Теми статей
Обрати теми

Працівник на військових зборах: які гарантії від роботодавця

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Військовозобов’язані призиваються на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори. Резервісти проходять підготовку та збори у військовому резерві. Отже, ваші працівники, які є військовозобов’язаними або резервістами, можуть бути призвані на військові збори. Які трудові гарантії встановлені для них законодавством і як роботодавцю їх виконати, розглянемо в статті.

Гарантії

За призваними на збори військовозобов’язаними на весь період зборів та резервістами на весь час виконання ними обов’язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також займана посада та середня заробітна плата на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності (ч. 2 ст. 119 КЗпП та ч. 11 ст. 29 Закону № 22321). Зазначені гарантії також повторені в п. 7 Інструкції № 802.

1 Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

2 Інструкція про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам, затверджена наказом Міністерства оборони України від 12.03.2007 № 80.

При цьому гарантії однаково діють як на основному місці роботи, так і на роботі за сумісництвом (п. 7 Інструкції № 80), а також поширюються на сезонних і тимчасових працівників.

Отже, за час проходження військових зборів:

— увільняємо працівника від виконання обов’язків;

— зберігаємо за працівником місце роботи, посаду і середній заробіток.

Зверніть увагу на таку особливість: за працівником зберігаються місце роботи, посада, заробітна плата не тільки на час проведення зборів, а і на час, який працівник витрачає на проїзд до місця проведення зборів і у зворотньому напрямку.

Якщо військовозобов’язаний був викликаний на збори із щорічної або додаткової відпустки, то невикористану частину відпустки надають після закінчення зборів (подовжують відпустку) або переносять на інший період (п. 10 Інструкції № 80, ст. 11 Закону про відпустки3).

3 Закон України про відпустки від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Важливий момент: ще перед від’їздом працівника на збори йому слід виплатити (п. 8 Інструкції № 80):

— зарплату за відпрацьований час до дня припинення роботи у зв’язку з від’їздом;

— середню зарплату за перші півмісяця зборів, так би мовити, авансом.

За час перебування на зборах, що залишився, зарплату виплачуємо у звичайні строки, встановлені на підприємстві, в установі, організації.

Працівник має надати роботодавцю повістку і витяг з наказу про його зарахування на навчальні збори.

На практиці непоодинокими є випадки, коли відповідний ТЦК, за місцем припису військовозобов’язаного, надсилає роботодавцю, у якого такий працівник працює, повідомлення про призов до проходження навчальних зборів.

Оформлення

Видаємо наказ (розпорядженням) про направлення працівника на військові збори. Підставою для його видання буде відповідно повістка (повідомлення в разі надходження на підприємство), витяг з наказу командира (начальника) військової частини.

У такому наказі має бути зазначено:

— увільнити працівника від виконання роботи на час проведення військових зборів (із зазначенням типу зборів і періоду їх проведення);

— за час проведення військових зборів зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток.

Середній заробіток обчислюємо за правилами Порядку № 1004, виходячи з двомісячного розрахункового періоду, що передує місяцю, в якому працівника призвали на військові збори.

4 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Середня зарплата за період перебування на військових зборах є виплатою, яка належить до фонду додаткової заробітної плати (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5).

Тому на неї нараховуємо ЄСВ, утримуємо з неї ПДФО і ВЗ на загальних підставах.

До речі, як розрахувати, оподаткувати та відобразити середній заробіток працівника за час військових зборів в Об’єднаному звіті, ми писали у статті «Військові збори: оплатні моменти» // «Оплата праці», 2021, № 9.

Табелювання

У табелі обліку робочого часу ставимо відмітку ІН (цифрова позначка — 22) або іншу, яка застосовується на вашому підприємстві в таких випадках.

Компенсація виплат

Виплати роботодавцем працівнику за час його перебування на зборах або виконання обов’язків у військовому резерві повертаються роботодавцю із бюджету, незалежно від форми власності, підприємству, установі, організації.

Повернення коштів відбувається згідно з положеннями постанови № 16445. Якщо військові збори проходять у ЗСУ, то керуємося Інструкцією № 80. А для військовозобов’язаних, призваних на військові збори в лави Національної гвардії, — Інструкцією № 8566. Вона регулює питання виплати грошового забезпечення і заохочень, у тому числі й осіб, призваних на військові збори.

5 Постанова КМУ «Про порядок і розміри грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів» від 23.11.2006 № 1644.

6 Інструкція № 856 про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам Національної гвардії України, затверджена наказом МВС від 14.07.2015 № 856.

Відповідно до п. 11 Інструкції № 80 виплата середнього заробітку військовозобов’язаним, призваним на збори, провадиться підприємствами, установами та організаціями, де працюють (працювали) призвані на збори, з подальшим відшкодуванням цих витрат військовими комісаріатами.

Згідно з п. 12 Інструкції № 80 підприємства, установи та організації для покриття витрат на виплату середньої заробітної плати військовозобов’язаним, призваним на збори, подають до районного військового комісаріату (наразі це ТЦК), у якому перебувають на обліку військовозобов’язані, рахунки, котрі акцептуються і передаються до обласного військового комісаріату для оплати. Відшкодуванню підлягають усі витрати, пов’язані з виплатою середнього заробітку (у тому числі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

Цікава річ — ТЦК або частини не включають час, який працівник витратив для того, щоб добратись до місця проведення зборів і повернутися назад, до документів, які підтверджують участь працівника у військових зборах.

Як бути у такому випадку? Вимагати надання додаткової довідки, яка буде підтверджувати час перебування працівника у дорозі. Але розрахуватись із працівником необхідно у повному обсязі, інакше права працівника будуть порушені, що тягне за собою певну відповідальність.

Для компенсації зазначених виплат до рахунків додаються відомості на виплату середньої заробітної плати, нарахованої військовозобов’язаним, призваним на збори за спеціальною формою. Вона наведена у п. 12 Інструкції № 80 (див. рисунок нижче).

Приклад. Працівника призвано на військові збори до ЗСУ як військовозобов’язаного з 16 по 29 серпня 2022 року (проїзд до місця проведення зборів і у зворотному напрямку складає декілька годин). Його середньоденна зарплата, обчислена виходячи з розрахункового періоду червень — липень 2022 року, становить 430,40 грн.

У серпні 2022 року 23 робочих дні за графіком роботи працівника. Розрахована середньомісячна зарплата за серпень становить 9899,20 грн (430,40 х 23). За час проходження військових зборів (на який припадають 10 робочих днів за графіком роботи) працівнику нараховано 4304,00 грн (ЄСВ — 946,88 грн). Сума витрат, яка підлягає компенсації, становить 5250,88 грн (4304,00 + 946,88).

з/п

Прізвище, ім’я

та по батькові

Середня зарплата на місяць

Період перебування на зборах

Сума витрат, яка підлягає відшкодуванню за період перебування на зборах (у тому числі і єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування)

1

2

3

4

5

1

Лесик Іван Сергійович

9899,20

16.08.2022 — 29.08.2022

5250,88

Приклад розрахунку для відшкодування витрат за період перебування працівника на зборах

Для відшкодування витрат за період військових зборів, які проходять у Нацгвардії, роботодавець також подає рахунки на оплату, до яких додає відомості на виплату середньої зарплати, нарахованої військовозобов’язаним, призваним на збори (п. 5 Інструкції № 856). І для цього використовують форму відомості, яка наведена в додатку до Інструкції № 856. Вона схожа, але є більш деталізованою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі