Теми статей
Обрати теми

Призначаємо допомогу по вагітності та пологах в особливих випадках

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Умови, за яких надається відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, а також порядок її оплати у звичайних випадках (126 календарних днів) уже не викликають у роботодавця запитань. Запитання є, коли випадок виникнення права на допомогу по вагітності та пологах не вписується у стандартні межі. Про особливості призначення допомоги по вагітності та пологах у таких випадках ми й поговоримо сьогодні у статті.

Перш ніж розповісти про призначення допомоги по вагітності та пологах в особливих випадках, нагадаємо, який випадок є звичайним.

Підстави та умови для призначення допомоги по вагітності та пологах визначено у ст. 25 Закону № 1105 і Інструкції № 455.

Так, звичайним випадком для призначення декретної допомоги є видача листка непрацездатності за місцем спостереження за вагітною з 30-го тижня вагітності одночасно на 126 календарних днів (70 календарних днів до передбачуваного дня пологів і 56 — після) (п. 6.1 Інструкції № 455).

Усі інші випадки, як то: декретні жінкам-чорнобильцям, декретні при ускладнених пологах, передчасних пологах тощо можна умовно віднести до нестандартних особливих випадків. Саме їх і розглянемо далі в таблиці.

Випадки виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами

Порядок видачі листка непрацездатності

Строки, на які виписують листок непрацездатності і надають (оформляють) відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами

Особливості призначення допомоги по вагітності та пологах

Жінкам, віднесеним до 1 — 3* категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

(п. 6.3 Інструкції № 455)

З 27-го тижня вагітності

Оформляється одразу на 180 календарних днів, у тому числі:

на 90 календарних днів до пологів і 90 календарних днів після пологів.

У разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів додатковий листок непрацездатності на 14 календарних днів цій категорії осіб не видається

Допомогу призначають за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Розмір допомоги обчислюється сумарно і надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів. У випадку мертвонародження декретна відпустка жінки не переривається, а призначена і виплачена допомога не повертається

Особам, які усиновили дитину протягом двох місяців з дня її народження, зазначеного у свідоцтві про народження**

(п. 6.11 Інструкції № 455)

З дня усиновлення, на підставі свідоцтва про народження дитини та рішення суду про її всиновлення

З дня усиновлення і до закінчення:

— 56 календарних днів — у разі усиновлення однієї дитини;

— 70 календарних днів — у разі одночасного усиновлення двох і більше дітей;

— 90 календарних днів — для жінок, віднесених до 1 — 3* категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Допомогу призначають за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Жінка не спостерігалася з приводу вагітності до дня пологів

(п. 6.4 Інструкції № 455)

З дня пологів

На період тривалості післяпологової відпустки:

— 56 календарних днів у разі нормальних пологів (+ наступний пункт — 14 календарних днів, у разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів);

— 90 календарних днів жінкам, віднесеним до 1 — 3* категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Допомогу призначають за весь визначений для цього випадку період післяпологової відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

У випадку мертвонародження декретна відпустка оформляється і оплачується в тому самому порядку

Передчасні або багатоплідні пологи, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді, крім 1 — 3* категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

(п. 6.2 Інструкції № 455)

З наступного календарного дня після закінчення попереднього (основного) листка непрацездатності

Виписується на 14 календарних днів додатково до попереднього (первинного, основного) листка непрацездатності. Його оформляють як «продовження листка № …», із зазначенням номера та серії попереднього листка непрацездатності

Допомогу призначають додатково на 14 календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Розмір допомоги за таким листком визначають за середньоденною зарплатою, розрахованою для оплати попереднього (основного) листка непрацездатності

При передчасних пологах до 30 тижнів вагітності

(п. 6.5 Інструкція № 455)

З дня пологів

— 140 календарних днів у разі народження живої дитини;

— 70 календарних днів у разі мертвонародження при таких пологах

Допомогу призначають за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Вагітність і пологи у строк, у випадку мертвонародження або якщо дитина померла в період декретної відпустки

(п. 6.1 Інструкції № 455)

З 30-го тижня вагітності

Оформляється одразу на 126 календарних днів, у тому числі:

на 70 календарних днів до пологів і на 56 календарних днів після пологів

Допомогу призначають за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

У випадку мертвонародження або якщо дитина померла через декілька днів після народження, але в період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то така відпустка не переривається, а призначена та виплачена допомога не повертається

*З 01.01.2015 р. право на отримання листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами з 27-го тижня вагітності тривалістю 180 календарних днів для жінок, які належать до 4 категорії постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС, було втрачене у зв’язку зі скасуванням визначення зони посиленого радіоекологічного контролю як такого. Таким особам листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається на загальних підставах, тобто тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів (спільний лист Департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації та виконавчої дирекції Київського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в області від 22.01.2015 р. № 1-36-187, № 138/07-21).

** У випадку усиновлення дитини (дітей) обома батьками зазначена відпустка надається одному з батьків на їх розсуд ( ст. 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Звернемо вашу увагу ще на такий момент. Право на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами виникає з моменту відкриття лікарняного листа, будь то 27-й чи 30-й тиждень вагітності; дата пологів або дата усиновлення. У всіх цих випадках декретна допомога за листком непрацездатності призначається і виплачується за весь період, на який такий листок виданий. Це означає, що в таких випадках, як звільнення під час декретної відпустки (докладніше про це див. «ОП», 2016, № 16, с. 15) або мертвонародження, призначена і виплачена застрахованій особі допомога не повертається.

Виняток — вихід на роботу жінки до закінчення її відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. У цьому випадку допомогу по вагітності та пологах, що припадає на період її роботи, доведеться повернути (докладніше про оплату декретної відпустки тільки за фактичні дні перебування в такій відпустці читайте в «ОП», 2016, № 15, с. 24).

На завершення нагадаємо роботодавцю про строки призначення та виплати допомоги по вагітності та пологах. Так, комісія з соціального страхування, створена у роботодавця, повинна призначити допомогу по вагітності та пологах протягом 10 днів після отримання листка непрацездатності встановленого зразка (п. 1 ст. 32 Закону № 1105). Виплатити допомогу потрібно в найближчий після дня його призначення строк, установлений для виплати зарплати (п. 2 ст. 32 Закону № 1105). Якщо на цей момент кошти від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності для виплати допомоги на спецрахунок ще не надійшли, то згідно з п. 9 Порядку № 26 виплатити їх потрібно в найближчий строк після такого надходження.

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

Закон № 1105Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Інструкція № 455Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455.

Порядок № 26Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. № 26.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі