Теми статей
Обрати теми

Простій: чи будуть гарантії для донорів?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці

Для працівників-донорів передбачена низка пільг. Зокрема й ті, які зобов’язаний надати роботодавець (ст. 124 КЗпП і Закон України від 30.09.2020 р. № 931-IX)*. Серед них:

* Більше подробиць — у статті «Донори: пільги від роботодавця» // «ОП», 2021, № 5.

• звільнення від роботи зі збереженням середнього заробітку в дні медичного обстеження і в день донації крові;

• надання додаткового дня відпочинку після кожного дня проведення донації зі збереженням середнього заробітку в такий день.

Не надається звільнення від роботи в дні, коли працівник не працював — здавав кров у вихідний (святковий або неробочий) день або в день відпустки за свій рахунок тощо.

Виняток — якщо донація відбулася під час щорічної відпустки. Тоді відпустку подовжують на один день. Що стосується періоду простою, то під час призупинення діяльності підприємства (установи) працівники можуть як перебувати на робочих місцях, так і бути відсутніми на роботі.

Чи зможе в такому разі скористатися «донорськими» пільгами працівник, якому не треба перебувати на робочому місці під час простою?

У листі від 21.05.2020 р. № 3511-06/32103-09, що коментується, фахівці Мінекономіки наполягають, що «донорські» дні надаються донорам незалежно від того, чи перебуває підприємство або підрозділ у простої, та оплачуються за середнім заробітком**.

** Попри те, що в листі, який коментується, фахівці Мінекономіки посилаються на норми «старого» Закону від 23.06.95 р. № 239/95-ВР, їх висновки залишаються актуальними, оскільки аналогічні гарантії прописані і в новому Законі № 931.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі