Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилки у лікарняному листі

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
У попередній статті (див. «Каверзи лікарняного листа: лицьовий бік бланка» // «ОП», 2020, № 19) ми розглянули проблемні точки заповнення лицьового боку бланка лікарняного листа. Сьогодні поговоримо про «пастки» зворотного боку лікарняного листа (далі — ЛЛ).

Якщо помилка вже є

Найцікавіше, що Інструкція № 532* не містить ні приписів щодо заповнення зворотного боку бланка лікарняного листа, ні порядку виправлення помилок у ньому.

* Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП від 03.11.2004 р. № 532/274/136/-ос/1406.

Незважаючи на це, виправляти огріхи, допущені у ЛЛ, важливо і потрібно. Для цього можна скористатися:

• загальними правилами виправлення помилок у первинних документах, передбаченими розд. 4 Положення № 88**;

** Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

• методами виправлення помилок, прописаними для медиків, — п. 4.5 Інструкції № 532.

Узагальнюючи вимоги вказаних документів, доходимо таких висновків.

1. Помилки підлягають виправленню відповідальними особами, які їх допустили. Помилився кадровик — виправляє кадровик. Помилився член комісії з соцстрахування — виправляє він же.

2. Виправляють помилки коректурним способом. А саме:

• закреслюють неправильний текст;

• зверху записують правильний варіант.

Закреслення здійснюється однією рисою так, щоб можна було прочитати виправлене.

Одночасно (на полях бланка) роблять запис про зроблене виправлення: «Виправленому «…» на «…» вірити». Запис завіряється підписом відповідальної особи (що допустила і виправляє помилку).

А якщо заповнили рядок, в який не треба було нічого писати? Наприклад, заповнили рядок «До роботи стати з «…», а працівник продовжує хворіти — є відповідна відмітка на лицьовому боці бланка.

Тоді «відповідальному» за помилку на полях бланка треба зробити такий запис: «Рядок «…» вважати незаповненим» і підтвердити підписом.

І ще, намагайтеся біля кожного запису про виправлення (на полях) ставити, окрім підпису, — дату виправлення (п. 4.4 Положення № 88).

А скільки виправлень допускається?

Якщо лікар на виправлення третьої помилки в лікарняному листі не має права, то для роботодавця не усе так суворо. Для його представників кількість виправлень на бланку ЛЛ не обмежена.

Головне — усе зробити за правилами і не використовувати коригуючі або інші аналогічні засоби.

ВАЖЛИВО!

Обмеження — «не більше двох виправлень» — Інструкцією № 532 встановлено тільки для випадків заповнення лицьового боку бланка. Для зворотного боку ЛЛ таке обмеження не діє.

Термін виправлення помилок у листках непрацездатності не встановлений. Але краще потурбуватися про це до того, як ФСС проведе виїзну перевірку.

А тепер розглянемо конкретні ситуації.

Довідка про зарплату

Підкажіть, на зворотному боці ЛЛ розділ «Довідка про заробітну плату» можна взагалі не заповнювати чи якусь інформацію, наприклад підсумкову суму, треба все-таки вказувати?

Цей розділ ЛЛ дозволяється не заповнювати, якщо розрахунок середньої заробітної плати здійснюється автоматизовано.

При цьому до листка непрацездатності обов’язково додається розрахунок, оформлений аналогічно листку непрацездатності, завірений підписом керівника і головного бухгалтера та печаткою (листи ФСС з ТВП від 20.07.2016 р. № 2.4-46-1257 // «ОП», 2016, № 18, с. 5).

При цьому врахуйте, що йдеться тільки про «довідку» і тільки тому, що бланк діючого листка непрацездатності не відповідає нормам чинного законодавства.

Розділ ЛЛ «Належить до виплати», рядок «Включено до платіжної відомості за… місяць 20… р.» і підписи з печаткою підлягають заповненню!

Страховий стаж

Чи можна на зворотному боці ЛЛ інформацію про страховий стаж додатково вказувати в місяцях, оскільки це тепер потрібно в Заяві-розрахунку?

Йдеться про заповнення розділу зворотного боку ЛЛ «Страховий стаж на день настання непрацездатності», яким займається відділ кадрів.

Питання пов’язане з формою Заяви-розрахунку. Дані про страховий стаж в її графи (гр. 21 і 22) треба заносити в місяцях. Ну а оскільки цією інформацією володіють кадровики, а заповнюють її в Заяві-розрахунку бухгалтери, то передавати «кадрову» інформацію про стаж у місяцях у бухгалтерію зручніше через бланк лікарняного листа.

Так от, ФСС вважає внесення такої інформації у ЛЛ допустимим (див. роз’яснення від 01.11.2018 р. на сайті ФСС fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/961183). Тобто, окрім загальних даних про стаж (шляхом підкреслення відповідного періоду), відділ кадрів (уповноважений) у цій частині бланка може записати додатково інформацію щодо стажу застрахованої особи в місяцях.

Сума допомоги

Чи треба у ЛЛ вказувати окремо суму допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок ФСС і суму лікарняних за рахунок роботодавця в розділі «Належить до виплати»?

Ні, не потрібно. Заповнюючи розділ «Належить до виплати», бухгалтер:

• у графу «З якого часу і до якого» переносить період хвороби з розділу I, який заповнив табельник (вписуєте день, з якого лікарняний підлягає оплаті, і день, по який його оплачують);

• у графу «За скільки днів (годин)» — кількість календарних днів, що підлягають оплаті, з розділу III, який заповнила комісія із соцстрахування;

• у графі «Розмір допомоги в % до заробітної плати» проставляє процентівку з розділу III, який заповнила комісія із соціального страхування;

• у графі «Денна (годинна) допомога в грн і коп.» зазначає розмір денної виплати з урахуванням обмежень, установлених Законом про соцстрахування і Порядком № 1266;

• у графу «Усього нараховано» вписує загальну суму лікарняних з урахуванням обмежень, установлених Законом про соцстрахування і Порядком № 1266;

• у рядку «(усього нараховано — сума словами)» вказує загальну суму допомоги в гривнях словами, копійки — цифрами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі