Теми статей
Обрати теми

Переведення на нижчеоплачувану роботу: на що вплине доплата

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Якщо працівника перевели на нижчеоплачувану роботу і для нього спрацювала оплатна гарантія, передбачена трудовим законодавством, то йому нараховують доплату до середнього заробітку. Як вплине така доплата на розмір інших виплат (лікарняних, відпускних, декретних)? Чи враховувати її при порівнянні з МЗП? Зараз розповімо.

Порівнюємо з МЗП

Згідно зі ст. 31 Закону про оплату праці зарплата працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижча МЗП. Якщо ж вона виявиться нижча, здійснюють доплату до мінзарплати*. При цьому до суми зарплати для розрахунку доплати до МЗП включають практично всі складові зарплати, нараховані працівникові за відпрацьований час, оплати, що входять до фонду. Це: посадовий оклад, виробничі премії, надбавки і доплати, пов’язані з виконанням норми праці тощо. Не включають лише окремі види виплат:

* Подробиці шукайте в консультаціях «Доплата до МЗП: гід по гарантії» і «Доплата до МЗП: секрети застосування» // «ОП», 2020, № 2.

• прямо зазначені в ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці;

• нараховані за невідпрацьований час (лікарняні, відпускні тощо);

• не пов’язані з виконаною нормою праці (матеріальна допомога, вихідна допомога тощо).

При переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу у разі, коли денний заробіток виявився нижчий середньоденного, йому здійснюють доплату до середньоденного заробітку за кожен день роботи протягом перших двох тижнів після переведення.

Отже, доплата до середнього заробітку здійснюється за відпрацьований час, вона входить до складу фонду оплати праці та її немає в переліку виплат, які не беруть участь у розрахунку зарплати для порівняння з МЗП. Тому робимо висновок.

Увага!

«Перевідну» доплату включаємо до суми зарплати за місяць для порівняння з МЗП.

А як щодо індексації?

Базовий місяць. Тут усе залежатиме від ситуації. А точніше, від того, на яку посаду переведений працівник: на існуючу або новостворену.

1. Працівника перевели на вже існуючу посаду. Базовим місяцем для обчислення індексації стає місяць останнього підвищення окладу (тарифної ставки) за такою посадою (п. 102 Порядку № 1078**).

** Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою Кабміну від 17.07.2003 р. № 1078.

У бюджетній сфері зазвичай оклади змінюються одночасно за всіма посадами. Це пов’язано з тим, що підвищення окладів відбувається згідно з нормативно-правовими актами одномоментно для усіх працівників. Тому переведення з однієї посади на іншу ніяк не відобразиться на наявності права на індексацію зарплати. Якщо індексацію не нараховували (не настало право на індексацію), то її не буде, як за старою посадою, так і за новою.

Для працівників комерційних підприємств базовий місяць за старою посадою і за новою можуть відрізнятися. Тому в переведеного працівника право на індексацію може виникнути, або ж він може втратити таке право. При цьому треба враховувати з початку місяця, переведений працівник на нову посаду чи ні. Якщо працівника перевели на нову роботу з початку місяця, то зарплату за цей місяць (з урахуванням доплати до середньої зарплати) ми повинні індексувати виходячи з базового місяця за новою посадою.

Якщо ж працівник переведений не з початку місяця, то до переведення виплачують індексацію на попередніх умовах, але пропорційно кількості відпрацьованих днів на цій посаді, а після переведення — на нових умовах.

2. Працівник переведений на новостворену посаду. Базовим місяцем для працівника буде місяць створення нової посади (її введення до штатного розпису). Адже саме цього місяця в штатному розписі затверджений (тобто став відомий) розмір окладу за цією посадою.

Винятком буде переведення у бюджетній організації. Незалежно від місяця введення посади до штатного розпису бюджетної установи (організації), базовим місяцем буде місяць підвищення тарифних ставок (окладів) згідно з рішеннями Кабміну (законодавчому підвищенню).

Лікарняні та декретні

Розрахунковий період. У загальному випадку переведення на іншу роботу, у тому числі нижчеоплачувану, не є підставою для припинення трудового договору. Тому дата переведення на нову посаду ніяк не впливає на визначення «непрацездатного» розрахункового періоду.

Доплата до середньої. Порядок № 1266 дозволяє включати до розрахунку середньої зарплати для обчислення сум лікарняних і декретних усі виплати, які входять до фонду оплати праці (ФОП) і бази стягування ЄСВ.

А «перевідна» доплата до середнього заробітку якраз входить до складу основної зарплати і на неї нараховується ЄСВ. Тому вона братиме участь у розрахунку середньоденної зарплати для лікарняних і декретних.

Оплата днів відрядження

Розрахунковий період. Оскільки при переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану посаду (роботу) трудові відносини з ним не припиняються, розрахунковий період визначають в загальному порядку згідно з Порядком № 100.

Доплата до середньої. Така доплата включається до розрахунку:

а) середньої зарплати згідно з Порядком № 100 в усіх випадках її збереження, оскільки:

• вона не зазначена в п. 4 Порядку № 100;

• нарахована за відпрацьований час (абз. 3 п. 2 Порядку № 100);

б) денного заробітку — як частина основної зарплати за відпрацьовані працівником дні.

Коригування середньої

Відзначимо, що у разі переведення на іншу роботу працівника (посаду), коригування виплат, що включаються до розрахунку середньої зарплати, ми не проводимо (п. 10 Порядку № 100).

А що ж робити, якщо підвищення окладів відбулося в період роботи на новій чи на старій посаді?

Як у таких ситуаціях проводити коригування?

Тут треба запам’ятати правило: якщо підвищення окладів відбулося на підставі законодавчих актів або рішень, передбачених у колдоговорі, у розрахунковому періоді або в періоді, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, то коригування здійснюється за тією посадою, яку працівник займав на момент підвищення посадових окладів. Якщо оклад (тарифна ставка) працівника підвищився під час роботи на новій посаді, то коригуванню підлягатиме тільки зарплата за новою посадою. Якщо підвищення окладів відбулося в розрахунковому періоді за старою посадою, то зарплату до підвищення коригують на коефіцієнт підвищення за старою посадою. Деталі — у консультації «У розрахунковому періоді підвищили оклади: коригуємо відпускні» // «ОП», 2019, № 15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі