Теми статей
Обрати теми

ПЛР-тест замість вакцинації: відстороняти працівника чи ні?

Кучерова Оксана, юрист
Із 08.11.2021 викладач був відсторонений від роботи у зв’язку з відсутністю щеплення від COVID-19. Чи має право викладач, окрім сертифіката чи довідки про протипоказання, надати ПЛР-тест чи тест на антиген для допуску до роботи?

Із уведенням обов’язкової вакцинації поширилося чимало чуток: і про можливе звільнення за відмову від щеплення, і про те, що працівників з однією дозою вакцини все одно потрібно відсторонювати, і про можливість використання ПЛР-тесту замість вакцинації. Про останнє й поговоримо.

Така плутанина з вакцинацією та ПЛР-тестуванням виникла через норми «карантинної» постанови № 1236*. Адже саме вона дозволяє знімати певні «ковідні» обмеження за наявності не тільки документа про вакцинацію, але й негативного результату тестування методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до здійснення заходу (відвідування закладу).

* Постанова КМУ «Про встановлення карантину…» від 09.12.2020 № 1236.

Проте слід розрізняти загальні норми цієї «карантинної» постанови та спеціальні норми Закону № 1645**. Останній чітко вказує, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. Такий перелік якраз затвердив МОЗ наказом № 2153***. Якщо ж працівник, який потрапив до цього переліку, відмовляється від вакцинації, то його мають відсторонити від роботи.

** Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III

*** Наказ МОЗ «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 04.10.2021 № 2153.

Як наголошує у своєму роз’ясненні**** Держпраці, фактом, який зумовлює закінчення строку відсторонення працівника від роботи, є:

**** dsp.gov.ua/faq/na-iakyi-strok-vidstoroniaietsia-pratsivnyk-vid-roboty-u-zv-iazku-z-vidmovoiu-abo-ukhylenniam-vid-vaktsynatsii-proty-covid-19/

• або закінчення дії карантину,

• або отримання працівником хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19, або ж довідки про абсолютні протипоказання.

Як бачите, наявність чи відсутність ПЛР-тесту чи тесту на антиген в цій ситуації жодної ролі не грає. До речі, й вимагати його пред’явлення після перебування у відпустці чи на лікарняному за загальним правилом заборонено, крім випадків, коли його проходження є обов’язковим. Деталі — у статті «Негативний ПЛР-тест: чи обов’язковий для виходу на роботу?» // «ОП», 2020, № 23.

Тож у ситуації, яка наведена в запитанні, не можна допускати до роботи викладача у разі пред’явлення ним негативного ПЛР-тесту. Якщо працівник не вакцинувався та не має абсолютних медичних протипоказань, він має бути відсторонений. Тож аби допустити його до роботи, потрібна або довідка про протипоказання, або документ про наявність хоча б однієї дози вакцини.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі