№16

Оплата праці, серпень, 2022/№ 16 Інші номери журналу ›
  • Відпускна компенсація при переведенні: закриваємо «хвости» У жовтні 2021 року до установи перевели працівника з іншої установи. Разом із ним новий роботодавець отримав суму компенсації за невикористану працівником відпустку. У серпні 2022 року працівник іде в щорічну основну відпустку. Як розрахувати відпускні та показати їх в Об’єднаному звіті? Що робити, якщо серпнева зарплата та відпускні (без урахування отриманої компенсації) становитимуть менше МЗП?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у серпні 2022 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Робота на «декретному» місці: чи проводити індексацію? Працівниця установи (оплата праці за ЄТС) пішла у відпустку для догляду за дитиною до трьох років з 18.07.2022. На її місце роботи тимчасово (на період декретної відпустки) з 20.07.2022 прийнятий інший працівник за строковим трудовим договором (повна зайнятість). Чи потрібно індексувати зарплату такого тимчасового працівника?
  • Індексація за минулі періоди: як правильно обчислити? Працівник був прийнятий на підприємство 2 травня 2022 року. Індексація його зарплати не проводилася. Помилка виявлена у серпні. Останнє підвищення окладу за посадою, яку обіймає працівник, відбулось у січні 2022 року. Як правильно виправитися у цій ситуації?
  • Помилки в 4ДФ: як виправити Помилилися в додатку 4ДФ і сумніваєтесь щодо виправлення? Цей додаток не громіздкий за структурою і не складний за заповненням, але має свої нюанси. Щоб виправити помилку, яка до нього потрапила, потрібно визначити характер помилки, а вже потім обирати спосіб її виправлення. Зараз допоможемо вам зорієнтуватися.
  • Виправлення помилок в 4ДФ: практичні приклади Які бувають види помилок, як залежить порядок виправлення помилки від граничного строку подання звітного Податкового розрахунку, який механізм передбачений для коригування додатка 4ДФ, ми розглядали у статті «Помилки в 4ДФ: як виправити». Тепер час попрактикуватись.
  • Працівника мобілізували: чи оплачувати е-лікарняний З початком війни мабуть кожен роботодавець зіткнувся з мобілізацією працівників. А отже, і з обов’язком виконувати гарантії, передбачені ст. 119 КЗпП. Але це ще не кінець історії. Забути про мобілізованого працівника не вдасться. Адже раптово в кабінеті страхувальника може виявитися е-лікарняний, оформлений на такого захисника. Чому так стається та чи оплачувати такий листок непрацездатності? Розкажемо далі.
  • «Перегуляна» відпустка: чи утримувати при ліквідації підприємства? Підприємство ліквідується. При звільненні виявлено, що два працівники перевикористали дні щорічної основної відпустки. Чи потрібно утримати з них надміру нараховані відпускні при проведенні остаточного розрахунку?
  • «Середня» мобілізованому: як продовжити виплату? Керівник підприємства вирішив продовжити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після 19.07.2022. З 01.07.2022 за посадою цього працівника було підвищено оклад. Як правильно виплачувати: за старою «середньою» чи розраховувати нову, виходячи з підвищеного окладу?
  • Помічник вихователя ЗДО: чи є право на «вислужну» надбавку? Вихователь закладу дошкільної освіти (далі — ЗДО) прийнята на роботу 01.09.2019. Також працівниця має стаж роботи більше 3 років на посаді помічника вихователя. Чи зараховується робота на цій посаді до педстажу для встановлення надбавки за вислугу років? Коли педагогу взагалі можна встановити таку надбавку?
  • Декретна відпустка: чи впливає на стаж держслужби? Держслужбовець перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 17.08.2019 по 19.06.2022. Чи зараховується цей час до стажу державної служби? Чи має право працівниця за період декрету отримати додаткову відпустку за стаж?
  • Робочі дні в серпні: воєнний стан продовжено За правилами мирного часу на серпень припадає одне, але дуже важливе свято — День незалежності України (24 серпня). Раніше цей день (цього року це середа) мав би бути неробочим днем. Проте воєнний стан вніc свої корективи.
  • Військовий облік жінок: розставимо крапки над «і» Наразі військовий облік жінок є одним із найбільш обговорюваних питань. Звісно, масла у вогонь доливає війна у нашій країні. Багато представниць прекрасної статі обурені тим, що їм доведеться ставати на військовий облік. Та чи такий страшний чорт, як його малюють? Сьогодні розставимо крапки над «і».
  • Працівник з повісткою: що робити роботодавцю Працівник надав вам мобілізаційний документ з вимогою з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), наприклад повістку. Не поспішайте панікувати разом із ним. Уважно ознайомтеся з документом, а також за можливістю з’ясуйте ,за якою саме підставою, на який строк його викликано. За такою повісткою працівник не обов’язково може бути мобілізований на військову службу. Розглянемо можливі ситуації щодо цього.
  • Уточнення облікових даних як підстава для відвідування ТЦК Однією з підстав для виклику до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) працівника за врученою повісткою може бути уточнення його облікових даних. Які гарантії в цьому випадку покладено до виконання на роботодавця, як таке відвідування оформити, розглянемо у статті.
  • Працівник на медичному обстеженні за направленням ТЦК Не кожен громадянин може бути призваний на військову службу. Є низка критеріїв, якими це визначено. Серед таких, які є обов’язковими, — придатність фізособи до служби за станом здоров’я. Така придатність може бути визначена шляхом проходження фізособою медичного обстеження. На таке обстеження громадян призовного віку направляють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). Які гарантії передбачено для працюючого громадянина під час його медобстеження за роботодавцем, зараз розкажемо.
  • Працівник на військових зборах: які гарантії від роботодавця Військовозобов’язані призиваються на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори. Резервісти проходять підготовку та збори у військовому резерві. Отже, ваші працівники, які є військовозобов’язаними або резервістами, можуть бути призвані на військові збори. Які трудові гарантії встановлені для них законодавством і як роботодавцю їх виконати, розглянемо в статті.
  • Відпускна «середня»: кількість днів у розрахунку Зазвичай при обчисленні відпускних кількість днів, що беруть участь у розрахунку, залежить від кількості календарних днів у розрахунковому періоді (РП) та кількості святкових (неробочих) днів, що припадають на нього. Але воєнний стан вплинув на визначення цього показника. Наведемо актуальні дані, необхідні при розрахунку відпускної «середньої» у 2022 році.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі