Теми статей
Обрати теми

«Оздоровчі» при поділі щорічної відпустки

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник — посадова особа органу місцевого самоврядування (ОМС) хоче взяти 4 календарних дні щорічної основної відпустки і отримати матеріальну допомогу на оздоровлення. Чи можна виплачувати «оздоровчі» при наданні такої відпустки?

Нормативка. Посадовим особам МС надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законами України не передбачено тривалішої відпустки, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу (ч. 5 ст. 21 Закону № 2493*). Поряд з цим п.п. 3 п. 2 постанови № 268** передбачає право керівників ОМС у межах затвердженого фонду оплати праці виплачувати працівникам матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

* Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

** Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Тобто постанова № 268 дозволяє керівникові (за наявності коштів) прийняти рішення про виплату такої допомоги у розмірі середньомісячної зарплати***. При цьому конкретний порядок надання матеріальної допомоги має бути встановлений у Положенні про надання працівникам матеріальної допомоги, яке є додатком до колективного договору.

*** Позиції НАДС і Мінекономіки щодо встановлення розміру допомоги ми розглядали в статті «Оздоровчі» в ОМС: оклад або «середня»?» // «ОП», 2020, № 15.

Отже, виплата допомоги на оздоровлення прив’язана до факту надання щорічної відпустки.

Поділ відпустки. Згідно зі ст. 12 Закону про відпустки щорічну основну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. При цьому ця частина відпустки не обов’язково повинна бути першою її частиною.

У випадку поділу щорічної основної відпустки на частини допомога для оздоровлення виплачується за заявою працівника один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної основної відпустки. Таке роз’яснення надало Мінсоцполітики у листі від 12.06.2018 р. № 1006/0/101-18. При цьому при наданні другої частини цієї відпустки підстав для виплати допомоги немає незалежно від часу її надання.

Виходить, що при наданні «оздоровчих» потрібно відстежувати, за який робочий рік надається щорічна відпустка. І допомога прив’язується до однієї з частин поділеної щорічної відпустки робочого року.

Фахівці Мінекономіки у листі від 21.07.2015 р. № 409/13/116-15 вказували на те, що допомога на оздоровлення надається один раз на рік. Маючи на увазі саме календарний рік.

Отже, посадова особа ОМС має право на «оздоровчі» до 4 днів щорічної відпустки за умови, що:

• Положення про надання працівникам матеріальної допомоги передбачає її виплату до будь-якої частини щорічної відпустки;

• на поточний бюджетний рік запланована виплата допомоги;

• до відпустки за відповідний робочий рік ще не була надана допомога;

• у поточному календарному році допомога працівнику не надавалася.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі