Теми статей
Обрати теми

Оплата відпусток: нюанси розрахункового періоду

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Ще минулого року в наше життя несподівано увірвався карантин. Спочатку — на 1,5 місяця, які непомітно розтягнулися майже на 1,5 року. За цей час траплялося всяке: і простої, і карантинні відпустки, і самоізоляція. Чи враховувати такі періоди при розрахунку відпускних — розповімо в цій статті.

Простій

Для того, щоб визначити, включати період простою в розрахунок «відпускної» середньої чи ні, важливо знати, як він був оплачений: у розмірі 2/3 тарифної ставки (окладу) або середньої зарплати.

Якщо оплата простою була проведена у розмірі 2/3 тарифної ставки (окладу) працівника, то вважається, що такий період оплачений частково.

Тобто усі календарні дні, на які припадає період простою, доведеться виключити з розрахункового періоду (як час, коли працівник не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково).

Якщо ж період простою був оплачений у розмірі середньої зарплати — цей період з розрахункового періоду виключати не треба.

Буває і так, що час простою оплачують у розмірі окладу. У такому разі є два варіанти:

1) якщо оклад — це єдина складова зарплати працівника (зарплата = оклад), при розрахунку відпускних період простою викидати не треба;

2) якщо оклад — це лише складова зарплати (наприклад, у неї входить ще і «трудова» доплата до МЗП), тоді для розрахунку відпускних період простою доведеться виключити.

При цьому майте на увазі: якщо простій оформлений на тривалий період (наприклад, з 11 по 22 жовтня 2020 року), то з розрахункового періоду виключається увесь період простою разом з вихідними днями, які на нього припадають (лист Мінекономіки від 08.02.2021 р. № 4708-06/7891-09 // «ОП», 2021, № 5). Тобто з розрахункового періоду треба виключати не лише робочі, але і вихідні дні, що припадають на період простою.

Неповний робочий час

А ось відповідь на запитання, включати період роботи в режимі неповного часу в розрахунок відпускних чи ні, залежатиме від того:

• хто був ініціатором скорочення робочого часу (роботодавець чи працівник);

• як було скорочено робочий час працівника (це неповний робочий день чи неповний робочий тиждень або комбінація неповного робочого дня і неповного робочого тижня).

Ініціатор — роботодавець. Якщо ініціатором переведення на неповний робочий тиждень був роботодавець (на підставі ст. 32 КЗпП), то з розрахунку слід виключити робочі дні тижня, в які працівника не залучали до роботи.

Такої позиції давно дотримувалося Мінпраці (див. лист від 12.03.2007 р. № 66/06/186-07), нещодавно її підтвердило і Мінекономіки у своєму листі від 01.04.2021 р. № 4711-06/19889-07 // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 15.

Інша справа, якщо співробітник працював на умовах неповного робочого дня (хай і введеного за ініціативою роботодавця). Період цієї роботи з розрахунку не виключають.

Ініціатор — працівник. Якщо ж робота на умовах неповного робочого тижня — це ініціатива працівника (на підставі ст. 56 КЗпП), то виключати з розрахункового періоду вільні від роботи дні не треба (лист Мінекономіки від 05.01.2021 р. № 4709-06/235-07).

Тимчасова непрацездатність

Календарні дні, на які припадає тимчасова непрацездатність працівника, включаємо в загальну кількість календарних днів за розрахунковий період на загальних підставах.

Головне, щоб така тимчасова непрацездатність була підтверджена заповненим належним чином лікарняним листом.

Зверніть увагу! У період карантину лікарняні листи також виписувалися у зв’язку з самоізоляцією (з причиною непрацездатності «11»).

У загальному випадку такий листок непрацездатності оплачується у розмірі 50 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу. А період самоізоляції враховують при розрахунку відпускних на загальних підставах.

Інші періоди

Відпустка за свій рахунок. Дні відпустки без збереження зарплати як за ст. 25, так і за ст. 26 Закону про відпустки виключаються із загальної кількості календарних днів за розрахунковий період.

Проте якщо працівник відпочивав «за свій рахунок» довше, ніж передбачено в згаданих статтях, то «надлишок» відпускних днів вважається наданим незаконно і такі дні не виключають з розрахунку середньої заробітної плати.

Зазначимо, що в умовах карантину відпустка без збереження зарплати згідно з ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки може тривати від декількох днів до декількох місяців.

У зв’язку з цим при розрахунку відпускних врахуйте такі нюанси.

img 1Якщо надання відпустки без збереження зарплати переривалося вихідними днями — вихідні дні «не викидаємо» з розрахунку.

Приклад. У розрахунковому періоді «карантинна» відпустка без збереження зарплати була надана спочатку з 4 по 22 січня, потім з 25 по 29 січня 2021 року. Між «карантинними» відпустками працівник не приступав до роботи, оскільки були вихідні за графіком його роботи (субота і неділя — 23 і 24 січня).

Час, коли працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключаються з розрахунку відпускних.

Тому календарні дні, на які припадає карантинна відпустка, «викидаємо» з розрахункового періоду.

А ось вихідні дні (23 і 24 січня) під цей критерій не потрапляють. Не належать вони і до святкових/неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП (ср. ).

Відповідно такі дні виключати з розрахунку відпускних не треба.

img 2Святкові і неробочі дні, що припадають на період карантинної відпустки, не «викидайте» двічі з розрахункового періоду.

У нашому прикладі це один день — 7 січня (Різдво).

Відпустка для догляду за дитиною. Час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (6/16/18* років — згідно з медичним висновком) не бере участі в розрахунку середнього заробітку для оплати днів відпустки (абзац шостий п. 2 Порядку № 100).

* Залежно від захворювання дитини.

Приклад. Працівник іде у відпустку з 07.06.2021 р. На розрахунковий період (червень 2020 року — травень 2021 року) припали:

робота в режимі неповного робочого тижня (за наказом роботодавця) (з 1 липня по 31 серпня 2020 року) — працівник був зайнятий 2 дні на тиждень (понеділок і четвер);

тимчасова непрацездатність (з 20 по 30 жовтня 2020 року);

період простою (з 2 по 30 листопада 2020 року) — оплата здійснювалася виходячи з 2/3 окладу;

карантинна відпустка (з 8 по 24 січня 2021 року).

В інші періоди працівник працював у звичайному режимі. Які з перерахованих періодів увійдуть до розрахункового періоду?

img 3

Загальна кількість календарних днів, яка припадає на розрахунковий період (червень 2020 року — травень 2021 року), — 365 календарних днів.

Виключаємо з нього святкові і неробочі дні, які припадають на розрахунковий період (11 к. дн.).

Крім того, в розрахунковому періоді наш працівник:

працював у режимі неповного робочого тижня.

Оскільки ініціатором переведення на неповний робочий тиждень є роботодавець, з розрахункового періоду доведеться виключити 26 робочих днів, невідпрацьованих працівником за цей час (тобто вівторки, середи і п’ятниці, які припали на період з 1 липня по 31 серпня 2020 року);

хворів.

Календарні дні, на які припадає тимчасова непрацездатність працівника, включаємо в загальну кількість календарних днів за розрахунковий період;

перебував у простої.

Оскільки час простою був оплачений у розмірі 2/3 окладу, такий період виключаємо з розрахунку. Тобто 29 календарних днів, що припадають на цей період;

був у карантинній відпустці.

Усі календарні дні перебування в такій відпустці виключаємо з розрахункового періоду. У нашому прикладі — це 17 календарних днів.

Після нехитрих підрахунків отримуємо кількість календарних днів розрахункового періоду, яка братиме участь у розрахунку суми відпускних:

365 - 11 - 26 - 29 - 17 = 282 к. дн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі