Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Перевірки ФСС: страхувальнику, будь готовий!

ФСС відновив проведення планових перевірок страхувальників. На офіційних веб-порталах органів Фонду вже оприлюднені плани-графіки таких перевірок на II квартал 2019 року.

Тому радимо вам підготуватися до перевірки.

Як відмічає сам ФСС, за результатами перевірок за 2018 рік контролери виявили порушення в 27,3 % лікарняних листів. Тож у першу чергу ще раз перевірте правильність заповнення усіх оплачених лікарняних листів (з обох боків). У цьому вам допоможуть наші матеріали, опубліковані в «ОП», 2019, № 2, с. 12; «ОП», 2018, № 9, с. 20; «ОП», 2016, № 22, с. 6.

Наступний крок — зверніть увагу на правильність розрахунку середньої зарплати за дні, що підлягають оплаті (за ваш рахунок і рахунок ФСС), «процентівку» оплати та інше.

Врахуйте, якщо за результатами перевірки з вас «знімають» суму неправомірно витрачених коштів Фонду, то цю суму потрібно повернути Фонду. При цьому бажано зробити це до закінчення кварталу, в якому вас перевірили.

Чому бажано? Тому що за наявності заборгованості перед ФСС страхувальник зобов’язаний подати нову форму Звіту про заборгованість перед фондом (див. матеріал в «ОП», 2019, № 6, с. 20). Суми, які підлягають поверненню ФСС за результатами перевірки, штраф і пеня, не сплачені до закінчення кварталу, вважаються непогашеною заборгованістю перед Фондом. Погасивши її до закінчення кварталу, ви від такого обов’язку себе звільняєте.

Грошова компенсація вартості путівок «чорнобильцям»

Особи, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 1, і діти, яким установлена інвалідність, пов’язана з Чорнобильською катастрофою, мають право отримати (за їх бажанням) грошову компенсацію замість путівки на оздоровлення. Мінсоцполітики наказом від 28.02.2019 р. № 299 встановило середню вартість таких путівок.

Згідно з вимогами п. 1 постанови КМУ «Про розмір середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 08.11.2017 р. № 838 така компенсація виплачується з розрахунку 35 % діючого на 1 січня відповідного року одного прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність (з округленням до однієї гривні). Тобто у 2019 році її розмір складатиме — 524 грн.

Наказ набув чинності 5 квітня 2019 року і застосовується з 1 січня 2019 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі