Теми статей
Обрати теми

Не повідомили про прийнятого працівника? Трудові відомства за штраф у 30 МЗП

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)
Наша установа прийняла на роботу нового співробітника 01.09.2015 р. і цього ж дня допустила його до роботи. Проте ми так і не подали Повідомлення про прийняття працівника на роботу (через вирішення оргпитань з призначення особи, уповноваженої подавати таке Повідом лення). Чим загрожує неподання фіскалам такої форми? Чи можна переслати Повідомлення поштою?

Відповідальність. Розмір штрафу за неподання Повідомлення про прийняття працівника на роботу за формою, наведеною в додатку до постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413*, — цікавить кожного роботодавця. Адже на ділі може статися всяке і, як наслідок цього «всякого», про Повідомлення пригадають, коли новий працівник ось уже місяць як працює в установі. Момент для його подання минув… До штрафу в якому розмірі готуватися?

* Далі — постанова № 413. Цей нормативний документ і зразок заповнення Повідомлення ми розміщували в «ОП», 2015, № 13, с. 4. Також читайте статтю «Повідомлення про прийняття працівника на роботу: усуваємо «білі» плями» // «ОП», 2015, № 15, с. 12.

Це запитання спочатку було адресоване ДФСУ (див. категорію 301.09 «ЗІР»). Фіскали відписалися, що уповноважені тільки приймати Повідомлення, і тактовно «перевели стрілки» на Мінсоцполітики і Держпраці — мовляв, до них усі питання з контролю за дотриманням трудового законодавства.

Тепер нам відома позиція трудових відомств із цього приводу. На жаль, вона не потішить роботодавців. Так, на думку Мінсоцполітики (лист від 19.08.2015 р. № 1069/13/84-15) і Держпраці (лист від 03.08.2015 р. № 1364/24/21/01/2298-15), неподання Повідомлення загрожує:

фінансовими санкціями у вигляді штрафу в розмірі 30 МЗП, установлених законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення ( абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП) + адміністративною відповідальністю (для посадових осіб установи) у вигляді штрафу від 8500 до 17000 грн. ( ч. 3 ст. 41 КУпАП).

Доповнимо: за повторне протягом року порушення, передбачене ч. 3 ст. 41 КУпАП і за яке особу вже було піддано адмінстягненню, адмінштраф становить від 17000 до 34000 грн. ( ч. 4 ст. 41 КУпАП).

Чому саме такий висновок? Адже ці норми присвячено порушенням за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту). Мінсоцполітики свою точку зору навело без жодних пояснень — у роз’ясненні тільки озвучені наведені розміри штрафів. А ось Держпраці пояснило хід своїх міркувань: «Повідомлення Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу є частиною укладання трудового договору, яке складається із видання наказу та повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів».

Проте, на нашу думку, наведений комплект якщо вже і розглядати, то як оформлення трудових відносин у цілому: уклали трудовий договір (в усній чи письмовій формі), видали наказ (розпорядження) про прийняття на роботу та подали Повідомлення фіскалам. Саме такий підхід напрошується після прочитання ч. 3 ст. 24 КЗпП, в якій якраз і згадується про обов’язковість подання Повідомлення. Більше того, ми проаналізували абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП і ч. 3 ст. 41 КУпАПу них ідеться про штрафи саме за відсутність оформлення трудового договору, а не за допуск працівника до роботи без оформлення трудових відносин. Також у цих нормах не сказано жодного слова про порушення законодавства в разі неподання Повідомлення.

Погодьтеся, роботодавець міг укласти трудовий договір і видати наказ про прийняття на роботу, але забути подати Повідомлення. Тоді виходить: оскільки установа уклала трудовий договір з працівником, то формально роботодавцю вже не загрожують санкції абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП і ч. 3 ст. 41 КУпАП — адже трудовий договір (наказ про прийняття на роботу, що свідчить про його укладення) на руках. Тобто з аргументами Держпраці можна посперечатися.

До чого ми хилимо? Ми вважаємо, що неподання Повідомлення слід розглядати як порушення інших вимог трудового законодавства. За таке порушення роботодавець несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 1 МЗП ( абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП). Тоді як посадовій особі установи загрожує штраф у розмірі від 510 до 1700 грн. ( ч. 1 ст. 41 КУпАП). Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого ч. 1 ст. 41 КУпАП, за яке особу вже було піддано адмінстягненню, або ті самі дії, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька/матері (особи, яка їх замінює та виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда), загрожують посадовій особі штрафом у розмірі від 1700 до 5100 грн. ( ч. 2 ст. 41 КУпАП).

Але, як бачимо, Мінсоцполітики і Держпраці взяли курс на жорсткіші штрафи. Чи є передумови, що трудові відомства змінять свою думку? Надія на Уряд, який уповноважили затвердити порядок накладення штрафів згідно зі ст. 265 КЗпП, — останнє слово за ним.

Увага! Роботодавець зобов’язаний подати Повідомлення, нехай і з запізненням. Від фінансових санкцій це його не врятує ( ч. 7 ст. 265 КЗпП), а ось посадова особа зможе уникнути адмінвідповідальності згідно з КУпАП.

Канали подання. Чи можна переслати Повідомлення поштою? ДФСУ (див. категорію 301.01 «ЗІР») і Мінсоцполітики (див. лист від 19.08.2015 р. № 1069/13/84-15) підійшли до відповіді досить формально: постановою № 413 таку можливість не передбачено.

А ось Держпраці (див. лист від 03.08.2015 р. № 1364/24/21/01/2298-15) надала конкретні роз’яснення з цього приводу: оскільки постановою № 413 не визначено способи подання Повідомлення в паперовому вигляді, то не виключена можливість подання інформації поштовим відправленням з повідомленням про вручення. У такому разі датою повідомлення буде дата надсилання листа відповідно до поштової квитанції.

Що ж, така позиція може потішити окремих роботодавців. Проте не поспішайте скористатися такою рекомендацією Держпраці. Усе ж таки приймати Повідомлення — обов’язок фіскалів. Ми рекомендуємо спочатку дізнатися думку вашої податкової інспекції щодо надсилання Повідомлення поштою. Якщо такої можливості немає, то не ризикуйте, — подавайте Повідомлення засобами електронного зв’язку або подайте цю форму особисто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі