Теми статей
Обрати теми

Працівник-новачок не відпрацював повний місяць: як розрахувати відпускні

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Коментар до листа Мінсоцполітики від 18.06.2019 р. № 928/0/206-19*

* Див. в листі «Щодо обчислення середньої зарплати для оплати часу відпустки працівника-новачка» цього номера.

Висновки листа, що коментується, будуть корисні тим роботодавцям, у яких працівники-новачки йдуть у відпустку або звільняються, не відпрацювавши повністю жодного календарного місяця.

Річ у тім, що у п. 4 Порядку № 100 є таке застереження. У разі якщо працівник не мав заробітку в розрахунковому періоді не зі своєї вини, розрахунки проводяться виходячи зі встановлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. І все. Більше нічого не вказано. Тобто як далі розрахувати середньоденну зарплату, в Порядку № 100 не вказано.

Але! Не будемо засмучуватися заздалегідь. Пунктом 2 постанови КМУ від 08.02.95 р. № 100 визначено, що роз’яснення з питань обчислення середньої зарплати надає Мінсоцполітики. Тому ми і звернулися із запитом до працеоплатного відомства, щоб розставити усі крапки над «і».

Наведемо умови запиту:

ЗАПИТ

Працівниця, в якої є двоє дітей віком до 15 років, була прийнята на роботу 8 квітня 2019 року. З 22 травня їй була надана щорічна основна відпустка на 14 календарних днів. Її посадовий оклад склав 5000 грн.

Як у цьому випадку розрахувати відпускні?

Нагадаємо роботодавцям, що така категорія працівниць, як жінки, що мають двох і більше дітей до 15 років або дитину з інвалідністю, мають право на щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного строку безперервної роботи в перший рік роботи. Тут головне — їх бажання. Роботодавець у цій ситуації повинен підкоритися.

Тепер повернемося до розрахунку. Як же в цій ситуації нам рекомендують чинити фахівці Мінсоцполітики? У разі якщо працівник відпрацював менше місяця, середня зарплата розраховується шляхом множення посадового окладу працівника на 12 місяців і діленням отриманого результату на кількість календарних днів у розрахунковому періоді за вирахуванням святкових і неробочих днів.

Який вигляд матиме розрахунок відпускних в умовах наведеного прикладу? Показуємо.

1. Визначаємо умовний розрахунковий період: травень 2018 року — квітень 2019 року.

2. Визначаємо кількість календарних днів за умовний розрахунковий період без урахування святкових і неробочих днів:

365 - 11 = 354 (к. дн.).

3. Визначаємо середньоденну зарплату:

5000 x 12 : 354 = 169,49 (грн.), де 5000 — оклад у місяці, в якому працівниця йде у відпустку (чи звільняється, у разі її звільнення).

4. Визначаємо суму відпускних:

169,49 x 14 = 2372,86 (грн.).

Як бачите — усе просто! Ще хотілося б додати, що такий самий розрахунок слід застосовувати і в разі, якщо у вас у відпустку йде (чи звільняється) працівниця, яка вийшла з відпустки для догляду за дитиною до трьох років або відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку і при цьому в розрахунковому періоді (12 місяців перед наданням відпустки або звільненням) у неї немає заробітку. Детальніше див. консультацію «Розрахунковий період для відпускних і лікарняних: визначаємо правильно» // «ОП», 2018, № 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі