Теми статей
Обрати теми

Відпустка з подальшим звільненням: що робити, коли вклинився лікарняний

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник з 1 вересня 2020 року пішов у щорічну відпустку з наступним звільненням (за власним бажанням) 16 вересня 2020 року (в останній день відпустки). З 14 вересня 2020 року він захворів. Останній день хвороби — 23 вересня 2020 року. Чи можна звільнити працівника за таких умов 16 вересня? Як бути з відпусткою, що збіглася з лікарняним? Чи оплачувати лікарняний після звільнення?

Звільняємо з ініціативи працівника

З власної ініціативи працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні (ч. 1 ст. 38 КЗпП). Перебування працівника на лікарняному не є перешкодою для звільнення на такій підставі.

Заборону щодо звільнення працівника під час перебування його на лікарняному містить ч. 3 ст. 40 КЗпП. І ця заборона стосується звільнення з ініціативи роботодавця!

У ситуації, що розглядається, бажання звільнятися виходить від працівника. Тому роботодавець має право звільнити працівника саме у той день, який зазначив працівник у заяві на звільнення. І тимчасова непрацездатність не стане у заваді.

Інша річ, коли працівник відкликає свою заяву на звільнення. КЗпП не містить прямої норми про право або заборону таких дій. Якщо працівник передумав звільнятися і надав роботодавцю письмову вимогу про відкликання заяви про звільнення (до зазначеного в ній дня звільнення), то роботодавець, як правило, звільнення не проводить.

Як показує судова практика, у разі відмови роботодавця щодо відкликання заяви про звільнення працівником, — ваги правосуддя здебільшого схиляються на бік працівника. Виняток становлять випадки, коли на місце працівника, який звільняється, вже запрошена особа в порядку переведення з іншого підприємства, установи, організації (ч. 5 ст. 24, ч. 2 ст. 38 КЗпП).

У ситуації, яку ми розглядаємо, працівник заяву на звільнення не відкликав. У цьому випадку роботодавець повинен його звільнити за всіма правилами 16 вересня 2020 року. При цьому провести з працівником повний розрахунок.

Доля відпустки, яка збіглась з лікарняним

Щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку (ч. 2 ст. 80 КЗпП та ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки). Ця норма виключає одночасне перебування у щорічній відпустці та на лікарняному. Отже, за загальними правилами, на дні відпустки, які збіглися з днями хвороби, продовжуємо відпустку або переносимо невикористану частину відпустки на інший період*.

* Про те, як правильно перенести відпустку та оплатити лікарняні, ви можете прочитати у статті «Працівник захворів у відпустці: гарантії та оплатні нюанси» // «ОП», 2020, № 7.

Підставою для перенесення або продовження відпустки є належним чином оформлений лікарняний лист. Без нього про жодне перенесення відпустки йтися не може.

Увага!

Лікарняний, наданий у разі хвороби дитини працівника або членів родини, які потребують догляду, та який припав на період відпустки, не оплачується. Тому він не є підставою для перенесення/продовження щорічної відпустки.

У наведеній ситуації хворіє працівник, тому роботодавець повинен застосувати описані вище правила. Але ситуація ускладнена звільненням.

Припустимо, що роботодавець дізнався про хворобу працівника з його слів (до звільнення). На момент звільнення працівник не надав листок непрацездатності. Тут діємо за таким алгоритмом.

img 1Звільняємо за загальними правилами. Роботодавець звільняє працівника із раніше визначеної дати. При цьому роботодавець нараховує йому існуючу на той момент компенсацію за невикористану відпустку (якщо така є) і повністю розраховується. Перерахунок відпускних роботодавець не проводить, тому що немає для цього підстави (лікарняного листа). Без наданого правильно оформленого листка непрацездатності роботодавець не має права перераховувати відпустку працівнику. Навіть якщо знає, що у працівника відкрито лікарняний.

img 2Сторнуємо відпускні за дні збігу з лікарняним. Після надання експрацівником листка непрацездатності, оформленого у встановленому порядку (після звільнення), роботодавець сторнує відпускні за дні збігу з хворобою. Адже одночасне перебування і у відпустці, і на лікарняному законодавство не передбачає. Лікарняний лист роботодавець повинен оплатити. Тому відпускні, які були виплачені за дні хвороби, сторнуємо.

img 3Донараховуємо компенсацію за невикористану відпустку. Після проведення перерахунку відпускних у експрацівника з’явилися дні невикористаної щорічної відпустки, за які роботодавець повинен виплатити компенсацію.

Інакше кажучи: дні відпустки, які збіглись із лікарняним, трансформуються у дні невикористаної відпустки, за які потрібно виплатити компенсацію при звільненні. За умовами, які наведені вище, — це 3 дні (14, 15 та 16 вересня). Для наочності продемонструємо це на рисунку (нижче).

Зауважте, якщо початок відпустки та звільнення припадають на один місяць (як у наведеному випадку), середньоденна зарплата для нарахування компенсації за дні невикористаної відпустки буде така сама, як і для розрахунку відпускних.

Тобто сума сторнованих відпускних і сума донарахованої компенсації буде однаковою (результат донарахувань дорівнюватиме «0»).

Якщо початок відпустки та дата звільнення припадають на різні місяці, то середньоденна зарплата для розрахунку компенсації за невикористану відпустку буде інша, ніж та, яка була розрахована для визначення суми відпускних. У результаті може статися так, що сума компенсації за невикористану відпустку буде меншою за суму відпускних, які були виплачені працівнику раніше. Для того щоб утримати різницю з наступних виплат (оплати перших п’яти днів непрацездатності), радимо отримати заяву експрацівника на таке утримання.

Оплачуємо лікарняний після звільнення

На підставі листка непрацездатності, що засвідчує початок хвороби працівника до його звільнення, та за результатами позитивного рішення комісії із соцстрахування (протоколу) роботодавець повинен нарахувати лікарняні експрацівнику. Чому повинен? Ось дивіться.

1. Право на матеріальне забезпечення у застрахованої особи виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення) згідно з ч. 1 ст. 19 Закону про соцстрахування (ср. ).

2. Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності незалежно від звільнення (ч. 2 ст. 22 Закону про соцстрахування).

3. Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) за рахунок коштів роботодавця (п. 2 Порядку № 440*, ч. 2 ст. 22 Закону про соцстрахування).

* Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440.

У ситуації, що розглядається, лікарняний, наданий працівником після звільнення, підлягає оплаті, тому що страховий випадок настав під час перебування працівника у трудових відносинах з роботодавцем.

Оплата буде здійснена таким чином:

• за рахунок роботодавця будуть оплачені лише перші три дні хвороби з п’яти — це 14, 15 і 16 вересня 2020 року. Тобто тільки ті дні, протягом яких були трудові відносини. Саме за ці дні роботодавець повинен компенсувати працівнику втрату заробітку. Про те, що за рахунок роботодавця оплачуються лише ті дні, за які працівник втратив заробіток, свого часу говорили й фахівці Мінсоцполітики у листі від 19.01.2012 р. № 26/18/99-12. Фахівці ДФС, надаючи роз’яснення** щодо нарахування ЄСВ на лікарняні звільненого працівника, теж говорили про обов’язковість оплати лікарняних за рахунок роботодавця тільки в межах трудових відносин;

** zak.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/274695.html

• за рахунок Фонду — починаючи з шостого дня хвороби й до відновлення працездатності (з 19 по 23 вересня 2020 року).

А от дні хвороби 17 і 18 вересня не будуть оплачені.

На рисунку (нижче) покажемо порядок оплати днів хвороби за рахунок роботодавця та за рахунок Фонду.

img 4

Відпустка перед звільненням і лікарняний

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі