Теми статей
Обрати теми

Період відсторонення & Об’єднаний звіт

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці, Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
У листопаді та грудні деяких працівників відсторонили від роботи через відмову вакцинуватись від COVID-19. З такою ситуацією більшість бухгалтерів мають справу вперше. Тому виникли питання щодо відображення цього періоду в Об’єднаному звіті. Тож рушаймо розбиратися…

Відсторонення: «контрольні точки»

Спочатку нагадаємо ті положення щодо відсторонення від роботи, які дуже важливі для правильного заповнення Об’єднаного звіту:

1. Період відсторонення від роботи не підлягає оплаті.

2. На цей період не припиняються трудові відносини.

3. Для позначення невідпрацьованого часу при відстороненні у Табелі обліку робочого часу ми радимо використовувати позначку «І» / цифровий код «30» (інші причини неявок).

Зауважимо, що при відстороненні від виконання обов’язків держслужбовців Мінсоцполітики у листі від 22.04.2019 № 464/0/204-19 рекомендувало позначати невідпрацьовані дні буквеним кодом «Ін» / цифровим кодом «22» (інший невідпрацьований час, передбачений законодавством). Але майте на увазі, що форма Табеля носить рекомендаційний характер і при його заповненні можна вводити навіть власне позначення днів відсторонення. Тобто виходимо з того, як зручніше роботодавцю. Перейдемо до додатків Податкового розрахунку Об’єднаного звіту.

Д1 Податкового розрахунку

У Д1 не потрібно відображати дні відсторонення працівника від роботи. У жодному разі їх не можна показувати як дні відпустки без збереження зарплати, адже відсторонення не є такою відпусткою.

Чому не можна дні відсторонення показувати в графі 13 як дні відпустки за свій рахунок? Інформація з Д1 Об’єднаного звіту «сідає» у персоніфіковані дані працівника. Нею користуються не тільки податківці й пенсійники, а й працівники ФСС. А він, у свою чергу, контролює правильність розрахунку лікарняних.

Надалі при розрахунку лікарняних працівнику, в якого в розрахунковому періоді «спливе» час відсторонення, дні відсторонення виключати не можна. Це пов’язано з тим, що період відсторонення від роботи не віднесено до поважних причин, а тому зазначений період не виключається із розрахункового періоду при обчисленні середньоденної зарплати (див. лист ФСС від 03.03.2021 № 502-11-1).

А ось дні відпустки без збереження зарплати виключаються з розрахунку середньоденної зарплати тому, що цей період віднесено до поважних причин відсутності на роботі, які зазначені у п. 3 Порядку № 1266.

Тож неправильно вказавши дні відсторонення (як дні відпустки без збереження зарплати), ви можете наразитися на «листування» з фахівцями ФСС щодо правильності розрахунку лікарняних.

У графі 14 (кількість календарних днів перебування у трудових відносинах) вкажіть усі дні календарного місяця. Адже через відсторонення працівника трудові відносини з ним не перериваються.

Якщо працівника було відсторонено від роботи весь місяць, то не забудьте у Д1 показати порожній рядок з даними такого працівника. Обов’язково вкажіть усі дні звітного місяця як дні перебування його з установою (організацією) у трудових відносинах.

ЄСВ з МЗП

Важливим моментом при відстороненні від роботи працівника є те, що в місяці відсторонення зарплата може виявитися меншою за мінімальну.

У загальних випадках роботодавець повинен виконати вимоги ч. 5. ст. 8 Закону про ЄСВ щодо контролю мінімальної бази ЄСВ у місяці його нарахування, в разі якщо збігаються такі умови:

• для відстороненого працівника це основне місце роботи і трудові відносини тривають всі робочі дні місяця;

• він не є особою з інвалідністю (ЄСВ 22 %);

• фактична база нарахування внеску за місяць виявилася меншою за мінімальну базу ЄСВ.

Зауважте, якщо за місяць у працівника немає взагалі зарплатних нарахувань (фактична база нарахування внеску — 0), то роботодавець не повинен нараховувати ЄСВ у розмірі мінвнеску через відсутність бази нарахування (лист ДФСУ від 31.03.2015 № 6667/6/99-99-17-03-01-15).

Отже, при нарахуванні ЄСВ на зарплату відстороненого працівника дотримуємося цих правил.

Числовий приклад

Як відобразити «зарплатну історію» відстороненого працівника у Д1, покажемо на прикладі.

Приклад. Працівника Лівого Ігора Михайловича (ІПН — 3444444411, основний, без інвалідності, без спецстажу, ПСП не користується) з 8 листопада 2021 року відсторонено від роботи у зв’язку з відмовою вакцинуватися проти COVID-19. Його зарплата за 5 відпрацьованих днів листопада становить 1363,64 грн. ЄСВ — 1320,00 грн, з них 300,00 грн — з фактичної бази нарахування, 1020,00 грн — з додаткової бази внеску (4636,36 грн). За грудень у працівника відсутні зарплатні нарахування, оскільки весь місяць він був відсторонений від роботи і не працював.

У Д1 за 4 квартал 2021 року:

• за листопад на працівника формуємо два рядки: один зарплатний і другий на додаткову базу;

• за грудень — один рядок. У працівника не було нарахувань, отже, і бази ЄСВ, і внеску (мінвнесок нараховувати не потрібно). Але у Д1 такого працівника все одно потрібно відобразити (див. рисунок).

img 1

Відсторонений працівник у Д1

У 4ДФ за 4 квартал 2021 року за працівником:

• за листопад інформацію про зарплату і податки показуємо за загальними правилами;

• за грудень не відображаємо такого працівника взагалі через відсутність доходу.

Прикріплені файли
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі