Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Підвищення соцстандартів з 01.09.2015 р.: поки що у проекті

Зараз Держбюджетом (Закон України від 28.12.2014 р. № 80-VIII) передбачено підвищення розмірів соціальних стандартів з 01.12.2015 р. Зокрема, із цієї дати заплановано: мінімальна зарплата та прожитковий мінімум для працездатних осіб — 1378 грн. Однак Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк анонсував: підвищення розмірів соцстандартів відбудеться раніше — з 01.09.2015 р. За його словами, відповідний законопроект поданий на розгляд до Парламенту.

Підкреслимо, що на момент підготовки матеріалу в номер ідеться тільки про законопроект з відповідною ініціативою. Уже можна передбачити: якщо такі пропозиції знайдуть відображення в нормативно-правовому акті (Законі), підвищення соцстандартів відбудеться заднім числом.

Одночасно з мінзарплатою обіцяють підвищити оклади за ЄТС для бюджетників. Так, Глава Мінсоцполітики зазначив про підвищення ставки 1-го тарифного розряду за ЄТС. Це, у свою чергу, приведе до підвищення посадових окладів працівників інших тарифних розрядів за ЄТС. Тож чекаємо на постанову!

До появи Закону і постанови продовжуємо використовувати розміри соцстандартів і розміри посадових окладів, що діють станом на 01.01.2015 р.

Оплата праці працівників закладів для особливих дітей і категорій громадян: перші зміни до нового наказу

Нові умови оплати праці працівників закладів соціального захисту дітей і закладів соціального обслуговування введено наказом Мінсоцполітики від 18.05.2015 р. № 526, що запрацював з 19.06.2015 р. Про оплатні нововведення для таких працівників читайте в «ОП», 2015, № 12, с. 4.

Не встигла їх new-версія «стати на рейки», як до неї завітали зміни. Їх викладено в наказі Мінсоцполітики від 20.07.2015 р. № 744. Чого чекати від трансформацій?

По-перше, зі схеми тарифних розрядів виключено всі педагогічні та медичні посади. Де це побачити? Додаток 2 до наказу № 526 викладено в новій редакції — без педпосад, а додаток 3, присвячений тарифним розрядам медиків, і зовсім виключено. Що робити в такій ситуації? Звернутися до умов оплати праці, що є профільними для сфери навчальних закладів (див. наказ МОН від 26.09.2005 р. № 557) і закладів охорони здоров’я (див. спільний наказ Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519).

По-друге, посади фахівців і службовців (бухгалтера, юристконсульта, секретаря тощо) закладу перенесли з колишнього додатка 4 в оновлений додаток 2.

По-третє, змінено назви окремих посад: «робітник з комплексного обслуговування і ремонту будинків, споруд і обладнання» на «робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинків», «робітник, зайнятий експлуатацією та обслуговуванням котельні» на «слюсар з експлуатації та ремонту газового устаткування», «кастелянка» на «каштелян», «вахтер» на «сторож». Назви зазначених посад приведені у відповідність до Класифікатора професій. Також зазначимо: зі схеми тарифних розрядів виключено посаду «прачка».

Наказ № 744 набув чинності 01.09.2015 р.

Пільги для бійців при працевлаштуванні на держслужбу

Постановою КМУ від 26.08.2015 р. № 637 внесено зміни до п.п. «в» п. 1 постанови КМУ від 17.06.2014 р. № 423. Відповідно до цих змін без конкурсного відбору або стажування можуть прийматися на держслужбу:

— військовослужбовці, звільнені у запас (демобілізовані), які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період;

— військовослужбовці, учасники АТО, які під час участі в операції отримали поранення та були звільнені з військової служби в запас або відставку за станом здоров’я.

Постанова № 637 набрала чинності 04.09.2015 р.

З’явилася нова форма звітності для держслужби

Кадрове забезпечення у сфері держслужби моніторитимуть оперативно. Для цього наказом Нацагентства з питань держслужби від 24.07.2015 р. № 161 затверджено нову форму звітності КСДС (квартальна) «Звіт про кількісний склад державних службовців» та Інструкцію щодо її заповнення.

Увага! При цьому форма звітності № 9-ДС (річна) «Звіт про кількісний та якісний склад державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування», затверджена наказом Держстату від 05.08.2014 р. № 224, залишається чинною.

Повернемося до нової форми. Отже, звітним періодом для неї є квартал. При цьому граничні строки подання форми залежать від органу, який її складає. У таблиці на с. 4 розглянемо, які органи зобов’язані її подавати, якому органу і в які граничні строки.

Хто подає

До якого органу подає

У які строки

Районні, районні в містах Києві та Севастополі держадміністрації

Рада міністрів АР Крим, обласні держадміністрації, Київська та Севастопольська міські держадміністрації

Не пізніше 10-го числа місяця, що настає за звітним кварталом

Територіальні органи

Держорган вищого рівня

Рада міністрів АР Крим, обласні держадміністрації, Київська та Севастопольська міські держадміністрації

Нацдержслужба

Не пізніше 25-го числа місяця, що настає за звітним кварталом

Держоргани

Наказ № 161 набув чинності 01.09.2015 р. Виходить, що нову форму вперше слід подати за III квартал 2015 року.

Лікарняні під час простою і демобілізованому працівнику: модернізовані правила у дії

З 04.07.2015 р. ми застосовуємо в новій редакції Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266. Про new-версії цього Порядку ми розповідали в «ОП», 2015, № 14, с. 12.

Мінсоцполітики в листі від 31.07.2015 р. № 445/18/99-15 проконсультувало про нарахування лікарняних згідно з новими правилами в окремих ситуаціях.

Якщо підприємство не працює. Допомога по тимчасовій непрацездатності надається особі у формі матзабезпечення, що повністю або частково компенсує втрату зарплати через настання страхового випадку (ст. 22 Закону України від 23.09.99 р. № 1105-XIV). Тобто така допомога надається саме як компенсація втрати зарплати.

Такий аргумент використовувало головне трудове відомство при наданні висновку: допомога по тимчасовій непрацездатності не надається в разі, якщо застрахована особа не здійснює трудову діяльність (підприємство не працює і НЕ оформлено простій) і при цьому не нараховується зарплата.

Простій. Час простою не з вини працівника оплачують із розрахунку не нижче двох третіх тарифної ставки встановленого працівнику розряду/окладу ( ч. 1 ст. 113 КЗпП). На думку Мінсоцполітики, якщо під час такого простою установи передбачено вихід працівника на роботу, то при настанні тимчасової непрацездатності він втрачає право на оплату за час простою. У такому разі працівник має право на допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Демобілізований працівник. Календарними днями, не відпрацьованими з поважних причин, є: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до 3 (6) років і відпустка без збереження зарплати. Як вважає Мінсоцполітики, до таких поважних причин слід відносити й період військової служби застрахованої особи за призовом під час мобілізації, на особливий період. Тому такі дні, що припали на період мобілізації, слід виключати з розрахункового періоду.

На місці мобпрацівника тимчасово працює інший працівник: кадрові нюанси після демповернення

Саме про такі нюанси Мінсоцполітики повідомило в листі від 10.06.2015 р. № 231/06/186-15. Міністерство підкреслило: на місце працівника, призваного на військову службу під час мобілізації, може бути прийнятий інший працівник за строковим трудовим договором на період перебування основного працівника у Збройних Силах України.

Після демобілізації основний працівник повідомляє роботодавця про намір повернутися на своє місце роботи. Роботодавець видає розпорядчий акт (наказ) про те, що демобілізований працівник приступає до виконання своїх посадових обов’язків. Зазначимо: раніше ми також висловлювали думку про те, що подібний наказ має бути, і наводили його зразок (див. спецвипуск «ОП», 2015, № 6/1, с. 3).

Днем звільнення працівника, що працював за строковим трудовим договором на посаді основного (мобілізовано-демобілізованого) працівника, є день перед днем, коли демобілізований працівник приступає до виконання своїх посадових обов’язків.

Наприклад, демобілізований працівник стає до роботи 10.09.2015 р. Тоді розірвати строковий трудовий договір з працівником, який працює на місці такого демобілізованого працівника, потрібно 09.09.2015 р.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі