Теми статей
Обрати теми

Працівник захворів у відпустці: гарантії та оплатні нюанси

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Сьогодні всі новини рясніють лише однією темою — про коронавірус. І тоді, як уряд уводить усе більш жорсткі заходи з метою убезпечити людей від поширення інфекції, багато хто з нас так само вживає запобіжні заходи. Наприклад, ті, хто не може працювати дистанційно, йдуть у щорічну відпустку і самоізолюються. Але навіть там вони цілком можуть захворіти. Що робити в таких випадках (із уже виплаченою сумою відпускних, з оплатою лікарняного і відпусткою загалом), розповімо в нашій сьогоднішній статті.

Продовжуємо/переносимо?

Якщо тимчасова непрацездатність працівника настала в період щорічної відпустки, додаткової відпустки на дітей і цей факт засвідчений в установленому порядку, таку відпустку (ст. 80 КЗпП і п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки):

• або продовжують;

• або переносять на інший період.

Але попереджаємо: скористатися такою можливістю (тобто перенести або продовжити відпустку) можна, тільки якщо дотримані такі умови.

1. Захворів сам працівник.

Річ у тому, що ст. 80 КЗпП (як і ст. 11 Закону про відпустки) не передбачає можливості перенести або продовжити відпустку у разі хвороби дитини або члена сім’ї, за яким працівник здійснював догляд.

2. Тимчасова непрацездатність настала в період:

• щорічної відпустки (основної і додаткової);

• додаткової відпустки на дітей (ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки).

А ось інші види відпусток у разі хвороби працівника перенесенню та продовженню не підлягають. Це означає: у разі хвороби працівника відпустку без збереження зарплати, творчу відпустку, навчальну відпустку і додаткову «чорнобильську» відпустку не продовжують і не переносять (лист Мінпраці від 17.11.2006 р. № 415/13/116-06).

3. Тимчасова непрацездатність засвідчена в установленому порядку.

У загальному випадку таким засвідчуючим документом є листок непрацездатності (п. 1.1 Інструкції № 455*).

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Але тут є один виняток — якщо працівник надасть довідку про проходження обстеження у спеціалізованому лікувально-профілактичному закладі (лист Мінпраці від 20.08.2010 р. № 233/18/99-10). Як стверджує МОЗ у своєму листі від 26.05.2007 р. № 3.51-4/4272-Д/3-6759, така довідка є документом, що засвідчує тимчасову непрацездатність громадян нарівні з листком непрацездатності.

Вона видається громадянам лікувально-профілактичною установою в довільній формі на підставі п. 2.17 Інструкції № 455 і засвідчується підписом головного лікаря і печаткою такої установи.

Крім того, нагадуємо, що працівники-сумісники для оплати днів хвороби подають копію листка непрацездатності, засвідчену підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

А як бути, якщо працівник захворів під час відпустки в іншій країні? Після приїзду такий працівник повинен обміняти документи, що засвідчують його тимчасову непрацездатність під час тимчасового перебування за межами іншої держави, на листок непрацездатності згідно з рішенням лікарсько-консультаційної комісії лікувально-профілактичної установи за місцем проживання або роботи (п. 1.12 Інструкції № 455). Такий лікарняний лист і буде підставою для перенесення/продовження відпустки у зв’язку з хворобою.

Важливо!

Підставою для продовження/перенесення відпустки є лише належним чином оформлений листок непрацездатності.

Той факт, що лікарняний лист не підлягає оплаті (наприклад, у ньому є відмітка про те, що захворювання або травма сталися в результаті алкогольного, токсичного або наркотичного сп’яніння), значення не має. На це вказували фахівці Мінсоцполітики у своєму листі від 17 липня 2017 року № 1922/0/101-17/284 // «ОП», 2017, № 15.

А якщо у відпустці захворіла дитина? Як було сказано вище, на період хвороби дитини відпустка працівника не переноситься і не продовжується. Річ у тому, що ч. 6 ст. 22 Закону про соцстрахування і п. 3.11 Інструкції № 455 установлюють заборону на видачу листка непрацездатності працівникові, який перебуває відпустці та доглядає за хворою дитиною.

Але, на практиці, працівник, у якого захворіла дитина, не завжди говорить лікареві про те, що він перебуває у відпустці. Тому лікарняний лист може бути виданий. У цій ситуації лікарняний лист, що припадає на період відпустки, не оплачують. Дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період, коли працівник після відпустки повинен був вийти на роботу, підлягають оплаті в загальному порядку. Що ж, якщо всі умови дотримані, перейдемо до порядку оформлення перенесення/ продовження відпустки через хворобу.

Оформляємо документи

Увага! Переносити або продовжувати відпустку — це спільне рішення працівника та роботодавця (лист Мінсоцполітики від 11 липня 2018 року № 1213/0/101-18/284 // «ОП», 2018, № 15). Дата початку продовженої/перенесеної відпустки встановлюється тільки зі спільної згоди обох сторін.

Для цього працівник повинен (після закінчення відпустки або хвороби — залежно від того, що відбудеться раніше) надати роботодавцю:

• заяву з проханням продовжити (перенести) відпустку у зв’язку з хворобою (і зазначити в ній нову дату і тривалість відпустки);

• оформлений належним чином листок непрацездатності.

Роботодавець (у разі згоди) оформляє відповідний наказ (розпорядження) про продовження (перенесенні) відпустки (листи Мінсоцполітики від 31.01.2012 р. № 30/13/133-12 і від 21.03.2019 р. № 369/0/206-19 // «ОП», 2019, № 7, с. 6). З цим наказом слід ознайомити працівника під підпис.

На підставі наказу (розпорядження) вносяться зміни до графіка відпусток. При цьому не забудьте врахувати вимоги:

ст. 10 Закону про відпустки, що містять перелік осіб, яким відпустка повинна надаватися в зручний для них час;

ст. 12 Закону про відпустки (про неділиму частину відпустки і граничні строки надання невикористаної частини відпустки). Про це якраз і поговоримо детальніше далі.

Особливості перенесення

Перенести відпустку (частину відпустки) через хворобу — означає перенести невикористану у зв’язку з хворобою відпустку (частину відпустки) на інший період. Нагадаємо, що при цьому треба виконати такі умови:

• невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівникові, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка;

• основна безперервна частина щорічної відпустки працівника повинна складати не менше 14 календарних днів.

Водночас, надаючи відпустку на 14 календарних днів і більше, тим самим дотримуючись вимоги про безперервну частину щорічної відпустки, роботодавець не може знати, що відпустка урветься на дні хвороби. І у зв’язку з цим може вийти, що роботодавець не виконав умову про надання безперервної частини щорічної відпустки не менше 14 календарних днів. І що ж робити в такій ситуації?

На це запитання наша редакція отримала відповідь фахівців Мінсоцполітики.

На думку Мінсоцполітики, надавши працівникові щорічну відпустку тривалістю 14 календарних днів і більше, роботодавець уже виконав умову, прописану в частині першій ст. 12 Закону про відпустки. А в тому, що безперервна частина відпустки була розірвана лікарняним, він не винен. Тому й жодного порушення в його діях немає (лист Мінсоцполітики від 25.07.2019 р. № 1115/0/206-19 // «ОП», 2019, № 16, с. 9).

Зверніть увагу, відпустку «на дітей» продовжують у такому ж порядку (ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки).

І ще один нюанс. Оскільки відпустку надають в календарних днях і при визначенні її тривалості не враховують святкові та неробочі дні, то й переносять її з урахуванням таких правил, тобто:

• на ту кількість календарних днів, які зазначені в лікарняному листі;

• без урахування святкових/неробочих днів, що припали на період хвороби.

Наприклад, працівник у відпустці з 02.03.2020 р. (на 14 календарних днів). Але з 5 по 11 березня 2020 року (7 календарних днів) він хворів (є лікарняний лист).

У цьому випадку за заявою працівника відпустку треба продовжити на 6 календарних днів, а не на 7 (як зазначено в лікарняному листі). Оскільки на період хвороби припав святковий день — 8 Березня (Міжнародний жіночий день). Цей день оплачується як період тимчасової непрацездатності.

Нюанси продовження

Продовжити відпустку через хворобу — означає надати невикористану її частину відразу після закінчення хвороби або оформленої раніше відпустки.

Але як визначити цю дату?

У разі коли працівник продовжував хворіти навіть після того, як закінчилася його відпустка (період хвороби захопив і період відпустки, і період, коли працівник повинен був приступити до роботи), запитань не виникає.

Відпустку продовжуємо з дня, що настає за закінченням хвороби. А як бути, якщо період хвороби почався і закінчився в період відпустки? На думку фахівців Мінсоцполітики, якщо період хвороби працівника повністю припав на період щорічної відпустки, то продовжена відпустка розпочинається з дня, коли працівник повинен був приступити до роботи (лист Мінсоцполітики від 21.03.2019 р. № 369/0/206-19 // «ОП», 2019, № 7).

І не забувайте, при розрахунку кількості днів, на які планується продовжити відпустку, не включайте до них святкові та неробочі дні, що припали на період хвороби.

Оплата днів відпустки

Оплата продовжених/перенесених днів відпустки залежить від місяця її початкового надання та дати, з якої продовжують / на яку переносять відпустку. Якщо день початку продовженої/перенесеної відпустки:

а) збігся з місяцем її первісного надання, то відпускні, виплачені до початку відпустки, не перераховують. Працівникові донараховують суму лікарняних за період тимчасової непрацездатності;

б) припадає на наступний місяць після її первісного надання, то доведеться розрахувати нову середню зарплату згідно з Порядком № 100. При цьому потрібно:

• сторнувати суму відпускних, що припадають на дні перебування працівника на лікарняному (у місяці, в якому працівник надасть лікарняний лист);

• нарахувати суму лікарняних;

• нарахувати суму відпускних за календарні дні продовженої відпустки виходячи з нової середньої зарплати (виходячи з нового розрахункового періоду, який передує місяцю надання продовженої/перенесеної відпустки).

І не забудьте: при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу продовженої відпустки включити до заробітку і щойно нараховані лікарняні (лист Мінсоцполітики від 21.03.2019 р. № 369/0/206-19).

Оплата днів хвороби

У разі хвороби працівника в період його перебування в щорічній відпустці або в додатковій відпустці «на дітей» допомога по тимчасовій непрацездатності надається в загальному порядку (абзац п’ятий ч. 2 ст. 22 Закону № 1105, лист Мінпраці від 19.02.2009 р. № 34/13/116-09).

При визначенні суми лікарняних слід урахувати, що тимчасова непрацездатність оплачується:

• за всі календарні дні хвороби (включаючи робочі, вихідні, неробочі або святкові дні);

• згідно з Порядком № 1266.

Тобто оплата перших 5 днів хвороби відбувається за рахунок роботодавця, інші дні — за рахунок коштів ФСС.

Розмір лікарняних залежить від страхового стажу і наявності пільгового статусу у застрахованої особи.

Водночас на період дії карантину ФСС планує здійснювати виплати за лікарняними листами за розширеним переліком страхових випадків.

Так, нині завдяки правкам, унесеним до ст. 22 Закону про соцстрахування Законом № 533*, з’явився новий страховий випадок.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 533-IX.

Так, допомога по тимчасовій непрацездатності тепер надаватиметься на період перебування в установах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним контролем у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію і ліквідацію її спалахів і епідемій (новий п. 51 ст. 22 Закону про соцстрахування).

Наразі МОЗ, Мінсоцполітики та ФСС тільки готуються прописати в Інструкції № 455 порядок видачі лікарняних листів для зазначеного випадку.

Відомо лише те, що листок непрацездатності в цьому випадку буде оплачуватися як зазвичай: перші п’ять днів — за рахунок роботодавця, починаючи з 6-го дня непрацездатності — за рахунок ФСС. Істотною відмінністю від звичайних лікарняних є розмір такої допомоги.

Він установлений у розмірі 50 % середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу (ч. 2 ст. 24 Закону про соцстрахування).

У Інструкції № 455 чітко не описаний порядок видачі лікарняних листів у таких випадках. Тому поки очікуємо, коли він з’явиться.

Приклад

Працівникові надана щорічна основна відпустка: з 17 березня по 9 квітня 2020 року. Сума відпускних становила 3459,84 грн, а саме за 15 календарних днів березня — 2162,40 грн і за 9 календарних днів квітня — 1297,44 грн.

Проте з 18 по 31 березня 2020 року працівник хворів (надано належним чином оформлений лікарняний лист). Відпустку було вирішено продовжити на дні хвороби.

Зарплата за період березень 2019 року — лютий 2020 року становила 51176 грн (у тому числі за березень 2019 року — 4173 грн), зарплата за 10 відпрацьованих днів березня 2020 року — 2249,05 грн, сума нарахованих лікарняних з 18 по 31 березня — 2172,24 грн.

Передусім визначимо суму відпускних, нарахованих за період хвороби працівника.

Початок щорічної відпустки припав на 17 березня 2020 року, отже, розрахунковим періодом став березень 2019 року — лютий 2020 року. На підставі виплат за цей розрахунковий період була обчислена середня зарплата — 144,16 грн (51176 грн : (366 - 11)).

Кількість календарних днів відпустки, на які припала хвороба, — 14. Сума відпускних за дні березня, на які припав період хвороби, становитиме 2018,24 грн (144,16 грн × 14 к. дн.). Її потрібно буде відсторнувати.

Після затвердження наказу про продовження щорічної відпустки змінився місяць її надання. Дата початку продовженої відпустки — 10 квітня 2020 року, а тому для оплати днів продовженої відпустки треба визначати новий розрахунковий період і нову середню зарплату для продовженої відпустки.

Розрахунковим періодом буде квітень 2019 року — березень 2020 року.

У розрахунковому періоді заробітна плата, яка бере участь у розрахунку «середньої», становитиме:

51176,00 - 4173,00 + 2249,05 + (2162,40 - 2018,24) + 2172,24 = 51568,45 (грн),

де 51176, 00 — сума заробітної плати за період березень 2019 року — лютий 2020 року;

4173,00 — сума зарплати за березень 2019 року;

2249,05 — заробітна плата за 10 відпрацьованих днів березня 2020 року;

2162,40 — сума нарахованих відпускних за березень 2020 року;

2018,24 — сума відпускних, що припадає на дні хвороби працівника;

2172,24 — сума нарахованих лікарняних з 18 по 31 березня 2020 року.

Нова середньоденна зарплата становитиме:

51568,45 грн : 355 к. дн. = 145,26 грн,

де 355 — кількість календарних днів у розрахунковому періоді за винятком святкових та неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП.

Відпустку продовжуємо на кількість календарних днів, які припали на період хвороби, тобто на 14 календарних днів. Таким чином, сума відпускних за продовженою відпусткою становитиме:

145,26 грн × 14 к. дн. = 2033,64 грн,

де 145,26 — середньоденна заробітна плата продовженої відпустки;

14 — кількість календарних днів, на які продовжують відпустку у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

У результаті при продовженні основної відпустки на 14 календарних днів доведеться:

• відсторнувати нараховану раніше суму відпускних за період з 18 по 31 березня 2020 року — 2018,24 грн;

• нарахувати суму лікарняних за період з 18 по 31 березня 2020 року — 2172,24 грн;

• нарахувати суму відпускних за продовжену відпустку з 10 по 24 квітня 2020 року (відпустка збільшується на 1 святковий день — 19 квітня (Пасха), проте цей день не оплачується)2033,64 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі