Теми статей
Обрати теми

Донори: «урізані» пільги

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
25 січня 2021 року на зміну старому «донорському» Закону від 23.06.95 р. № 239/95-ВР прийшов новий — Закон № 931*. Одночасно було внесено зміни й до ст. 124 КЗпП**. На перший погляд, нічого кардинального не відбулося. Ці документи також передбачають низку пільг для донорів, у тому числі й ті, які зобов’язаний надати роботодавець. Але, як виявилося, деякі привілеї для тих, хто здає кров, були все ж урізані.

* Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 р. № 931-IX.

** Подробиці — у статті «Донори: пільги від роботодавця» // «ОП», 2021, № 5.

«Донорські» дні

Якщо зазирнути до оновленої ст. 124 КЗпП і ст. 20 Закону № 931, то роботодавець повинен надати працівникові-донору такі пільги:

1. Звільнити від роботи працівника, який прийняв рішення здати кров, зі збереженням за ним середнього заробітку (абз. 1 ч. 2 ст. 20 Закону № 931):

• як у дні медичного обстеження,

• так і в день донації крові (день здачі крові та/або її компонентів).

2. Надати додатковий день відпочинку працівникові, який здав кров (абз. 2 ч. 2 ст. 20 Закону № 931):

безпосередньо після кожного дня проведення донації (у тому числі у разі здачі крові у вихідні, святкові і неробочі дні);

• зі збереженням за ним середнього заробітку.

При цьому працівник має право самостійно обирати, коли скористатися додатковим днем відпочинку:

• або безпосередньо після дня здачі крові;

• або приєднати його до щорічної відпустки.

Ось тут і виникає перше запитання: якщо працівник здав кров у вихідний, святковий або неробочий день (або напередодні такого дня), коли саме роботодавець повинен надати працівникові-донору додатковий день для відпочинку?

Донація у вихідний

Розглянемо приклад.

20 травня 2021 року працівник надав заяву про намір здати кров. Згідно з нею день донації крові — 22 травня 2021 року (субота). На підприємстві встановлений п’ятиденний робочий тиждень. Коли працівникові надати додатковий день для відпочинку?

Надати додатковий день відпочинку безпосередньо після дня здачі крові не вийде, оскільки в цьому випадку таким днем є 23 травня 2021 року (неділя). Цього дня співробітник і так не працює.

Може, тоді надати працівникові-донору додатковий день для відпочинку:

• у найближчий після дня донації робочий день — 24 травня 2021 року (понеділок)?

• приєднати такий день до щорічної відпустки?

На жаль, ні. Мінекономіки у своєму листі від 04.05.2021 р. № 4712-05/26179-07*** чітко заявило:

*** Див. «Щодо гарантій працівнику-донору у разі донації крові у вихідні дні» цього номера.

«…норми абзаців першого і другого частини другої ст. 20 Закону № 931 застосовуються тільки у випадках, коли день донації і день після донації припадають на робочі дні працівника за його графіком роботи».

Тобто у разі донації крові напередодні вихідних і неробочих днів (чи безпосередньо в такий день) працівникові надається додатковий день для відпочинку, тільки якщо день (наступний за днем донації) для нього є робочим за графіком роботи.

img 1

День донації у вихідний день

У нашого працівника і день донації крові (22 травня 2021 року (субота)), і день (23 травня 2021 року (неділя)), наступний за ним, — вихідні дні. Тому «донорські» пільги в цьому випадку взагалі не спрацьовують.

Інакше кажучи, працівникові, у принципі, не належить додатковий день для відпочинку.

Водночас якби наш працівник здав кров 23 травня 2021 року (неділя), то він міг би скористатися додатковим днем для відпочинку:

• або безпосередньо після донації, тобто 24 травня 2021 року (понеділок);

• або приєднавши його до щорічної відпустки.

А все тому, що наступний після донації день є для нього робочим днем.

Донація у відпустці

У період дії старого «донорського» Закону № 239, якщо працівник здавав кров у період щорічної відпустки, то відпустка подовжувалася відразу на 2 дні: на 1 день за медичне обстеження і здачу крові + на 1 додатковий день для відпочинку за донорство.

Що із цього приводу говорить абз. 3 ч. 2 ст. 20 нового «донорського» Закону? Якщо донація крові та/або компонентів крові відбулася в період щорічної відпустки, то така відпустка подовжується на один день.

Водночас та ж ст. 20 дозволяє працівникові приєднати додатковий день для відпочинку до щорічної відпустки.

Чи означає це, що працівник-донор, який здійснив донацію крові в період щорічної відпустки, як і раніше, має право:

• і на продовження щорічної відпустки на один день;

• і на отримання додаткового дня для відпочинку за здійснення донації крові?

А ось і ні. Фахівці Мінекономіки у своєму листі від 04.05.2021 р. № 4712-06/26180-07* знову підійшли фіскально до застосування донорських пільг. Вони наполягають: у разі донації крові та/або компонентів крові в період щорічної відпустки Законом № 931 передбачена єдина пільга — така відпустка подовжується на один день.

* Див. «Щодо гарантій працівнику-донору у разі донації крові у період відпустки» цього номера.

Виходить, навіть якщо працівник здасть кров в останній день своєї відпустки (наступний день для нього буде вже робочим), то він має право розраховувати тільки на продовження відпустки на 1 день. На жаль, нормою про надання додаткового дня відпочинку він не має права скористатися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі