Теми статей
Обрати теми

Відрядження: якщо оплатити не «за правилами»?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Кучерова Оксана, юрист
Життя після послаблення карантину входить у звичну колію. Підприємства, установи, організації поспішають надолужити прогаяне, поновлюючи старі ділові зв’язки та підшукуючи нових клієнтів. Для цього співробітників знову починають відправляти у відрядження. Знову гостро постає питання: що буде, якщо оплатити дні відрядження не за середньою, а як звичайні робочі дні? Зараз розповімо.

Нагадаємо: службове відрядження — це поїздка працівника за розпорядженням керівника держоргану, підприємства (установи, організації) на певний строк для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

Оплата праці працівників, направлених у службове відрядження, здійснюється:

• або згідно з трудовим (колективним) договором;

• або виходячи із середньоденної зарплати;

залежно від того, який із цих показників буде більше.

Детальніше про те, як правильно оплатити період відрядження, читайте у статті «Дні відрядження: оплачуємо правильно» // «ОП», 2020, № 15.

Увага! Для держслужбовців діють окремі правила — їм дні відрядження завжди оплачують як звичайні робочі дні (ч. 5 ст. 42 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII).

Повернемося до проблеми, що розглядається. Що ж загрожує роботодавцеві, якщо відрядження оплатили як звичайні робочі дні, а повинні були нарахувати середню зарплату (вона виявилася вище)? Будемо відверті: нічого хорошого.

Річ у тому, що контролери дуже люблять підтягувати виплати в меншій, ніж передбачено чинним законодавством, сумі, під порушення мінімальних гарантій у сфері оплати праці.

І тут проти роботодавців працює ст. 12 Закону про оплату праці. У ній прямо прописано, що гарантії та компенсації працівникам, направленим у службові відрядження, вважаються мінімальними державними гарантіями. Це підтверджує і свіжа судова практика, яка якраз грає на руку контролерам (постанова ВС від 22.05.2020 р. у справі № П/811/1996/17).

У цій справі інспекторами праці було встановлено, що підприємство порушило ч. 4 ст. 121 КЗпП, оплативши 4 працівникам роботу в службовому відрядженні в розмірі нижче середнього заробітку. У результаті до підприємства застосували штраф у розмірі 128 тис. грн як за порушення мінімальних гарантій в оплаті праці (станом на 2017 рік). Хоча недоплачена сума становила всього 71,16 грн.

Як бачимо, з гарантіями та компенсаціями працівникам, направленим у службові відрядження, жарти лихі. Але є й радісні новини. Цей спір виник у 2017 році і розглядався за законодавством того часу.

Наразі ж завдяки недавньому оновленню КЗпП:

• зменшено суму штрафу за недотримання мінгарантій у сфері оплати праці до 2 МЗП за кожного «скривдженого» працівника;

• закріплено правило: якщо роботодавець виправив таке порушення у строк, встановлений у приписі, то не штрафуватимуть.

Детальніше читайте у статті «Трудові» штрафи по-новому: чи стане легше роботодавцям» // «ОП», 2020, № 3.

Тому порада така: строго виконуйте вимогу ст. 121 КЗпП.

Оплачуйте дні відрядження за більшою сумою. Якщо ви помилилися — постарайтеся виправитися. Це вбереже вас від штрафних санкцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі