Теми статей
Обрати теми

Період відрядження в розрахунку «відпускної» та «іншої» середньої

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Правила розрахунку середньої зарплати для обчислення відпускних та інших виплат закріплені Порядком № 100 та мають певні відмінності. Розглянемо їх на прикладі включення періоду відрядження у розрахунок середньоденної зарплати — окремо для відпускних та окремо для інших виплат.

Оплата за дні відрядження

Спочатку нагадаємо, як оплачуються робочі дні, які припадають на період відрядження працівника.

Працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і її розмір не може бути нижчим середнього заробітку (ст. 121 КЗпП).

Виняток з цього правила стосується тільки держслужбовців. За ними на весь період відрядження зберігаються їх посада та заробітна плата (ч. 5 ст. 42 Закону про держслужбу*). Тобто розрахунок оплати за дні відрядження держслужбовцям проводиться як за звичайний робочий день.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

У загальному ж випадку для оплати за дні відрядження працівника потрібно розрахувати його денний і середньоденний заробіток. Потім порівняти ці показники. У результаті може скластися дві ситуації:

1) більшим виявився денний заробіток. У цьому випадку час відрядження оплачуємо як звичайний робочий день;

2) більшою виявилася середньоденна зарплата. Час відрядження обчислюємо за середньоденною зарплатою, розрахованою за Порядком № 100.

Зауважте: від того, як оплачений період відрядження, у подальшому залежить, як цей період вплине на розрахунок середньої зарплати для різних виплат.

Розглянемо вплив оплати за дні відрядження на розрахунок «відпускної» та «іншої» середньої зарплати.

«Відпускна» середня

Виплати розрахункового періоду. Середньоденна зарплата для розрахунку відпускних (компенсацій невикористаних відпусток) розраховується шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за фактично відпрацьований період (розрахунковий період) на відповідну кількість календарних днів розрахункового періоду за виключенням святкових та неробочих днів, установлених законодавством (п. 7 Порядку № 100).

При обчисленні середньої зарплати враховуються всі суми нарахованої зарплати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у п. 4 Порядку № 100 (п. 3 Порядку № 100).

Відповідно до абз. 4 п. 3 Порядку № 100 при обчисленні середньої зарплати для оплати за час відпусток (компенсації за невикористані відпустки) до фактичного заробітку також включаються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження, вимушеного прогулу тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

УВАГА

Період відрядження оплачений як за середнім заробітком, так і за денним (як звичайний робочий день), включається до виплат, які беруть участь у розрахунку відпускних (компенсацій за невикористані відпустки)

Премія. Цікавим і проблемним моментом у розрахунку відпускних є премії. З 12.12.2020 р. по 03.09.2021 р. премії враховували таким чином.

1. Щомісячні виробничі премії включали до розрахунку відпускних у тому місяці, за який вони нараховані, та в тих розмірах, в яких нараховані.

2. Премії, нараховані за 2 і більше місяців, включали у розрахунок середньої зарплати шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані (абз. 3 п. 3 Порядку № 100).

Зверніть увагу! З 04.09.2021 р. порядок врахування премій змінився (постановою КМУ від 01.09.2021 р. № 917 внесені зміни до п. 3 Порядку № 100). Як будуть ураховуватися премії після змін, читайте в наступному номері.

Однак для розподілу премії дні відрядження, які оплачені за середнім заробітком, слід вважати відпрацьованими днями. Але тільки для її розподілу! Це підтверджують фахівці Мінекономіки у листі від 02.02.2021 р. № 4708-06/6433-07 (далі — лист № 6433). Детально про це ми розповідали у статті «Щомісячні та квартальні премії у розрахунку середньої зарплати» // «ОП», 2021, № 4.

Отже, у місяці, в якому було відрядження оплачене за середнім заробітком і на який припадає розподілена, наприклад, квартальна премія, частина її «лягає» на період такого відрядження.

Оскільки оплата за час відрядження (оплаченого як за денною, так і за середньою зарплатою) включається у розрахунок відпускних, то й частина розподіленої премії, яка припадає на таке відрядження, також потрапить у розрахунок відпускних (компенсацій невикористаних відпусток).

«Інша» середня

Виплати розрахункового періоду. Під «іншими» виплатами, які розраховуються виходячи із середньої зарплати, маються на увазі оплати за час службових відряджень, донорства, вимушеного прогулу, вихідної допомоги тощо.

Розрахунок середньої зарплати за такими виплатами проводимо виходячи з останніх двох місяців, що передують місяцю відповідної події.

Як і для розрахунку відпускної середньої, при обчисленні «іншої» середньої враховуємо всі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору. Та не враховуємо виплати, зазначені у п. 4 Порядку № 100.

Врахуйте: відповідно до абз. 19 п. 4 Порядку № 100:

ЦИТАТА

при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці також не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомога по тимчасовій непрацездатності

Якщо у розрахунковому періоді при обчисленні «іншої» середньої зустрічається період відрядження, оплачений за середнім заробітком, — не беріть його до розрахунку — пряма норма Порядку № 100.

Премія. Трапляється, що у двомісячному розрахунковому періоді є місяці, в яких працівник перебував у відрядженні, час якого був оплачений за середнім заробітком. Якщо в цих місяцях була розподілена премія, наприклад квартальна, то, як ми говорили вище, для її розподілу (!) час відрядження, оплачений за середнім заробітком, ураховується як робочий час, на який припадає частина розподіленої премії. Але це тільки для розподілу.

А от включати частину розподіленої премії, що припадає на час відрядження, оплаченого за середнім заробітком, у розрахунок «іншої» середньої зарплати ми не радимо. Через те що у листі № 6433 фахівці Мінекономіки вимагають виключати з розрахунку середньої зарплати за 2 місяці частину премії, яка припадає на такі дні відрядження. Так, частину розподіленої премії, яка припала на період відрядження, оплаченого за середньоденним заробітком, виключаємо з розрахунку середньої зарплати виходячи з двох місяців.

Час відрядження, оплачений за денним заробітком (як звичайний робочий день), бере участь у розрахунку середньої зарплати. При такому варіанті оплати відрядження у розрахунку «іншої» середньої залишається й частина розподіленої премії, яка припадає на час такого відрядження.

Вплив відрядження на обчислення «відпускної» та «іншої» середньої зарплати покажемо у таблиці.

Увага! З 04.09.2021 р. (з дня набрання чинності постановою від 01.09.2021 р. № 917) включення премій у розрахунок середньої змінено. Про це ми розповімо в наступному номері.

Оплата відрядження & середня зарплата

Оплата за час відрядження

Врахування у розрахунку для середньоденної зарплати

відпускних (компенсації за невикористану відпустку)

інших виплат за Порядком № 100 (розрахунковий період — 2 місяці)

Середньоденна зарплата

включаємо

НЕ включаємо

Денний заробіток

включаємо

включаємо

Приклад. Працівник (працює на повну ставку за стандартною п’ятиденкою) з 2 по 3 вересня 2021 року перебував у відрядженні, а з 13 вересня 2021 року іде у щорічну відпустку.

За серпень 2021 року (норма — 21 робочий день) йому нараховано 11394,33 грн, у тому числі:

за 4 дні відрядження з 10 по 13 серпня — 2012,50 грн (оплачене за середнім заробітком).

За липень 2021 року працівнику нараховано 12150,00 грн за повністю відпрацьовані 22 робочих дні місяця.

«Середня» для відрядження. Для обчислення оплати днів відрядження розрахуємо середньоденну зарплату, порівняємо її з денною й оберемо більший показник. Розрахунок середньої зарплати проводимо виходячи з двомісячного розрахункового періоду (липень — серпень 2021 року).

Оскільки дні відрядження, які припали на серпень 2021 року, розраховані за середнім заробітком, — вони не візьмуть участі у розрахунку. Також не враховуємо і виплати, нараховані за ці дні. Тобто з розрахунку середньої зарплати виключаємо 4 дні відрядження (з 10 по 13 серпня) і суму оплати цього відрядження — 2012,50 грн.

Розрахуємо кількість робочих днів розрахункового періоду (липень — серпень 2021 року):

22 + 21 - 4 = 39 (роб. дн.).

Сума виплат розрахункового періоду буде така:

12150,00 + 11394,33 - 2012,50 = 21531,83 (грн).

Розрахуємо середньоденний заробіток:

21531,83 : 39 = 552,10 (грн).

Припустимо, що при порівнянні денної і середньоденної зарплати більшою виявилася середньоденна. Оплауємо два дні відрядження вересня так:

552,10 х 2 = 1104,20 (грн).

«Середня» для відпускних. Розрахунковим періодом для обчислення відпускних буде вересень 2020 року — серпень 2021 року (12 місяців). На відміну від розрахунку «середньої» для виплат виходячи з двох місяців, 4 дні серпневого відрядження й оплата за них у сумі 2012,50 грн для обчислення відпускних увійдуть до розрахунку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі