Теми статей
Обрати теми

Компенсація зарплати: виплата боргів у грудні 2017 року

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію. Така компенсація виплачується у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) і тільки у тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.

Основні правила, які необхідно враховувати при нарахуванні компенсації, ви знайдете в «ОП», 2014, № 2, с. 9; 2015, № 12, с. 11.

Зверніть увагу! Компенсація за затримку виплати зарплати не враховується в мінімальну зарплату. Її нараховують «зверху» 3200. На це звертало увагу Мінсоцполітики в листі від 17.02.2017 р. № 394/0/101-17/282 (див. «ОП», 2017, № 7, с. 4).

Суму компенсації (К) можна розрахувати за формулою:

К = С х Коеф : 100,

де С — сума виплачуваного зарплатного боргу («чиста» зарплата);

Коеф — коефіцієнт компенсації.

Таким чином, усе, що вам треба знати, — це місяць і рік нарахування зарплати і коефіцієнт компенсації. Роботодавцеві відома сума виплачуваного зарплатного боргу. А коефіцієнт компенсації потрібно розраховувати. Для цього перемножують індекси інфляції за період невиплати зарплати (не включаючи місяць нарахування і виплати заборгованості із зарплати).

Для зручності читачів з метою обчислення суми компенсації за затримку виплати доходів, нарахованих у 2003 — 2017 роках і виплачуваних у грудні 2017 року, наведемо таблицю із уже розрахованими величинами приросту ІСЦ (коефіцієнтами компенсації).

img 1

Користуватися таблицею легко. На перетині рядка з назвою відповідного місяця нарахування невиплаченої зарплати і графи з відповідним роком знайдете потрібний вам коефіцієнт компенсації. На нього ви множите суму «зарплатного» боргу, який виплачуєте в грудні 2017 року.

Якщо підприємство затримало виплату зарплати за декілька місяців, то суму компенсації необхідно визначити окремо за кожен місяць і підсумовувати ці величини.

Приклад. У грудні 2017 року працівникові виплачується заборгованість із заробітної плати (після утримання ПДФО, ВЗ) за жовтень 2017 року у розмірі 2576 грн.

Величина приросту ІСЦ (коефіцієнт компенсації) в грудні 2017 року за період невиплати доходу, нарахованого за жовтень 2017 року, складає 0,9 % (див. таблицю).

Сума компенсації за затримку зарплати при виплаті заборгованості в грудні 2017 року складе:

2576 грн. х 0,9 : 100 = 23,18 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі