Теми статей
Обрати теми

Відкликаємо відпускника: правила і нюанси

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Незамінних працівників не буває… Але й тут є винятки. І стосуються вони відпускників, без яких ну ніяк не можна вирішити форс-мажорну ситуацію. Що ж робити — треба відкликати. Як це зробити безпечно та як продовжити (перенести) відпустку після відкликання, зараз розповімо.

Така різна нормативка

У загальному випадку при відкликанні працівника з відпустки треба спиратися на норми КЗпП та Закон про відпустки. Але чи для всіх сфер діяльності застосовуються правила цих законів стосовно відкликання з відпусток? Для всіх, крім держслужбовців. Останні керуються Законом про держслужбу*, який містить свої особливості.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

А як же посадові особи ОМС? Адже у листі від 19.04.2017 р. № 8285/0/2-17/28 фахівці Мінсоцполітики вказували на те, що при відкликанні зі щорічної відпустки посадової особи ОМС слід керуватися механізмом відкликання, визначеним для держслужбовців. Але таке їх твердження суперечить п. 11 ч. 3 ст. 3 Закону про держслужбу, де зазначено, що дія Закону про держслужбу не поширюється на посадових осіб ОМС. А це означає, що посадових осіб ОМС можна відкликати зі щорічної відпустки на умовах, визначених загальними нормами трудового законодавства (КЗпП та Закону про відпустки).

Почнемо із загальних правил, а потім розглянемо особливості відкликання держслужбовців.

Коли можна відкликати відпускника

Відкликання допускається тільки із щорічних (основної і додаткової) відпусток і тільки в обмежених законодавством випадках.

Види відпусток визначені ст. 4 Закону про відпустки.

Відпустки, які належать до щорічних, — це основна відпустка, додаткові відпустки за роботу із шкідливими та важкими умовами праці, за особливий характер праці та інші додаткові відпустки, передбачені законодавством. З інших відпусток (соціальної, навчальної, творчої, бойової, чорнобильської тощо) відкликати працівників не можна. Також не можна відкликати працівників із відпустки без збереження зарплати (див. лист Мінсоцполітики від 17.10.2016 р. № 576/13/116-16).

Вичерпний перелік випадків, при яких можна перервати щорічну відпустку, визначений ч. 8 ст. 79 КЗпП та ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки. Відкликати працівника зі щорічної відпустки можна лише:

• для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків;

• для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства та в інших випадках, передбачених законодавством.

Жодні інші причини не надають роботодавцю права безапеляційно заявити працівнику, що його відпочинок переривається.

Дуже рідко, але трапляється й таке, що працівник сам виявляє бажання перервати свій відпочинок та стати до роботи. У разі якщо роботодавець не проти — таке відкликання з відпустки не заборонено при виконанні умов відкликання (див. далі).

Умови відкликання

Навіть якщо є підстави для відкликання працівника із відпустки, потрібно виконати певні умови.

По-перше, працівника не можна відкликати із щорічної відпустки без його згоди (ч. 8 ст. 79 КЗпП). Таку згоду працівник надає письмово. Зауважте, працівник має право відмовитися від переривання свого відпочинку. Така відмова не є порушенням трудового законодавства, і роботодавець не має права змушувати його та чинити на нього тиск.

Відмова працівника не є порушенням трудового законодавства, тож роботодавець не може притягнути його до дисциплінарної відповідальності.

Згода не потрібна, якщо працівник сам виявив бажання перервати свій відпочинок і висловив його у заяві.

По-друге, відкликайте працівника таким чином, щоб основна безперервна частина щорічної відпустки становила не менше 14 календарних днів. Наприклад, якщо у працівника щорічна відпустка повної тривалості 24 календарних дні, то його не можна відкликати на 12-й день такої відпустки. У працівника має бути можливість використати не менше 14 календарних днів щорічної відпустки (ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки).

По-третє, невикористана частина щорічної відпустки повинна бути надана працівнику:

• або відразу після закінчення дії причин, з яких він був відкликаний з відпустки (продовження перерваної відпустки);

• або перенесена на інший період. Зауважте, така невикористана відпустка має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Оформляємо відкликання

Послідовність дій при відкликанні працівника із щорічної відпустки зображено на рисунку.

img 1

Алгоритм відкликання

Особливості відкликання держслужбовців

На відміну від інших працівників, держслужбовців відкликають із відпустки за особливим порядком. Відповідно до ст. 60 Закону про держслужбу відкликати держслужбовців можна тільки із щорічних відпусток:

• основної;

• додаткової за стаж держслужби.

Зауважте, з інших видів відпусток, що не належать до щорічних (наприклад, із соціальної додаткової відпустки працівникам, які мають дітей), відкликати держслужбовців не можна.

При відкликанні держслужбовця із щорічної відпустки слід керуватися Порядком № 230*.

* Порядок відкликання державного службовця із щорічної відпустки, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 230.

Підставою для відкликання держслужбовця із щорічної відпустки є необхідність виконання невідкладного завдання, про яке не було і не могло бути відомо під час надання щорічної відпустки, за умови неможливості виконання такого завдання іншою уповноваженою на це особою (п. 3 Порядку № 230).

Як бачите, для відкликання держслужбовця на потрібні форс-мажорні обставини (стихійне лихо, аварія тощо), як у всіх інших працівників.

Хто може бути ініціатором відкликання із щорічної відпустки держслужбовців (залежно від категорії), наведено у пп. 4 і 5 Порядку № 230 (ср. ).

Зверніть увагу: згода держслужбовця на відкликання з відпустки не потрібна. Закон про держслужбу і Порядок № 230 не містять такої вимоги.

Поряд із цим у п. 7 Порядку № 230 встановлені способи і строки сповіщення про відкликання з відпустки. Так, служба управління персоналом держоргану повідомляє (з використанням засобів телефонного та електронного (за наявності) зв’язку та/або поштового зв’язку) держслужбовця про прийняте рішення щодо його відкликання із щорічної відпустки не пізніше ніж за:

5 календарних днів до такого відкликання — у разі необхідності виконання невідкладного завдання;

2 календарних днів до такого відкликання — у разі необхідності виконання особливо важливих завдань для відвернення стихійного лиха, захисту та/або збереження життя і здоров’я громадян, забезпечення захисту та/або відновлення прав чи інтересів людини або громадянина.

Після цього у день прибуття відкликаного держслужбовця на роботу служба управління персоналом держоргану ознайомлює його з наказом (розпорядженням) про відкликання та надає завірену копію такого наказу (розпорядження).

Частина невикористаної відпустки за узгодженням з керівником держоргану надається держслужбовцю в будь-який час відповідного року або приєднується до відпустки в наступному році з відшкодуванням непередбачених витрат держслужбовця у зв’язку з його відкликанням з відпустки (ч. 2 ст. 60 Закону про держслужбу)**.

** Порядок відшкодування непередбачуваних витрат державного службовця у зв’язку з його відкликанням із щорічної основної або додаткової відпустки, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 231.

Оплатні моменти відкликання

Працю відкликаного з відпустки працівника оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки (ч. 8 ст. 79 КЗпП).

Це означає, що за час фактичної роботи підприємство повинне нарахувати працівнику заробітну плату і відсторнувати відпускні за невикористані дні відпустки. А також внести зміни до табеля обліку робочого часу.

Продовження або перенесення відпустки

Невикористані дні відпустки. Невикористану частину щорічної відпустки:

• або надають працівнику після закінчення дії причин, з яких він був відкликаний з відпустки;

• або переносять за згодою сторін на інший період.

Документальне оформлення. У разі продовження відпустки працівник надає роботодавцю заяву, в якій вказує, що бажає продовжити відпустку на невикористані у зв’язку з відкликанням дні відпустки. На підставі цієї заяви роботодавець видає наказ (розпорядження) про продовження відпустки.

У разі перенесення невикористаних днів відпустки на інший період працівник також надає заяву, в якій вказує бажані дати та строк використання цих днів відпустки. Якщо роботодавця влаштовують вказані строки відпустки, то він погоджує заяву і на її підставі видає наказ (розпорядження) про перенесення відпустки. А вже безпосередньо перед настанням такої відпустки роботодавець видасть відповідний наказ про її надання.

Зауважте, за необхідністю інформацію про зміни (перенесення/продовження) відпустки можна вносити у графік відпусток, наприклад у графу «Примітки».

«Середня» для відпустки

У випадках перенесення/продовження днів щорічної відпустки у центрі уваги є середня заробітна плата для розрахунку відпускних. І від того, з якої дати відпустка вважатиметься продовженою, залежатиме, чи треба перераховувати суму відпускних.

Якщо день початку щорічної відпустки та день початку продовженої/перенесеної відпустки у зв’язку з відкликанням з неї припадають:

на один місяць, то відпускні, виплачені до початку відпустки, з якої відкликали працівника, не перераховують. Адже розрахунковий період не зміниться;

на різні місяці, то відпускні за дні відкликання з неї сторнують. Після видання наказу про надання невикористаної частини відпустки відпускні розраховують заново виходячи з нового розрахункового періоду.

Такого розрахунку середньої заробітної плати в разі продовження/перенесення щорічної відпустки радять дотримуватися фахівці Мінсоцполітики. У своєму листі від 21.03.2019 р. № 369/0/206-19 вони розглядали випадок продовження відпустки працівника у зв’язку із хворобою, але ми вважаємо, що такий самий порядок розрахунку середньої заробітної плати буде q у випадку продовження/перенесення відпустки у зв’язку із відкликанням працівника.

Отже, у вказаному листі фахівці Мінсоцполітики наполягають на розрахунку нової середньої заробітної плати в разі продовження відпустки з місяця, відмінного від місяця початку первісно наданої відпустки.

Розглянемо на прикладі.

Приклад. Працівник (слюсар з виготовлення й ремонту трубопроводів) перебував у щорічній відпустці тривалістю 24 календарних дні з 16.08.2021 р. по 09.09.2021 р. 31 серпня 2021 р. його відкликали з відпустки на 1 день для ліквідації аварії у зв’язку з проривом трубопроводу. За його заявою відпустка продовжується на 1 день.

У цьому прикладі є два моменти, на які звертаємо вашу увагу.

По-перше, продовження відпустки на 1 день (день відкликання) відбудеться у наступний день після останнього дня відпустки. Тобто, відпустка буде продовжена з дня, коли працівник повинен був вийти на роботу, а саме з 10.09.2021 р.*

* Більш детально про продовження відпустки ми говорили у консультації «Відпустка продовжена у зв’язку з хворобою: що з відпускними» // «ОП», 2019, № 7.

По-друге, середньоденна зарплата для розрахунку продовженого одного дня відпустки (10 вересня) повинна бути розрахована виходячи з розрахункового періоду вересень 2020 року — серпень 2021 року. Тобто це вже буде нова «середня». Адже початок відпустки, з якої працівника відкликали, припадав на серпень 2021 року і розрахунковим періодом для обчислення відпускних був серпень 2020 року — липень 2021 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі