обмеження не застережене у внутрішньому Положенні про надання такої допомоги.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі