Теми статей
Обрати теми

Попрацюєш улітку — відпочинеш узимку: визначаємо тривалість робочого часу для шестиденки-2019

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
Добре, коли працівники установи працюють на умовах п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями в суботу та неділю і з однаковою тривалістю щоденної роботи протягом тижня. Тоді можна не напружуватися і використовувати в роботі лист Мінсоцполітики від 08.08.2018 р. № 78/0/206-18 (див. с. 11 цього номера) з готовими розрахунками норм тривалості робочого часу на 2019 рік. Ну, а якщо у вас шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем, тривалість робочого часу доведеться розраховувати самостійно. Як це правильно зробити, ми розповімо у цій статті.

Шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем встановлюють тільки в організаціях, де за характером виробництва та умовами роботи запровадження п’ятиденного робочого тижня є недоцільним (ч. 2 ст. 52 КЗпП). При цьому загальним вихідним днем є неділя (ч. 2 ст. 67 КЗпП).

У кожній установі (іноді щодо окремих працівників) використовують свої підходи до розподілу встановленої тривалості робочого тижня (40-годинної (нормальної), 30-, 18-годинної тощо (неповної, скороченої)) протягом 6 робочих днів. Перш ніж розрахувати місячну та річну норму тривалості робочого часу для шестиденки, згадаємо основні вимоги трудового законодавства, які властиві такому графіку роботи.

Визначаємо тривалість робочого тижня і дня

Нормальна тривалість робочого часу як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 40 годин на тиждень (ч. 1 ст. 50 КЗпП).

Тривалість робочого тижня залежить від різних чинників, у тому числі від посади, яку обіймає працівник. Також не забувайте: окремим категоріям працівників роботодавець зобов’язаний встановити скорочений (ст. 51 КЗпП) або неповний (за бажанням працівника, ст. 56 КЗпП) робочий час.

Від тривалості робочого тижня залежить «довжина» робочого дня. У цьому питанні враховуйте законодавчі обмеження при шестиденці. Так, тривалість робочого дня не повинна перевищувати (ч. 2 ст. 52 КЗпП):

7 годин при 40-годинному робочому тижні;

6 годин при 36-годинному робочому тижні;

4 години при 24-годинному робочому тижні.

Для працівників, яким встановлена інша тривалість робочого тижня (30-годинна, 18-годинна тощо), норми головного трудового закону таких обмежень не містять.

Важливо!

Напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин

Щоб виконати вимоги ч. 2 ст. 52 і ч. 2 ст. 53 КЗпП, для 40-годинного робочого тижня тривалість робочого часу розподіляють так: 5 днів роботи по 7 годин плюс 5 годин роботи в передвихідний день.

В інших випадках на практиці час роботи протягом тижня з урахуванням зазначених правил розподіляють так:

Тривалість робочого тижня

Тривалість робочого дня з понеділка по п’ятницю

Тривалість робочого дня напередодні вихідного (у суботу)

40-годинна

7 год

5 год

30-годинна

5 год

5 год

25-годинна

4 год 30 хв

2 год 30 хв

24-годинна

4 год

4 год

18-годинна

3 год

3 год

Зверніть увагу! Саме зазначені в таблиці години роботи узяті за основу при визначенні норми тривалості робочого тижня для шестиденки (див. нижче).

Нагадаємо: інформацію про тривалість робочого тижня і робочого дня, встановлених в організації, прописують у колективному договорі, правилах внутрішнього трудового розпорядку. Тому ви з легкістю їх згадаєте, заглянувши у зазначені локальні документи.

Відзначаємо свята

Трудовим законодавством передбачені норми, що регламентують режим роботи при відзначенні свят, які перелічені у ст. 73 КЗпП. Але не в усіх випадках вони однакові для п’ятиденки і шестиденки. Проаналізуємо, які з них поширюються і на шестиденний робочий тиждень.

Тривалість робочого дня скорочують на 1 годину напередодні святкових і неробочих днів (ч. 1 ст. 53 КЗпП). Це також справедливо для шестиденного робочого тижня.

По суті, норма ч. 1 ст. 53 КЗпП поширюється тільки на 40-годинний графік роботи. Щодо працівників, які працюють на умовах скороченого або неповного робочого часу, це правило не застосовується (див. листи Мінсоцполітики від 28.08.2014 р. № 395/13/116-14, від 22.12.2017 р. № 2960/0/107-17/284 // «ОП», 2018, № 2, с. 6).

Якщо святковий або неробочий день припадає на вихідний, то вихідний день переносять на наступний після святкового або неробочого дня (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Якихось уточнень із цього приводу для шестиденного робочого тижня в трудовому законодавстві немає. Звідси і висновок: перенесення святкових (неробочих) днів здійснюють і при шестиденці у разі, якщо святковий або неробочий день припадає на вихідний день за шестиденкою. Наприклад, святковий день Пасха традиційно припадає на неділю (28.04.2019 р.). Оскільки неділя є вихідним днем при шестиденці, спрацьовує «святково-вихідне» перенесення і 29.04.2019 р. (понеділок) стає вихідним днем.

А ось святковий день 24 серпня припадає на суботу, яка є робочим днем при шестиденці. Тому тут «святково-вихідне» перенесення не спрацьовує.

Будьте пильні при таких перенесеннях для працівників, які працюють на умовах неповного робочого тижня (подробиці — в «ОП», 2018, № 2, с. 18).

Рекомендації Уряду про перенесення вихідних та робочих днів для оптимізації графіка роботи установи при відзначенні свят на шестиденний робочий тиждень не поширюються. Річ у тому, що в ч. 4 ст. 67 КЗпП чітко зазначено: такі рекомендації спрямовані виключно на працівників, які працюють за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями.

Алгоритм розрахунку норм

Тепер переходимо до механізму розрахунку норми тривалості робочого часу для шестиденного робочого тижня. Із вже розрахованими нормами ви можете ознайомитися нижче. Але вони розраховані з урахуванням графіка роботи, наведеного в таблиці вище. Тому якщо ваша організація (окремий працівник) працює за іншим графіком, то вам варто ознайомитися з алгоритмом, запропонованим далі. Він допоможе точно визначити індивідуально для вашої організації (окремого працівника) норму тривалості робочого часу.

У прикладі проводитимемо розрахунки для 40-годинного робочого тижня з тривалістю роботи: понеділок — п’ятниця — по 7 годин на день, субота — 5 годин на день, неділя — вихідний день.

Крок 1. Визначаємо кількість робочих днів у місяці (Крд). Для цього скористайтеся формулою:

Крд = Ккд - Квд - Кснд,

де Ккд — кількість календарних днів у місяці;

Квд — кількість вихідних (у тому числі через перенесення святкових та неробочих) днів у місяці;

Кснд — кількість святкових та неробочих днів у місяці згідно зі ст. 73 КЗпП.

Приклад 1. У січні 2019 року (31 к. дн.) кількість вихідних днів — 4 (6, 13, 20 і 27 січня). Цього місяця два святкові дні — Новий рік (1 січня) та Різдво Христове (7 січня). Оскільки святкові дні не припадають на вихідні, то на робочі дні їх святкування не переноситься. Отримуємо кількість робочих днів у січні: 31 - 4 - 2 = 25 роб. дн.

Приклад 2. У квітні 2019 року є святковий день — Пасха (28-ме число), який традиційно припадає на неділю — вихідний день. Тому вихідний день автоматично переноситься на робочий день, що настає за ним, — понеділок (29-те число). Загальна кількість вихідних днів складає 4 (7, 14, 21 і 29 квітня). А загальна кількість святкових та вихідних днів — 5. Відповідно кількість робочих днів у квітні 2019 року складає: 30 - 5 = 25 роб. дн.

Приклад 3. У серпні 2019 року є святковий день — День незалежності України (24-те число), який припадає на суботу. Оскільки при шестиденному робочому тижні субота є робочим днем, «святково-вихідне» перенесення не працює. Тобто святковий день 24 серпня (субота) не переноситься на 26 серпня (понеділок). Загальна кількість вихідних днів складає 4 (4, 11, 18 і 25 серпня). Отримуємо кількість робочих днів у серпні: 31 - 4 - 1 = 26 роб. дн.

Крок 2. Визначаємо тривалість роботи в різні робочі дні тижня. Пам’ятайте, що при шестиденці тривалість робочого дня, як правило, не однакова протягом тижня. Також не забувайте про правило скорочення робочого дня напередодні святкового (актуально для 40-годинного робочого тижня) і перенесення святкових та неробочих днів при їх збігу з вихідними днями.

Цінна порада. При проведенні розрахунків на цьому етапі (тобто коли ви визначаєте тривалість роботи в різні дні кожного місяця) візьміть календар на 2019 рік і проставте навпроти кожного дня його тривалість. Так легше орієнтуватися при підрахунку норми тривалості робочого часу.

Місяць

Тривалість робочого дня у відповідному місяці

7 год

6 год

5 год

4 год

Січень

21 роб. дн.

—*

4 роб. дн.**

—***

* Для цього графіка роботи 6-годинна тривалість робочого дня актуальна, якщо передсвятковий день випадає на дні тижня з понеділка по п’ятницю. У січні 2019 року такої тривалості робочого дня немає.

** Тривалість робочого дня напередодні вихідного: 05, 12, 19 і 26 січня.

*** У січні 2019 року такої тривалості робочого дня немає. Для обраного режиму роботи актуально, якщо передвихідний день передує святковому.

Квітень

20 роб. дн.

1 роб. дн.*

3 роб. дн.**

1 роб. дн.***

* Для цього графіка роботи 6-годинна тривалість робочого дня актуальна, якщо передсвятковий день випадає на дні тижня з понеділка по п’ятницю. У квітні 2019 року така тривалість робочого дня буде у вівторок 30 квітня, який передує святковому дню — Дню праці — 1 травня.**

** Тривалість робочого дня напередодні вихідного: 06, 13 і 20 квітня.

*** Тривалість робочого дня в суботу 27 квітня, який передує святковому дню — Пасхі і тому скорочується на 1 год (замість 5 годин триває 4 години).

Серпень

21 роб. дн.

1 роб. дн.*

4 роб. дн.**

—***

* Тривалість робочого дня 23 серпня (п’ятниця), який передує святковому дню — Дню незалежності України (24 серпня).

** Тривалість робочого дня напередодні вихідного: 03, 10, 17 і 31 серпня.

*** У серпні 2019 року такої тривалості робочого дня немає. Для обраного режиму роботи актуально, якщо передвихідний день передує святковому.

Крок 3. Визначаємо норму тривалості робочого часу на місяць. Вона складає для:

січня: 21 х 7 + 4 х 5= 167 год;

квітня: 20 х 7 + 6 + 3 х 5 + 4 = 165 год;

серпня: 21 х 7 + 6 + 4 х 5 = 173 год.

Далі здійснюєте аналогічні розрахунки за кожним місяцем 2019 року і виводите норму тривалості робочого часу за рік.

Як бачите, при розрахунку норми тривалості робочого часу простим множенням не обійтися. Але є і винятки — стосуються вони тих режимів роботи, які передбачають однакову тривалість робочого дня протягом усього тижня. Наприклад, при 30-годинному робочому тижні тривалість щоденної роботи протягом тижня складає 5 годин. Для визначення норми тривалості робочого часу за місяць достатньо помножити кількість робочих днів у відповідному місяці на тривалість робочого дня.

Приклад 4. При 30-годинному робочому тижні тривалість робочого дня складає 5 год. Тоді в січні 2019 року норма тривалості робочого часу складе: 25 х 5 = 125 год, де 25 — кількість робочих днів у січні.

Нижче номера наводимо розраховану норму тривалості робочого часу для шестиденки на 2019 рік.

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2019 рік при шестиденному робочому тижні

img 1

Розрахунки здійснені з урахуванням того, що тривалість роботи протягом робочого тижня становить:

• при 40-годинному: з ПН по ПТ — 7 год, СБ — 5 год;

• при 30-годинному: з ПН по СБ — 5 год;

• при 25-годинному: з ПН по ПТ — 4 год 30 хв, СБ — 2 год 30 хв;

• при 24-годинному: з ПН по СБ — 4 год;

• при 18-годинному: з ПН по СБ — 3 год.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі