Теми статей
Обрати теми

Розрахунок при звільненні раніше строку: чи законно?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Чи можна провести остаточний розрахунок із працівником раніше дати звільнення?

Заглянемо в ст. 116 КЗпП. Ця норма свідчить: при звільненні працівника виплата усіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, робиться в день звільнення.

І тільки якщо працівник у день звільнення не працював, то вказані суми мають бути виплачені йому не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Виходить, формально проводити остаточний розрахунок із працівником раніше встановленого КЗпП строку не можна. Але! Пам’ятайте таке.

1. Відповідальність за таке «порушення» не передбачена.

Так, за порушення строків виплати заробітної плати працівникам передбачена відповідальність і згідно зі ст. 117 КЗпП, і згідно зі ст. 265 КЗпП. Але загрожує вона тільки тим роботодавцям, які затримали виплати працівникові, що звільнявся (а не виплатили їх завчасно).

Судіть самі. Стаття 117 КЗпП зобов’язує роботодавця, що не виплатив працівникові, який звільнявся, при остаточному розрахунку усі належні суми (за відсутності спору про їх розмір), виплатити йому середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

А ст. 265 КЗпП передбачені штрафи:

а) за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам:

• або більш ніж за один місяць;

• або їх виплату не в повному обсязі;

• або до одного місяця;

б) за ненарахування і невиплату вказаних виплат.

2. Контролери не проти проведення остаточного розрахунку з працівником раніше встановленого строку.

Наприклад, у разі, коли дія строкового трудового договору закінчується в день, який є вихідним для працівника і підприємства в цілому, фахівці Мінсоцполітики у своєму листі від 05.01.2018 р. № 9/0/22-18/134 рекомендують проводити остаточний розрахунок із працівником в його останній робочий день.

А фахівці Держпраці наполягають: у разі надання відпустки з подальшим звільненням розрахунок має бути зроблений в останній робочий день перед відпусткою (днем звільнення в трудовій книжці працівника буде вказаний останній день відпустки).

3. Працівник навряд чи звернеться до суду. Адже його права не були ущемлені.

Тому, на наш погляд, не буде великою помилкою, якщо ваш працівник звільняється 27.01.2021 р., а усі виплати він отримає трохи раніше, наприклад — 22.01.2021 р. (у день виплати авансу).

Але попереджаємо! Отримавши розрахунок (22.01.2021 р.), працівник може до дня звільнення (27.01.2021 р.):

• або передумати і відкликати свою заяву про звільнення;

• або захворіти.

Що ж, нічого страшного. У такому разі вам доведеться просто провести перерахунок. Унаслідок цього в першому випадку працівникові, що отримав «більший», ніж слід, аванс, дістанеться трохи менше зарплати, а в другому — зарплата, яка була виплачена за дні хвороби, буде сторнована, а замість неї нараховані лікарняні.

А ось що робити, якщо хвороба наздогнала працівника у відпустці, яку він узяв перед звільненням, — читайте в статті «Відпустка з подальшим звільненням: що робити, коли вклинився лікарняний» // «ОП», 2020, № 18.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі