Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати за січень 2017 року: як вплинуть працеоплатні нововведення

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
Під кінець 2016 року тільки й говорили про майбутні зміни щодо оплати праці. І ось настав 2017 рік. Що нового він приніс у порядок індексації доходів? Як збільшення мінімальної заробітної плати позначиться на індексації зарплати? Чи доведеться змінювати «базовий» місяць на новий у зв’язку з установленням доплати до рівня мінімальної заробітної плати? Запитань купа. Відповіді на них знайдете нижче.

За традицією новий рік приносить нововведення у працеоплатне життя. 2017 рік не став винятком. Істотних змін зазнав КЗпП і Закон про оплату праці, що стосуються мінімальної заробітної плати. Детальніше про це див. на с. 7 і 13 цього номера.

На щастя, такі новації не відобразилися на порядку індексації заробітної плати. Тут усе залишилося, як і раніше. Нагадаємо: починаючи з грудня 2015 року запрацювали нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшили поріг індексації до 103 % (подробиці див. в «ОП», 2015, № 24, с. 9; 2016, № 2, с. 4 і 6). Ці змінені правила продовжують діяти й зараз. Давайте коротко пригадаємо їх.

Десятка правил індексації зарплати

Індексувати заробітну плату повинні всі роботодавці. Основними нормативно-правовими документами, що регламентують порядок проведення індексації, є Закон про індексацію та Порядок № 1078.

Щоб правильно проіндексувати зарплату, дотримуйтеся основних правил індексації. Перелічимо їх.

Правило 1. У місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) індекс споживчих цін (ІСЦ) приймають за 1 або 100 %. Для подальшої індексації ІСЦ обчислюють наростаючим підсумком з наступного місяця після місяця такого підвищення ( абз. 1 і 2 п. 5 Порядку № 1078).

Важливо! Тільки підвищення посадового окладу (тарифної ставки) впливає на зміну «базового» місяця.

Правило 2. Збільшення зарплати працівника за рахунок установлення або підвищення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення посадового окладу (тарифної ставки) не впливає на зміну «базового» місяця.

Тобто в разі збільшення зарплати тільки за рахунок постійної надбавки, доплати, премії тощо, без збільшення окладу, суму індексації не потрібно зменшувати на розмір такого збільшення зарплати. Отже, у такому місяці проводити порівняльні розрахунки для визначення права на індексацію не потрібно ( абз. 5 п. 5 Порядку № 1078). Це означає, що працівнику продовжують виплачувати суми індексації, обчислені залежно від останнього підвищення посадових окладів.

Правило 3. У місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) визначають право на подальшу індексацію. Для цього проводять порівняльні розрахунки. Якщо сума підвищення виявиться більше суми можливої індексації в місяці підвищення, то виплату індексації припиняють. Якщо сума підвищення не перекриває суму можливої індексації, визначають різницю між сумою можливої індексації та сумою підвищення, так звану індексацію-різницю ( абз. 3 і 4 п. 5 Порядку № 1078).

Правило 4. Суму підвищення зарплати, яка бере участь у порівняльних розрахунках, визначають з урахуванням усіх складових (елементів) зарплати, що не мають разового характеру ( абз. 5 п. 5 Порядку № 1078). Урахуйте: таку суму підвищення визначають виходячи з умов роботи в місяці підвищення посадових окладів (тарифних ставок) (див. також лист Мінсоцполітики від 20.11.2015 р. № 308/10/136-15).

Правило 5. Згідно з абз. 2 п. 4 Порядку № 1078 зарплату індексують у межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи (ПМПО) (у 2017 році: січень — квітень — 1600 грн., травень — листопад — 1684 грн., грудень — 1762 грн.). Це означає, що зарплата, яка підлягає індексації, обмежена ПМПО. Частина зарплати, що перевищує ПМПО, індексації не підлягає.

Зверніть увагу! Необхідність проведення індексації не залежить від розміру нарахованої зарплати працівникам, а також від своєчасності її виплати. Тобто якщо розмір зарплати перевищує розмір ПМПО, то індексувати її необхідно, але тільки в межах ПМПО. Звичайно, якщо в таких працівників настане право на індексацію.

Правило 6. Право на індексацію зарплати настає, коли ІСЦ, розрахований наростаючим підсумком, перевищить поріг індексації (з 01.01.2016 р. — 103 %; до 01.01.2016 р. — 101 %).

Правило 7. Індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані у гривнях на території України. Виплати, що мають разовий характер, не індексують.

Не є об’єктом індексації середній заробіток та інші виплати разового характеру. До перших виплат відносять, наприклад, відпускні, лікарняні тощо. До складу інших уключають, зокрема, цільову разову матдопомогу, допомогу при виході на пенсію, винагороду за підсумками роботи за рік.

Правило 8. Суму індексації визначають виходячи з повної зайнятості працівника, а виплачують пропорційно відпрацьованому часу ( абз. 7 п. 4 Порядку № 1078). Цю норму застосовуйте також і для не повністю відпрацьованого місяця, наприклад, якщо місяць був відпрацьований не повністю через перебування працівника у відпустці, на лікарняному, у результаті прийняття на роботу в середині місяця тощо (див. лист Мінсоцполітики від 25.02.2016 р. № 75/10/136-16).

Правило 9. До чергового підвищення посадових окладів (тарифних ставок) до суми індексації, яка була визначена в місяці підвищення окладів (індексація-різниця), додається сума індексації, що складається в результаті перевищення ІСЦ порога індексації, установленого п. 11 Порядку № 1078 (абз. 6 п. 5 цього Порядку).

Правило 10. Для новоприйнятих, переведених і працівників, які вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років, обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку обіймає працівник ( п. 102 Порядку № 1078). Тобто встановлено єдиний підхід до проведення індексації, у тому числі для «новачків», «переведених» і екс-декретниць: для всіх орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за посадою.

«Мінімалку» збільшили вдвічі, прожитмінімум залишився на грудневому рівні: як вплине на індексацію зарплати

З 1 січня 2017 року згідно зі ст. 7 Закону про Держбюджет-2017 розмір мінімальної заробітної плати дорівнює 3200 грн. У грудні 2016 року її розмір становив 1600 грн. Тобто мінімальну заробітну плату збільшили порівняно з груднем удвічі.

Виходить, що заробітна плата працівника, який виконав повністю місячну норму праці, не буде менше 3200 грн. Навіть якщо розмір посадового окладу менший, ніж 3200, такому працівнику нарахують доплату до мінімальної заробітної плати (детальніше див. с. 13 цього номера).

Водночас за правилами індексації зарплату індексують у межах ПМПО. Цей показник залишився на рівні грудня 2016 року і становить 1600 грн. Розмір МЗП, що збільшився, не впливає на правила індексації зарплати (див. правило 5). Значення матиме тільки те, яким чином відбулося «дотягування» зарплати працівника до встановленого законодавством розміру.

Так, якщо посадовий оклад працівника в січні 2017 року не змінився і залишився на колишньому рівні, а вимогу про нараховану зарплату не нижче встановленого розміру МЗП виконали шляхом установлення доплати до рівня МЗП, то «базовий» місяць у такого працівника не змінився. Нагадаємо: встановлення різних постійних зарплатних складових без збільшення посадового окладу не впливає на зміну «базового» місяця. У цьому випадку працівнику продовжують виплачувати суми індексації, обчислені залежно від останнього підвищення посадових окладів (див. правило 2).

Крім того, зазначимо, що доплата до рівня МЗП як складова зарплати також підлягає індексації. Водночас її нарахування, по суті, не вплине на суму поточної індексації. Річ у тім, що згідно зі зміненою ст. 96 Закону про оплату праці (у редакції Закону № 1774) розмір посадового окладу не має бути нижче ПМПО, установленого на 1 січня календарного року. Це означає, що розмір посадового окладу в січні 2017 року має бути не нижче ПМПО, тобто не нижче 1600 грн. А оскільки зарплату індексують у межах ПМПО, то суму січневої зарплати понад 1600 грн. не індексують. Зокрема, до такої «понад»-виплати потрапить і доплата до рівня МЗП.

Якщо ж із січня 2017 року працівнику підвищили посадовий оклад і встановили його на рівні МЗП (3200 грн.) або вище, то відбувається зміна «базового» місяця. Січень 2017 року стає місяцем підвищення посадового окладу. У цьому випадку необхідно провести порівняльні розрахунки і визначити право працівника на подальшу індексацію. При цьому, якщо в січні 2017 року оклад працівника збільшився, але сума зарплати за повністю відпрацьований місяць виявилася менше 3200 грн. і йому нарахують доплату до рівня МЗП, то, на нашу думку, таку доплату не треба враховувати в порівняльних розрахунках.

Коефіцієнти індексації для січневої зарплати

Величину приросту ІСЦ (так званий коефіцієнт індексації) обчислюють наростаючим підсумком на основі щомісячних ІСЦ, що публікуються Держстатом України, до перевищення встановленого порога індексації. До 01.01.2016 р. діяв поріг індексації 101 %. З 1 січня 2016 року такий поріг уже дорівнює 103 %.

Підвищення доходу у зв’язку з індексацією здійснюється з 1-го числа місяця, що настає за місяцем, у якому офіційно опубліковано ІСЦ ( п. 11 Порядку № 1078). Офіційне опублікування індексу інфляції відбувається до 10-го числа місяця, наступного за звітним. Це означає, що зарплату індексують з урахуванням чергового перевищення порога індексації через місяць після такого перевищення.

Ураховуючи, що індекс інфляції за листопад 2016 року становив 101,8 % (не перевищив поріг 103 %), то і величини приросту ІСЦ для визначення можливої поточної індексації за січень 2017 року залишаються на рівні грудня 2016 року!

Тобто коефіцієнти індексації за січень 2017 року порівняно з груднем 2016 року не змінюються!

Нижче в таблиці наведемо готові величини приросту ІСЦ (так звані коефіцієнти індексації) для індексації зарплати за січень 2017 року і суми поточної індексації (для повністю відпрацьованого місяця).

Коефіцієнти індексації та суми поточної індексації за січень 2017 року

Місяць підвищення окладу

Індекс інфляції, %

Інформація для індексації за січень 2017 року

приріст індексу, %

сума поточної індексації, грн.

1

2

3

4

5

2008 рік

Січень

102,9

198,6

3177,60

Лютий

102,7

190,8

3052,80

Березень

103,8

180,1

2881,60

Квітень

103,1

171,7

2747,20

Травень

101,3

168,2

2691,20

Червень

100,8

166,1

2657,60

Липень

99,5

167,4

2678,40

Серпень

99,9

167,7

2683,20

Вересень

101,1

164,8

2636,80

Жовтень

101,7

160,4

2566,40

Листопад

101,5

156,5

2504,00

Грудень

102,1

151,2

2419,20

2009 рік

Січень

102,9

144,2

2307,20

Лютий

101,5

140,6

2249,60

Березень

101,4

137,2

2195,20

Квітень

100,9

135,1

2161,60

Травень

100,5

134,0

2144,00

Червень

101,1

131,4

2102,40

Липень

99,9

131,6

2105,60

Серпень

99,8

132,1

2113,60

Вересень

100,8

130,2

2083,20

Жовтень

100,9

128,2

2051,20

Листопад

101,1

125,7

2011,20

Грудень

100,9

123,8

1980,80

2010 рік

Січень

101,8

119,8

1916,80

Лютий

101,9

115,7

1851,20

Березень

100,9

113,8

1820,80

Квітень

99,7

114,4

1830,40

Травень

99,4

115,7

1851,20

Червень

99,6

116,5

1864,00

Липень

99,8

117,0

1872,00

Серпень

101,2

114,4

1830,40

Вересень

102,9

108,4

1734,40

Жовтень

100,5

107,4

1718,40

Листопад

100,3

106,7

1707,20

Грудень

100,8

105,1

1681,60

2011 рік

Січень

101,0

103,1

1649,60

Лютий

100,9

101,3

1620,80

Березень

101,4

98,5

1576,00

Квітень

101,3

96,0

1536,00

Травень

100,8

94,4

1510,40

Червень

100,4

93,6

1497,60

Липень

98,7

96,2

1539,20

Серпень

99,6

96,9

1550,40

Вересень

100,1

96,7

1547,20

Жовтень

100,0

96,7

1547,20

Листопад

100,1

96,5

1544,00

Грудень

100,2

96,2

1539,20

2012 рік

Січень

100,2

95,7

1531,20

Лютий

100,2

95,4

1526,40

Березень

100,3

94,8

1516,80

Квітень

100,0

94,8

1516,80

Травень

99,7

95,4

1526,40

Червень

99,7

95,9

1534,40

Липень

99,8

96,4

1542,40

Серпень

99,7

96,9

1550,40

Вересень

100,1

96,7

1547,20

Жовтень

100,0

96,7

1547,20

Листопад

99,9

96,9

1550,40

Грудень

100,2

96,5

1544,00

2013 рік

Січень

100,2

96,2

1539,20

Лютий

99,9

96,4

1542,40

Березень

100,0

96,4

1542,40

Квітень

100,0

96,4

1542,40

Травень

100,1

96,2

1539,20

Червень

100,0

96,2

1539,20

Липень

99,9

96,4

1542,40

Серпень

99,3

97,7

1563,20

Вересень

100,0

97,7

1563,20

Жовтень

100,4

96,9

1550,40

Листопад

100,2

96,5

1544,00

Грудень

100,5

95,5

1528,00

2014 рік

Січень

100,2

95,2

1523,20

Лютий

100,6

94,0

1504,00

Березень

102,2

89,9

1438,40

Квітень

103,3

83,8

1340,80

Травень

103,8

77,1

1233,60

Червень

101,0

75,3

1204,80

Липень

100,4

74,6

1193,60

Серпень

100,8

73,3

1172,80

Вересень

102,9

68,4

1094,40

Жовтень

102,4

64,4

1030,40

Листопад

101,9

61,4

982,40

Грудень

103,0

56,7

907,20

2015 рік

Січень

103,1

52,0

832,00

Лютий

105,3

44,3

708,80

Березень

110,8

30,2

483,20

Квітень

114,0

14,2

227,20

Травень

102,2

11,8

188,80

Червень

100,4

11,3

180,80

Липень

99,0

12,6

201,60

Серпень

99,2

13,5

216,00

Вересень

102,3

10,9

174,40

Жовтень

98,7

12,3

196,80

Листопад

102,0

10,1

161,60

Грудень

100,7

9,4

150,40

2016 рік

Січень

100,9

8,4

134,40

Лютий

99,6

8,8

140,80

Березень

101,0

7,7

123,20

Квітень

103,5

4,1

65,60

Травень

100,1

4,0

64,00

Червень

99,8

4,2

67,20

Липень

99,9

4,3

68,80

Серпень

99,7

4,7

75,20

Вересень

101,8

Не індексуємо

Жовтень

102,8

Не індексуємо

Листопад

101,8

Не індексуємо

Грудень

Не індексуємо

2017 рік

Січень

Не індексуємо

Нагадаємо, як користуватися таблицею.

Припустимо, місяць останнього підвищення окладу за посадою працівника — травень 2016 року. Отже, якщо січень 2017 року буде ним відпрацьовано повністю (працівник на повній ставці, усі робочі дні/години фактично відпрацьовано), то сума поточної індексації — 64 грн. (значення на перетині рядка «2016 рік, Травень» з графою 5 «сума поточної індексації, грн.»). Її ми отримали так: 1600 грн. х 4,0 % = 64 грн.

Якщо ж посадовий оклад було підвищено у грудні 2016 року, то в січні 2017 року право на поточну індексацію ще не настало.

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон про Держбюджет-2017Закон України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 р. № 1801-VIII.

Закон № 1774Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р. № 1774-VIII.

Закон про оплату праціЗакон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Закон про індексаціюЗакон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

Порядок № 1078Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі