Теми статей
Обрати теми

Важкі пологи: визначаємо статус лікарняного

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
У зв’язку з важкими пологами працівниці виданий додатковий лікарняний лист. При цьому в ньому проставлена відмітка «первинний». У медустанові наполягають, що все зробили правильно. Як бути?

Перш ніж відповісти на це запитання, нагадаємо: листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається відразу в загальному випадку на 126 календарних днів (п. 6.1 Інструкції № 455*).

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Такий лікарняний лист відкривається з 30-го тижня вагітності і засвідчується підписом лікуючого лікаря, завідуючого жіночою консультацією.

У разі передчасних або багатоплідних пологів, ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді за місцем нагляду за вагітною додатково видається листок непрацездатності на 14 календарних днів** (п. 6.2 Інструкції № 455).

** Окрім жінок, віднесених до першої — четвертої категорій постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС.

Як бачите, у зазначеній нормі не сказано, який це має бути лікарняний лист (первинний або лист-продовження), що і збило з пантелику працівників медустанови.

Проте не варто забувати, що період відновлення після пологів (особливо якщо були ускладнення) не є окремим страховим випадком, а вважається продовженням періоду тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, за який і був виписаний перший лікарняний лист на 126 календарних днів (див. роз’яснення Держпраці в Полтавській області***).

*** pl.dsp.gov.ua/archives/6055.

Підтверджує це п. 1.3 Положення № 189****. Згідно із зазначеною нормою: випадок тимчасової непрацездатності вважається новим тільки при виникненні іншого захворювання, відпустки у зв’язку з вагітністю.

**** Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затверджене наказом МОЗ від 09.04.2008 р. № 189.

Виходить, у додатковому ЛЛ повинна стояти відмітка «продовження листка №___».

У свою чергу, на підставі такого лікарняного листа, комісія (уповноважений) із соціального страхування приймає рішення про призначення виплати допомоги.

Зверніть увагу: розмір допомоги в цьому випадку визначається виходячи з тієї ж середньоденної зарплати за один календарний день, яка була розрахована для оплати першого лікарняного по вагітності та пологах.

Якщо ж у додатковому лікарняному листі стоїть відмітка «первинний», таку помилку треба виправити.

У разі відмови працівників медустанови внести правки в листок непрацездатності, комісія із соціального страхування роботодавця має право:

• письмово звернутися безпосередньо до головлікаря установи охорони здоров’я, якою був виданий лікарняний лист, з проханням вказати причину відмови у виправленні ЛЛ;

• направити запит до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласної, міської державної адміністрації, в підпорядкуванні якого знаходиться заклад охорони здоров’я, що видав ЛЛ (лист МОЗ від 12.06.2017 р. № 3.04.02-Н-7698/6898-зв // «ОП», 2017, № 22, с. 17).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі