Теми статей
Обрати теми

«Ковідна» доплата у розрахунку середньої зарплати

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Протягом 2020 року уряд підтримує працівників, які задіяні у боротьбі з інфекційною хворобою COVID-19. Зокрема, їм підвищили заробітну плату шляхом установлення доплат.

Так, працівникам, які безпосередньо беруть участь у ліквідації епідемії COVID-19, установлені такі доплати до заробітної плати:

• згідно з ч. 2 п. 5 розд. ІІ Закону України від 17.03.2020 р. № 533-IX (далі — Закон № 533) — у розмірі до 300 %;

• згідно з постановою КМУ «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я» від 19 червня 2020 р. № 610 (далі — постанова № 610) — у фіксованих розмірах.

Зазначені доплати нараховуються до заробітної плати та включаються у фонд оплати праці у складі додаткової заробітної плати.

При цьому «ковідні» доплати встановлені на певний період.

Та чи слід ці доплати враховувати у розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100? У статті «Тимчасова доплата медикам VS середня зарплата» // «ОП», 2020, № 21 ми розкрили цю тему і вважаємо, що такі доплати слід ураховувати при обчисленні середньої зарплати.

У листі, що коментується, фахівці Мінекономіки повністю солідарні з нами. Вони надали чітку обґрунтовану відповідь — «ковідна» доплата враховується при обчисленні середнього заробітку.

Підставою для її включення у розрахунок середньої зарплати є норми п. 3 Порядку № 100.

Відповідно до нього у розрахунок середньої зарплати у всіх випадках її обчислення включаються основна заробітна плата, доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час, суміщення професій і посад, розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками-почасовиками, високі досягнення в праці (високу професійну майстерність), умови праці, інтенсивність праці, керівництво бригадою, вислугу років та інші); виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо.

При цьому перелік виплат, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, у п. 3 Порядку № 100 не обмежено — зазначають фахівці Мінекономіки.

Тобто можна стверджувати, що встановлені законодавством «ковідні» доплати мають право на участь у розрахунку всіх видів відпускних, компенсації за дні невикористаних відпусток, оплати днів відрядження та курсів підвищення кваліфікації, «донорських» виплат тощо.

Разом із цим п. 4 Порядку № 100 містить перелік виплат, які не враховуються у розрахунку середньої заробітної плати. І він є вичерпним. «Ковідних» доплат у ньому не зазначено.

Отже, доплати працівникам, зайнятим на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, згідно з ч. 2 п. 5 розд. ІІ Закону № 533 та постановою № 610 враховуються при нарахуванні середньої заробітної плати у всіх випадках її обчислення.

«Ковідні» доплати включають у розрахунок середньої заробітної плати у тому розмірі, в якому вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі (ч. 3 п. 3 Порядку № 100).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі