Теми статей
Обрати теми

Догана: чи буде матдопомога до відпустки

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Посадовій особі ОМС оголошено догану. Чи можна такому працівникові виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки?

Порядок виплати матеріальної допомоги на оздоровлення посадовим особам ОМС установлено ст. 21 Закону № 2493* і п. 2 постанови № 268**.

* Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

** Постанова КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Згідно з цими нормами:

а) посадовим особам ОМС допомога на оздоровлення виплачується разом із наданням щорічної відпустки;

б) керівник ОМС має (у межах затвердженого фонду оплати праці) право виплачувати працівникам матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує розмір середньомісячної заробітної плати працівника.

Що це означає? Що посадовим особам ОМС допомогу на оздоровлення виплачують при наданні щорічної відпустки в розмірі не менше ніж посадовий оклад (це мінімальна межа), а за наявності коштів — у розмірі середньомісячного заробітку працівника. При цьому матеріальна допомога на оздоровлення до відпустки є обов’язковою виплатою і кошти на неї мають бути передбачені в кошторисах ОМС в обов’язковому порядку.

Більше подробиць про виплату матдопомоги до відпустки ви знайдете в статтях «Оздоровчі» працівникам органів місцевого самоврядування» // «ОП», 2020, № 11 і «Оздоровчі» в ОМС: оклад або «середня?» // «ОП», 2020, № 15.

Тепер що стосується догани. Така міра стягнення передбачена ст. 147 КЗпП і застосовується у випадках, коли працівник порушує трудову дисципліну.

Найнеприємніше, що протягом строку дії дисциплінарного стягнення до працівника не застосовуються заходи заохочення (ст. 151 КЗпП).

Виходить, працівник, якому оголосили догану, не має права розраховувати на заохочення. Але чи є «заохоченням» матдопомога на оздоровлення до відпустки?

Розпочнемо з того, що ст. 143 КЗпП дозволяє роботодавцеві застосовувати до працівників підприємств, установ, організацій будь-які заохочення, передбачені колективним договором і правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Детальніший перелік заохочувальних виплат містить ст. 2 Закону про оплату праці. До них належать:

• виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік;

• премії за спеціальними системами і положеннями;

• виплати в межах грантів;

• компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, не передбачені актами чинного законодавства або здійснювані понад установлені зазначеними актами норми.

Як бачите, «оздоровчих» до відпустки в цьому списку немає. Тобто якщо посадовій особі ОМС надається щорічна оплачувана відпустка, то допомогу на оздоровлення йому необхідно виплатити:

• в обов’язковому порядку;

• незалежно від факту оголошення такому працівникові дисциплінарного стягнення у вигляді догани. До речі, аналогічної позиції дотримується й Держпраці (kr.dsp.gov.ua/index.php/4420-me03-06-19).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі