Теми статей
Обрати теми

Призначаємо лікарняні, дотримуємося строків

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
1 жовтня 2021 року стартувала ера електронних лікарняних. Незважаючи на це, процедура призначення і виплати допомоги практично не змінилася. Вона все також уключає 5 етапів, кожен з яких треба завершити у встановлені строки. Що це за строки і чи передбачена відповідальність за їх порушення, розповімо в сьогоднішній статті.

Дотримуємося процедури

Процедуру призначення та виплати лікарняних, як і раніше, регламентують два документи: Закон про соцстрахування і Порядок № 12*.

* Порядок фінансування страхувальників для надання матзабезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФСС, затверджений постановою Правління ФСС від 19.07.2018 № 12.

Згідно з цими документами зазначена процедура включає такі етапи:

1) працівник повідомляє роботодавця про відкриття лікарняного листа;

2) комісія із соцстрахування приймає рішення про оплату / про відмову в оплаті лікарняного листа;

3) бухгалтерія розраховує і нараховує лікарняні виплати, подає заяву-розрахунок до ФСС;

4) працівникові виплачують допомогу;

5) роботодавець звітує до ФСС про виплату коштів.

Для кожного з цих етапів установлені свої строки завершення (див. рисунок).

img 1

Етапи призначення і виплати лікарняних

Зверніть увагу, що дотримуватися їх слід при призначенні матзабезпечення як за паперовими лікарняними**, так і за електронними листками непрацездатності.

** Із 1 жовтня 2021 року до 1 лютого 2022 року разом з е-лікарняними діють також паперові листки непрацездатності. Подробиці — у статті «Паперові лікарняні після 1 жовтня» // «ОП», 2021, № 21.

Водночас, стаючи до процедури призначення лікарняних за електронними лікарняними листами, треба враховувати такі особливості.

1. Повідомлення роботодавця про відкриття лікарняного листа.

Згідно з ч. 5 ст. 32 Закону про соцстрахування допомога за рахунок коштів ФСС виплачується, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців із дня відновлення працездатності.

З переходом на е-лікарняні може здатися, що ця норма справедлива лише для паперових листків непрацездатності. Адже такий лікарняний працівник повинен ще принести роботодавцеві (сумісник — його копію). І на це йому дається 12 календарних місяців із дати закінчення хвороби.

А ось електронний лікарняний видно в кабінеті страхувальника вже в день його відкриття. Отже, вимоги ч. 5 ст. 32 Закону про соцстрахування тут не застосовні? Зовсім ні. Наші читачі знають, що перехід на е-лікарняні проходить не так гладко. Все ще виникають технічні збої або помилки, внаслідок чого деякі електронні лікарняні листи можуть не відобразитися в кабінеті всіх страхувальників, з якими працівник перебуває в трудових відносинах. Особливо це характерно для страхувальників, у яких працівник працює за сумісництвом.

Як тоді працівникові (у тому числі сумісникові) підтвердити факт тимчасової непрацездатності? Фахівці ФСС у своєму листі від 27.07.2021 № 03/С-619з-798 рекомендують працівникові звернутися до органів ПФУ й отримати Витяг з Реєстру (у паперовій формі). Такий документ треба надати кожному роботодавцеві окремо.

На все про все працівникові дається — 12 календарних місяців із дня закінчення хвороби (за даними Витягу).

Зверніть увагу: додавати 7 календарних днів до останнього дня хвороби (щоб «лікарняний» уважався виданим / готовим до сплати) в цьому випадку не треба.

2. Старт процедури призначення лікарняних.

Починати процедуру призначення матзабезпечення на підставі паперового лікарняного листа можна з дня його надання (ст. 32 Закону про соцстрахування).

Приклад 1. Працівник надав роботодавцеві паперовий лікарняний 22.11.2021.

Відповідно комісія із соцстрахування повинна прийняти рішення про оплату (відмову в оплаті) лікарняного листа в період із 22.11.2021 по 01.12.2021 (10 к. дн.).

У випадку з е-лікарняним доведеться трохи почекати. Такий лист непрацездатності ще повинен отримати статус «Готовий до сплати (виданий)».

А це відбудеться тільки через 7 календарних днів:

• після дати його закриття (у загальному випадку);

• після дати відкриття (для е-лікарняного по вагітності та пологах).

І тільки на 8-й день після дати закриття можна переходити до процедури призначення лікарняних (лист ФСС від 11.10.2021 № 2369-11-1).

Приклад 2. Працівник повідомив про відкриття е-лікарняного (з 18.11.2021 по 22.11.2021). У кабінеті страхувальника він засвітився із статусом «Закритий».

Статус «Готовий до сплати (виданий)» електронний лікарняний отримає через 7 календарних днів після його закриття — тобто 29.11.2021.

На 8-й день почнеться відлік 10 календарних днів, установлених для ухвалення рішення комісії із соцстрахування. Тобто — із 30.11.2021.

Відстежуючи всі ці строки для призначення лікарняних виплат, мимоволі замислишся: а що буде, якщо їх порушити?

Якщо строки порушено

Відразу хочемо заспокоїти. Не загрожує відповідальність роботодавцеві, який порушить строки, встановлені для:

• ухвалення рішення комісією із соцстрахування про призначення/відмову матзабезпечення (10 к. дн.);

• подання заяви-розрахунку до ФСС (5 к. дн.).

Про це прямо заявило ФСС у своєму листі від 11.10.2021 № 2369-11-1 (ср. ). А все тому, що відповідальність за такі порушення не передбачена ні Законом про соцстрахування, ні Порядком № 12.

До речі, за порушення строків виплати лікарняних або декретних також не штрафують.

Але попереджаємо! Якщо роботодавець взагалі не сплатить працівникові його період хвороби (період відпустки по вагітності та пологах), то за таке порушення йому загрожує:

«трудовий» штраф у розмірі 1 МЗП за кожне порушення (з грудня 2021 року — 6500 грн), а за повторне порушення протягом року — 2 МЗП за кожне порушення (з грудня 2021 року — 13000 грн) (ст. 265 КЗпП);

адмінштраф посадовим особам роботодавця в розмірі від 510 до 1700 грн. За повторне протягом року порушення або ті ж дії, здійснені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка замінює їх і виховує дитину віком до 14 років або дитини з інвалідністю, — від 1700 до 5100 грн (ст. 41 КпАП).

А якщо запізнитися з поданням до ФСС Повідомлення про виплату коштів? Теж нічого страшного. Адже Порядком № 12 штрафів за це не передбачено. Головне — не зволікати та все ж подати такий документ (хоч і із запізненням).

Увага! Якщо подати Повідомлення після закінчення 3 місяців із дня виплати допомоги, то ФСС захоче перевірити, куди ви використали кошти Фонду (п. 11 Порядку № 12). У такому разі — чекайте на перевірку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі