Теми статей
Обрати теми

Середня за попередній період: відображаємо в Об’єднаному звіті

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Із 1 лютого по 30 квітня 2022 року працівник (основний, без інвалідності) був у відпустці без збереження зарплати. Ця відпустка відображена в додатку Д1 Податкового розрахунку за 1 квартал 2022 року. У травні 2022 року стало відомо, що працівник був мобілізований ще з 4 березня 2022 року. Виплати за період військової служби з 04.03.2022 по 31.05.2022 (за березень, квітень і травень відповідно) нараховані у травні. Як відобразити ці виплати в Д1 Податкового розрахунку? Чи потрібно коригувати звіт за 1 квартал 2022 року?

Бухоблік

Наразі є поширеною ситуація, коли про військову службу працівника роботодавець дізнається не відразу, а через певний час (наприклад, місяць або два). Так вийшло і в наведеній ситуації.

Звісно, після отримання документа, який підтверджує вступ працівника до військової служби, роботодавець повинен зберігати за працівником встановлені законодавством гарантії з дня початку служби.

В описаній ситуації роботодавець дізнався у травні (отримав підтвердні документи) про те, що працівника мобілізовано з 4 березня. І повинен виконати трудові гарантії: зберігати місце роботи і нараховувати середній заробіток за весь час військової служби працівника. Для цього роботодавець у травні:

— видає наказ про увільнення працівника від роботи на час військової служби зі збереженням його місця роботи і середнього заробітку з 4 березня 2022 року;

— коригує табель обліку робочого часу з 4 березня 2022 року. Нагадаємо, що робочий час, не відпрацьований працівником за час проходження військової служби, відображаємо літерним кодом «ІН» (цифровим кодом «22»);

— нараховує працівнику середній заробіток з 4 березня 2022 року.

Для наочності розглянемо ситуацію, наведену у запитанні, в таблиці. Припустимо, що середньоденний заробіток працівника становить 379,93 грн.

Нарахування середнього заробітку в бухобліку

img 1

Нарахування середнього заробітку проводимо за загальними правилами (див. статтю «Розрахунок середньої за час військової служби» // «Оплата праці», 2022, № 6).

Сума середнього заробітку за час військової служби працівника є складовою фонду додаткової зарплати як оплата за невідпрацьований час (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5). Але за умовами, які наведені в запитанні, нараховуємо зарплату за минулий період.

Сума донарахування (сторнування) зарплати належить до фонду оплати праці того місяця, у якому здійснили таке нарахування (п.п. 1.6.2 Інструкції № 5). Відповідно в бухобліку зарплатне донарахування не зачіпає минулих періодів.

При нарахуванні ЄСВ керуємося п.п. 2 п. 2 розд. IV Інструкції № 449*. Якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, нараховані суми включаються до заробітної плати того місяця, в якому були здійснені нарахування.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Тобто при визначенні бази нарахування ЄСВ за травень ураховуємо в загальній сумі нараховану середню зарплату за березень, квітень та травень 2022 року. У нашому випадку база нарахування ЄСВ становитиме 23555,66 грн (див. таблицю вище).

Далі ЄСВ нараховуємо за загальними правилами.

При утриманні ПДФО і ВЗ зарплату, яка нарахована за минулий період (за березень і квітень), також відносимо до місяця її нарахування — травня.

Д1 Податкового розрахунку

Нарахована середня. При нарахуванні зарплати працівнику за минулий період такі нараховані суми включаються до заробітної плати того місяця, в якому були здійснені нарахування (п. 1 розд. IV Порядку № 4**).

Нараховані суми середнього заробітку у травні за березень, квітень і травень будемо відображати в Д1 за травень при поданні Податкового розрахунку за 2 квартал. При цьому формуємо 1 рядок, в якому, зокрема, зазначаємо:

— у графі 8 (код категорії застрахованої особи) — «47»;

— у графі 14 (кількість календарних днів перебування у трудових відносинах) — «31» (календарні дні травня 2022 року);

— у графі 10 (місяць та рік, за який проведено нарахування) — «05.2022»;

— у графах 16 і 17 — загальну суму нарахованого заробітку за травень (23555,66);

— у графі 20 — суму нарахованого ЄСВ за травень (5182,25 грн).

** Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Коригувати додатки Податкового розрахунку за минулий період (1 квартал) у частині нарахованих зарплатних сум не треба.

А от щодо відпустки без збереження зарплати, то потрібно подати коригуючий Д1 за березень 2022 року.

Коригуємо дні відпустки без збереження зарплати. За умовами наведеної ситуації в Д1 за березень 2022 року було відображено повний місяць (31 день) перебування працівника у відпустці без збереження зарплати у графі 13. І ці дані сіли до індивідуальних відомостей працівника в Реєстр застрахованих осіб у ПФ. Тож мусимо виправити ситуацію.

Будемо вносити коригування даних березня щодо кількості днів без збереження зарплати. Оскільки таке виправлення належить до несумової помилки і строк подання звіту за 1 квартал уже минув, то виправляти будемо через застосування показників «1» і «0» у Д1 за березень 2022 року з типом «Уточнюючий». Про виправлення несумових помилок ми писали у статті «Коли можна «1» та «0»: виправляємо «промахи» в Об’єднаному звіті» // «Оплата праці», 2021, № 22.

У Д1 за березень 2022 року з типом ««Уточнюючий» на цього працівника формуємо 2 рядки:

— в одному рядку повторюємо інформацію, яка подавалася на працівника в Д1 за березень 2022 року (у графі 13 кількість днів без збереження зарплати — «31»). При цьому в спеціальній графі 25 зазначаємо ознаку рядка «1» — рядок на виключення;

— у другому рядку надаємо правильну інформацію (у графі 13 кількість днів без збереження зарплати — «3»). А у спеціальній графі 25 зазначаємо ознаку рядка «0» — рядок на введення.

А як бути з квітнем? Адже у квітні роботодавець ще не мав інформації про мобілізацію працівника, і працівник тоді вважався у відпустці без збереження зарплати. Але за квітень Податковий розрахунок ще не подавався. І коли настане строк його подання, то за квітень 2022 року в Д1 не потрібно відображати у графі 13 дні перебування у відпустці без збереження зарплати. За цей місяць формуємо на працівника один рядок. У графі 14 відображаємо «30» днів перебування у трудових відносинах, а решта граф, у тому числі і з сумовими значеннями (графи 16, 17, 20), залишаємо порожніми.

Нагадаємо. Якщо за місяць немає жодної копійки нарахувань, правило щодо сплати ЄСВ не менше ніж з мінімальної бази внеску виконувати не потрібно.

4ДФ Податкового розрахунку

Донарахування зарплати за попередні звітні періоди відображаємо в 4ДФ, сформованому за той місяць звітного кварталу, в якому фактично було проведено таке донарахування (виплата).

При цьому коригувати попередні звітні періоди не треба. Із цим згодні й податківці (103.25 ЗІР).

За умовами наведеними в ситуації всю суму зарплати (за березень, квітень, травень), яка фактично нарахована в травні в сумі 23555,66 грн (див. таблицю) показуємо в 4ДФ за травень 2022 року в одному рядку за загальними правилами з ознакою доходу (графа 6) «101». А також, відповідно, і утримані з неї ПДФО (4240,02 грн) і ВЗ (353,33 грн).

Страховий стаж за березень і квітень

Місяць зараховується до страхового стажу як повний місяць роботи за умови, що за цей місяць сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою мінімального страхового внеску, то цей місяць зараховується до страхового стажу пропорційно до сплачених внесків (за встановленою формулою).

А якщо за місяць відсутня база нарахування ЄСВ, то внесок не нараховується. Відповідно місяць, за який не нараховано ЄСВ, не включається в страховий стаж.

У наведеній ситуації у працівника «випадуть» із страхового стажу березень і квітень 2022 року, оскільки за ці місяці не сплачений ЄСВ. І якби вчасно відбулося нарахування середнього заробітку, то працівник не втратив би ці місяці стажу. Але, на жаль, іншого механізму донарахування зарплати за минулий період наразі законодавством не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі